All for Joomla All for Webmasters

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Hram Ognjene Marije

06 November 2022

            Građevinski radovi na hramu posvećenom Ognjenoj Mariji su završeni, ostao je  zanatski deo posla. Betonski svod nad brodom hrama i oltara je urađen kao i greda za prihvatanje drvene krovne konstrukcije. Zvonik je urađen petnaest metara,  u čijem će gornjem delu (betonskom) biti postavljena zvona.

Na  kosim  betonskim pločama treba da se uradi izolacija i postavi drvena krovna konstrukcija sa daščanom oplatom na kojoj će biti postavljen limeni pokrivač. Na zvoniku treba da se uradi drvena konstrukcija za kupolu zvonika visine pet metara koja će, isto kao i krov, biti opšivena sa čeličnim limom. Prohromsli krstovi za zvonik i oltar su donirani. Zvona od 106 i od  200 kilograma su nabavljena donacijom,  kao i veliki palijelej  sa horosom koji ima  preko 100 sijalica i preko 50 ikona i jedan manji polijelej za oltar.  Na  isti način dobili smo pribor za pričešće, krštenje i krune za venčanje. Bogoslužbene knjige su isto tako poklon hramu. Početkom oktobra je odvezen aluminijumski materijal na plastifikaciju za kompletnu stolariju  hrama  koja će biti poklon jedne firme. 

            Skupimo malo dobre volje i svi odvojimo neka sredstva koja neće ugroziti naše kućne budžete i završimo preostale radove na našem novom hramu. Podsetimo se da je sigurno bila lošija  ekonomska  situacija i mnogo manje Starčevo početkom prošlog veka kada je za samo tri godine završen hram Sv. Pantelejmona. Ako se složimo i uz Božiju pomoć i ovaj hram možemo veoma brzo da završimo,  samo  ako shvatimo da nam  je crkva potrebna kroz  ceo ovozemaljski život,  a  i  posle  boravka nešeg u ovome prolaznom svetu. Svako neka da po svojoj mogućnosti i radovi će biti ubrzani  i završeni.  Svoje priloge možete uplatiti na žiro-račun: Srpska pravoslavna crkvena opština Starčevo  br. ž.rač. 325-9500600037013-76  (sa naznakom   - za gradnju hrama Ognjene Marije). Uplate u gotovini kod starešine  hrama protojereja Zorana Maletića, sekretara C.O. jereja Nedeljka Sančanina i u crkvenoj prodavnici. Svim priložnicima unapred  hvala. Neka vam Gospod za Vaš prilog mnogostruko vrati  u zdravlju, miru i napretku. Izgradimo molitveni dom, mesto iz koga se uzdiže molitva Gospodu.                         

Protojerej Zoran Maletić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…