All for Joomla All for Webmasters

Muke po bostanu

03 July 2022

            I ove godine bostan možete kupiti na pijaci, u piljarama ili na nekoj od privremenih lokacija za tu namenu. Ali na parkingu kod Škole, to više neće biti moguće zbog bezbednosti saobraćaja ali i iz drugSih razloga poput tržišne konkurencije.

            Javnim površinama na teritoriji Pančeva, pa tako i u Starčevu, gazduje Javno preduzeće “Urbanizam“ iz Pančeva, a saglasnost na njihovo korišćenje u našem mestu daje JKP “Starčevac“.

Građani Pera Aća i Nikola Poljak dugo su koristili parking kod naše škole za prodaju lubenica i prateći muzički sadržaj. I to potpuno besplatno, bez zakupa i ugovora sa “Urbanizmom“. Ta “prećutna saglasnost“ trajala je  dok se nije pojavila druga zainteresovana strana, odnosno konkurencija - piljara “Korpa-šop“ iz Ulice Borisa Kidriča čiji je vlasnik Suzana Vukosavljević. Ova piljara je još početkom godine, blagovremeno, od “Urbanizma“ zatražila zakup prostora za sezonsku prodaju bostana na parkingu kod Škole. Tek nakon nekog vremena to je zatražio i građanin iz Banatskog Brestovca u čije ime Pera Aća prodaje bostan. Pošto nije moglo da dođe do dogovora o korišćenju parkinga kod Škole za prodaju bostana, JKP “Starčevac“ je odlučilo da nikome ne izda saglasnost na prodaju lubenica na potezu od “Meksa“ pa sve do Vrtića. Naravno, ostavivši mogućnost prodaje na nedavno sagrađenoj modernoj pijaci u centru, kao i na drugim, u širem centru dozvoljenim mestima.

            Mesna zajednica je  pokušala da pomiri zainteresovane strane ali do toga nije došlo. Sastanku koji je organizovan prisustvovali su samo direktor JKP-a Milan Bačujkov i Vukosavljevićeva. Međutim, Aćin muzički pratilac pri prodaji bostana, Nikola Poljak, u svoj svojoj neopravdanoj ljutini obrušio se putem društvenih mreža na lokalnu zajednicu: “Evo, da obavestimo naše poštovaoce i sve one koji su se družili sa nama godinama, kao kupci ili ljubitelji muzike koju smo mi, “Bostandžije“, proizvodili, juče nam je naša mesna zajednica zabranila da stojimo na tom mestu, što znači da su nas ugasili!“ - oglasio se Poljak putem Fejsbuka insistirajući na tome da mu je Mesna zajednica nešto zabranila. Nakon toga usledile su i druge grube kvalifikacije na račun lokalne zajednice i drugih.

            Predsednik MZ Starčevo Petar Andrejić kaže da navodi Nikole Poljaka jednostavno nisu tačni:

            - Nikola Poljak ne govori istinu. On laže. Nije u nadležnosti Mesne zajednice da dozvoljava ili zabranjuje prodaju sezonskih proizvoda i o tome se nikada nije glasalo na sednici Saveta MZ. To je stvar gradske odluke koja reguliše tu materiju, zatim pančevačkog “Urbanizma“ koji opredeljuje prostor za privremenu prodaju sezonskih proizvoda van pijačnog mesta, i u ovom slučaju JKP-a “Starčevac“ koje daje saglasnost na predlog “Urbanizma“ - ističe Andrejić, i dodaje: - Oba zahteva za prodaju bostana na parkingu kod Škole (Aća i Vukosavljević, prim. red.) JKP je odbio, ali to ne znači da se prodaja bostana ne može vršiti na nekom drugom, za to  predviđenom mestu. To takođe ne znači da Aća i Poljak ne mogu da sviraju, niko im to ne brani, ne “gasi“ ih. Oni na tom mestu i dalje mogu da sviraju ali bez vanpijačne prodaje. Šta više, oni često muziciraju u prostorijama Kreativnog kulturnog kluba gde drže i koncerte, a Poljak čak ima na raspolaganju i pola drugog sprata  Doma kulture za svoj slikarski atelje koji je dobio mimo konkurencije. Znate, u Starčevu ima mnogo slikara ali je samo Nikola Poljak u prilici da koristi javni prostor, možda to i nije pravedno.

SN

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…