All for Joomla All for Webmasters

Anđelka Arsić, učenica generacije: Dobar balans je mera uspeha

03 July 2022

            Osmakinja Anđelka Arsić je učenica generacije za školsku 2021/2022. godinu u starčevačkoj osnovnoj školi. Rođena je 2007 godine. Još kao prvak nagrađena je takmičenju “Kengur“, a već tad je pokazala interesovanje za bavljenje folklorom i odbojkom. Pored odličnog uspeha i primernog vladanja, kroz dalje školovanje osvajala je brojna priznanja na opštinskim i okružnim takmičenjima iz matematike, tehničkog obrazovanja, fizike, hemije, engleskog jezika. Voli životinje i pomaže mami u gajenju cveća. Sluša stranu pop muziku.

            Kraj je osnovne škole. Šta će ti ostati kao najlepša sećanja?

            - Prvo bih se setila društva. Sad razmišljam o tome kako se neću viđati tako često sa onima koji budu upisali druge srednje škole i malo se rastužim. Setila bih se nastavnika, možda ne svih. Setila bih se vremena koje sam provodila s društvom na ekskurzujama, zanimljivosti koje su nam se dešavale u školi...

            Koje školske predmete si najviše volela i zašto?

            - Uvek svima kažem da su to matematika, fizika, hemija i biologija. Gradivo bolje razumem kada radimo zadatke ili imamo neki primer za teoriju. Teško mi je kada moram napamet da učim. U biologiji nema zadataka, ali fascinantno mi je kada učimo kako naš organizam finkcioniše i bića oko nas, kako uopšte ima života na Zemlji.

            Svake školske godine u višim razredima bila si uspešna na takmičenjima . Šta te podsticalo da se prijavljuješ na njih?

            - Nastavnici su me pozivali na takmičenja, pa kad sam već odličan učenik, to mi je bila prilika da vidim koliko ustvari znam i mogu li više. Želim da znam koliki je moj potencijal i da ga povećam koliko mogu. Nisam takmičarski nastrojena.

            Mnogi te znaju sa nastupa folkloraša. Reci nam nešto o bavljenju folklorom.

            - Od svoje treće godine išla sam na folklor, pa sve do osmog razreda. Bila sam član našeg KUD-a “Neolit“ i RKUD-a “Jedinstvo“ iz Pančeva. Volim kad u koreografiji ima i pevanja. Nastupali smo na festivalima i drugim manifestacijama po Srbiji i u inostranstvu. Išli smo na gostovanje u Bugarsku i bilo je lepo jer sam upoznala neke nove ljude. Zanimljivo je da se na proslavi poslednjeg dana školovanja  videlo da retko ko zna da igra kolo. Ali moji drugari i ja, koji smo išli na folklor, znali smo. To je bio lep osećaj jer se izdvajam po nečemu što znam i umem, a drugi ne.

            Da li si se bavila nekim sportom?

            - Trenirala sam odbojku od prvog do četvrtog razreda u “Borcu“. Upisala sam se na odbojku jer je moja drugarica na času fizičkog  vaspitanja pokazala kako trnira odbojku i bila je dobra. Poželela sam da se bavim odbojkom i mama me je upisala. Sad mi nedostaje  sport, razmišljam o povratku...

            Bliži se dan velike odluke za svršene osmake. Da li si odlučila koju srednju školu ili gimnaziju bi volela da upišeš?

            - Razmišljala sam o tome da upišem ekonomsku, smer ekonomski tehničar, ili elektrotehničku školu i smer multimedija. Ako se ne odlučim ni za jednu od ove dve škole, onda bih upisala gimanziju prirodno - matematički smer jer preferiram prirodne nauke.

            Kako sebe vidiš u profesionalnom smislu u nekoj daljoj budućnosti posle školovanja?

            - Znam da ne bih volela da radim s ljudima, već da imam neki kancelarijski posao, da je lak i da sedim za kompjuterom osam sati i radim. Jedno vreme sam razmišljala o tome da upišem gimnaziju i posle neki fakultet za profesora, ali to je trajalo samo nedelju dana, jer sebe ipak ne vidim kao nastavnika ili profesoora.

            Šta bi poručila i koji savet dala, kao učenica generacije, osnovcima koji tek dolaze u peti razred?

            - Rekla bih da pokušaju što više da se zabave, da uživaju u školskim godinama koje ih čekaju i da ocene ne treba da im budu najvažnije u životu. Niko neće prići da te pita kakav si prosek imao u školi nego će želeti da te upozna i vidi kakva si osoba. Važno je da je osoba snalažljiva jer je to potrebno u životu. Pokušajte da budete što bolja verzija sebe zato što danas je retko ko draga osoba. Uglavnom su ljudi grubi i  fokusirani samo na sebe. Treba da pokušamo da mislimo na ljude koji su pored nas, da izbalansiramo to koliko mislimo na sebe i na druge. Važno je da se zabave tokom škole, da im je lepo, da se smeju i važno je da su fini prema drugima.

Milena Jovišić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…