All for Joomla All for Webmasters

VESTI iz ŠKOLE

03 July 2022
(0 votes)

Orijentiring na Kosmaju

            Državno školsko prvenstvo u orijentiringu održano je, 20. maja, na Kosmaju. Našu školu predstavljalo je osam takmičara ( po četiri devojčice i dečaka), u kategoriji uzrasta do 14 godina. Svi su uspešno prošli celu staziu koja je bila dosta zahtevna. Prolazno vreme je bilo prosečno, što je uspeh za naše takmičare - amatere. Učenici su sa vaspitačicom Danijelom Jajić proveli ugodan dan na šumovitom Kosmaju i pritom obišli manastir Tresije.

Maj - mesec matematike

            Radi se o naučno-popularnoj manifestaciji koja se već više od deset godina održava u našoj zemlji.  Brojne škole uzimaju učešće kroz različite aktivnosti. Ove školske godine starčevačka škola je organizovala matematički kviz za najmlađe učenike. Pitanja na kvizu bila su iz oblasti zanimljivih i šaljivih, a najpre logičkih zadataka. Prijavljena odeljenja učestvovala su ekipno, i to u sledećem sastavu: odeljenje 1/1: Andrej Grković, Stefan Ilić, Mateja Milićević, Mihajlo Todorović; 1/2: Miloš Barbara, Neda Kostić, Milica Ristović, Anđela Navala; 1/3: Iskra Simijonović, Strahinja Stanojević, Đorđe Ivanov, Nikola Maletić; 2/2: Mitar Gojković, Ognjen Mladenović, Đorđe Gecin, Una Gavrilov.

            Učenici su se u nekim pitanjima odmah snašli, a neka su ostala otvorene razmišljalice. Kako je kviz bio i nagradni, svaka ekipa dobila je slatko-slani paket za svoja odeljenja.

 

Ispraćaj generacije

            Poslednji nastavni dan za osmake, 10. jun, protekao je tradicionalno uz  muziku i trubače. Mali maturanti proslavili su uspešno završeno školovanje. Opraštali su se jedni od drugih, od nastavnika i mlađih drugara. Kolektiv im je poželeo sreću u daljem odrastanju i da kroz život koračaju sigurno i dostojanstveno.

 

Recikliraj!

            Učešćem u projektu “Sakupi i uštedi videćeš da vredi“ naša škola uspešno prikuplja, odlaže i šalje materijal na reciklažu. Prikupljaju se papir, staklo, limenke i plastika, a akcija traje tokom cele školske godine.

            Tako je dana 16. juna naša škola dobila na korišćenje od JKP-a “Higijena“ posude namenjene primarnoj selekciji reciklabirnog neopasnog otpada i to PVC dva veća kontejnera i tri manja, koja će se nalaziti u holu Škole. Tom prilikom je Uroš Dražević prisutnim učenicima održao kratku prezentaciju kako treba razvrstavati otpad i zašto treba reciklirati.

 

Edukativna radionica

            Učenica naše škole Irena Ilić, 6/3, učestvovala je na edukativnoj radionici pod nazivom “Da se čujemo srcem“ koja održana u OŠ “Stevica Jovanović“ u Pančevu, a u organizaciji defektologa iz ŠOSO “Mara Mandić“.                        

            Radionica je održana sa učenicima 5. razreda ove škole. U ovom razredu se nalazi učenik oštećenog sluha i cilj radionice je bio da se učenicima pruži što više informacija o oštećenju sluha, uzrocima njegovog nastanka i teškoćama koje izaziva,kako bi učenici iz odeljenja mogli što bolje da razumeju svog školskog druga. Na početku je učenicima prikazana prezentacija o oštećenju sluha. Zatim je Irena sa svojom sestrom i učenikom OŠ “Stevica Jovanović“ odeljenju pokazivala dvoručnu azbuku i gest, a kasnije su međusobno komunicirali na znakovnom jeziku. Na kraju radionice učenicima je pušten spot za pesmu “Zavoli“, prikazan na znakovnom jeziku i pravljen je pano pozitivnih poruka.

 

Matursko veče

            Naša škola je, 19. juna, bila izuzetno lepa i radosna. Svi prisutni učinili su školsko dvorište posebnim. Sa osmehom na licima okupili su se da isprate male maturante na proslavu prve maturske večeri. Veoma ponosno krenuli su na dalju proslavu, ponevši bezbroj uspomena, satkanih od iskustava, doživljaja. Drugarsko veče nastavilo se u restoranu “Romantik“ u Pančevu.

            Razredne starešine i učiteljice Vesna Stojanović  8/1, Vesna Rajić 8/2, Zorka Bjelić 8/3,  Zorana Rangelov 8/4 i učiteljice Vidosava Popović, Slavica Kozačenkov, Tatjana Celin i Snežana Antonijević, kao i ceo kolektiv na čelu s direktorom Sašom Tasićem, poželeli su im sreću u daljem školovanju.

                                                                                                    

Projekti naših učenika

Učenici naše škole učestvovali su na državnom takmičenju na mikrobit uređaju u okviru informatičke sekcije. Đaci osmog razreda, Nemanja Jović i Filip Milenković,  radili su na projektu “Automatsko zalivanje biljke“. Zbog velikog broja obaveza često se desi da zaboravimo da zalijemo naše kućne biljke. One na velikim plantažama zavise od prirodnih padavina. Zato se pravi sistem koji će omogućiti da se biljka automatski zaliva, kada nivo vlažnosti opadne ispod željenog. Učenici šestog razreda, Nikola Pavlović i Golub Strigić su radili na projektu “Auto pomagač“. Auto robot je programiran da prenosi male stvari u kućnim uslovima i može biti primenjiv u svakodnevnom životu.                                  

             Oba ova projekta mogu predstavljati simulaciju realnog rešavanja problema u školama i zajednicama uz primenu savremenih tehnologija.

pripremila

Danijela Pećanin

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…