All for Joomla All for Webmasters

DVD STARČEVO: Vatrogasci apeluju - sačuvajmo atar od požara

08 August 2021

            Svake godine u ovom periodu naši vatrogasci se mobilišu na sprovođenje posebnih mera u okviru Zaštite od požara (ZOP), pa je tako bilo i ove godine. Krajem prošlog meseca izvršeni su preventivni obilasci većih poljoprivrednih gazdinstava sa uvidom u stanje mera ZOP-a pred početak žetve.

            - Izvršili smo vizuelnu kontrolu poljoprivredne mehanizacije i obavili razgovor sa domaćinima gde smo im ukazali na potencijalne rizike koji mogu izazvati požar u toku žetve, kao i na mere ZOP-a koje treba da sprovode svakodnevno tokom žetvenih radova, ali i kasnije, sve dok se strnjike ne zaoru i ukloni sav zapaljivi materijal - kaže za naš list Radomir Aritonović, dipl. inž. ZOP-a predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Pančevo.

            Početkom žetvenih radova počelo je i operativno dežurstvo članova DVD-a “Starčevo“ u Vatrogasnom domu i trajalo je sve do završetka žetve. Nažalost i pored svih preduzetih mera ZOP-a požari nas ovog puta nisu zaobišli. Prvi požar se dogodio u naselju, 5. jula, u neposrednoj blizini pravoslavnog hrama. Uzrok požara je čovek, konkretno paljenje biljnih ostataka na privatnom posedu. Vatra se proširila i na susedne posede gde je pretila da ugrozi stambene objekte. Brzom intrvencijom naših vatrogasaca u sadejstvu sa panevačkim vatrogascima požar je lokalizovan i ugašen a sprečena je velikamaterijalna šteta.

            Drugi požar se dogodio, 8. jula, u ritu, na potezu milje - crvena pumpa. Tamo su goreli strnjika i žito.

            - U susret ovom požaru izašli smo na poziv Predraga Aničića, komandira TVJ Pančevo, i pružali im pomoć u snabdevanju vodom. Uzrok požara je nepoznat, a njegovo poreklo i visinu materijalne štete utvrdiće nadležni organi, ističe Aritonović.

            Treći požar se dogodio dan kasnije, 9. jula, na  “kopovu“, između “Mirkovog kanala“ i stočarske farme pored Nadela. Prema scenariju koji se odvijao, ovaj požar je bio najveći, zbog jake košave najteži za gašenje, a i materijalna šteta je enormna.             - Da je bio najzahtevniji za gašenje govori i činjenica da su pri ovoj intervenciji povređena dva vatrogasca TVJ Pančevo i da je izgubljeno jedno vatrogasno vozilo. Izlazak naših vatrogasaca je bio vrlo brz, mobilizacija takođe brza i oni su prvi počeli sa intervencijom, da bi im se kasnije priljučila TVJ Pančevo. Ovom prilikom želim da pohvalim celu ekipu DVD-a “Starčevo“  koja je u vrlo složenim uslovima uspešno intervenisala, a posebno bi istakao komandira Dejana Terzića za izuzetan taktički nastup prilikom intervencije, napominje Aritonović.

            Najzad, treba imati na umu da se letina sprema cele godine i u nju se ivestira veliki novac, pa kad treba da je stavimo u ambare, neko svojim nesavesnim postupkom sve začas uništi. Iz ovakvih i sličnih događaja treba izvući pouke, i ako u tome uspemo, na dobrom smo putu da nam se ovakve stvari ne ponavljaju.                      

- Još jednom apelujem na sve naše sugrađane da nikako ne pale vatru na otvorenom prostoru, jer se u ovim tropskim danima vatra vrlo lako otrgne kontroli i nastaje požar. Podsećam sve sugrađane da je Zakonom o zaštiti od požara strogo zabranjeno i kažnjivo spaljivanje biljnih ostataka poljoprivrenih kultura na otvorenom prostoru - kaže prvi čovek starčevačkih vatrogasaca.

SN

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…