All for Joomla All for Webmasters

Festival trzalačkih instrumenata u Banjaluci

08 July 2021

            U drugom po veličini gradu u susednoj Bosni i Hercegovini, u Banjaluci, od 18. do 20. juna, održan je 20. jubilarni Evropski festival trzalačkih instrumenata pod nazivom “Veče uz tamburu 2021“.

            Iako je trebalo da bude održan ranije, zbog epidemiološke situacije ovaj festival je pomeren za mesec jun. Festival je otvoren u kulturnom centru “Banski dvor“ i na njemu je  nastupio Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke uz restriktivan broj odabranih gostiju. Ovaj veliki orkestar ove godine proslavlja i 20 godina postojanja. Nastavak programa je zbog epidemiološke situacije održan na otvorenom prostoru, u parku “Mladen Stojanović“, kako bi se znatno smanjila mogućnost širenja koronavirusa među publikom. Narednog dana na tom prostoru učestvovala su dva tamburaška orkestra. Prvi je nastupio orkestar Tamburaške škole “Batorek“ iz Osijeka iz Republike Hrvatske, a nakon toga predstavnik Republike Srbije, Tamburaški orkestar “Neolit“ iz Starčeva. Ovaj orkestar je, zahvaljujući prepoznatljivim banatskim tamburaškim melosom, pridobio publiku i pokupio brojne aplauze. Veliki kvalitet našeg ansambla pod rukovodstvom Željka Radočaja pokazao je da i manja mesta mogu reprezentovati državu na jednom ovako velikom festivalu.  Poslednjeg dana na festivalu su nastupili domaći Tamburaški sastav “Prijatelji tambure“ iz Bihaća i Gradski tamburaški orkestar Pljevlja iz Crne Gore. Tako je ovaj međunarodni festival ugostio tamburaške znalce sa prostora Balkana koji su prepoznatljivi po ovom instrumentu.

            Treba napomenuti da je ovaj festival podržao Grad Banja Luka kroz svoj kalendar kulturnih manifestacija, a festival je otvorila čuvena humanitarka i građanska aktivistkinja, a sada savetnica gradonačelnika Banjaluke, Milada Šukalo. Ona je posebno naglasila značaj ovog festivala za razvoj kulture među susednim državama.

P. Stanković

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…