All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Odredski bivak

08 July 2021

            Dolazak lepog vremena koje traje već nekoliko nedelja omogućilo je starčevačkim izviđačima da organizuju prvo kampovanje u ovoj godini. U pitanju je bio bivak, koji se održao, 18. i 19. juna, u šumi kod “belog brega“.

Na bivku je učestvovalo tridesetak članova Odreda “Nadel“. Velikom broju učesnika ovo je bilo prvo kampovanje, a samim tim  očekivalo ih je i prvo spavanje u šatoru, odnosno “prva noć u šumi“, tako da je dečije uzbuđenje bilo očigledno.

            Tema bivka je bila osvajanje veštine i veštarstva “zabavljač“. Realizacija programa je ostvarena kroz veliki broj igara i aktivnosti, poput pantomime, pevanja pesama i izvođenja kratkih skečeva. Poletarci i mlađi izviđači su došli na mesto bivka u popodnevnim časovima. NJih su dočekali stariji skauti, koji su došli nekoliko sati ranije kako bi pripremili kamp. Nakon podele po šatorima i ubacivanja stvari, učesnici su stali u zbor. Bivak je proglasila otvorenim načelnica bivka Vanja Deninger, koja je i poželela dobrodošlicu mladim skautima. Nakon toga su vođe Marko Stana, Vuk Milosavljević i Anja Nedeljković ukratko objasnili temu bivka i aktivnosti koje će se na njemu održati.  Odmah posle zbora je otpočelo sprovođenje programa u delo, što je trajalo sve do paljenja logorske vatre nekoliko sati kasnije. Kada je pao mrak, svi izviđači su seli oko vatre i uživali u zanimljivim pričama, šali i pesmi. Druženje je trajalo sve dok mlađe izviđače nije počeo da sustiže umor, nakon čega su otišli na spavanje. Stariji izviđači su nastavili smensko dežuranje oko vatre, prepričavajući doživljaje sa različitih takmičenja i izviđačkih aktivnosti sve do kasno u noć.

            Jutarnja osunčanost i cvrkut ptica probudio je usnule izviđače. Nakon brzog razgibavanja uz muziku, usledio je pregled šatora i doručak. Punih stomaka, izviđači su počeli sa pakovanjem ličnih stvari, kao i sa spuštanjem šatora i kampa. Nakon što je sva oprema spakovana, došlo je vreme za poslednji zbor i evaluaciju aktivnosti. Na pitanje učesnicima, kako im se svideo bivak, skauti su imali samo reči hvale, rekavši da su aktivnosti bile veoma interesantne, a da je spavanje u šatoru  veoma zanimljivo iskustvo. Zatim su novi poletarci davali izviđačko obećanje, dok su mlađi izviđači davali zavet, čime su dobili svoje marame i zvanično postali članovi izviđačke organizacije. Nakon toga je načelnica proglasila bivak završenim. Izviđači su laganim maršem otišli sa mesta kampovanja, ostavljajući za sobom šumu onako kako su je i zatekli, i jedva čekajući novu izviđačku avanturu.

Starčevci zapaženi na “Mikser festivalu“

            “Mikser festival“ je godišnji kulturni događaj koji promoviše inovativne, održive i društveno angažovane ideje u dizajnu, arhitekturi, urbanističkom planiranju, novim tehnologijama, umetnosti, muzici i komunikacijama. Savez izviđača Srbije bio je partner ovogodišnjem festivalu, a u okviru toga zapaženu ulogu imali su starčevački skauti. U okviru novog segmenta “Miksera“ - dizajn kamp, formirao se prostor za saradnju sa izviđačima, kao iskusnim poznavaocima oblasti kampovanja. Kamp je osmišljen kao spoj kamperske atmosfere sa inovativnim pristupom u rešavanju dizajnerskih izazova u prostoru, zarad stvaranja kreativnih upotrebnih predmeta od odbačenih stvari, te je stoga i slogan dizajn kampa bio “Nova vrednost“. Uloga podizanja kampa na festivalu pripala je Odredu “Nadel“, čime je dodatno odato priznanje starčevačkim skautima za vođenje računa o estetici kampa, jer je poznato da OI “Nadel“ podiže jedne od najuređenijih tabora u Srbiji. Članovi OI “Nadel“, Jelena Košarić i Marko Ivošević imali su na festivalu ulogu mentora u kreiranju pomenutih izazova u prostoru, jer osim što su izviđači, imaju stečeno formalno obra zovanje i reference u oblasti dizajna.

            Učesnici ovog festivala imali su tri dana da osmisle, realizuju i prezentuju svoja kreativna rešenja. Stoga je kreativnost i veština  timskog rada bila presudna u krajnjem rezultatu. Kompletan rad ne bi bio tako dobar da nije bilo fenomenalnog gostoprimstva domaćina festivala “Zornića kuće“, te su na kraju svi timovi kampa uspeli da odgovore ovom zadatku. Nizala su se rešenja poput “patenta za čuvanje drva za vatrište“, napravljenog od odbačenih metalnih ramova i komada žice i drveta, zatim “klupe za uživanje“ napravljene od starih fosni, panjeva i merdevina, mesta za fotografisanje tzv. instaRam napravljenog od drvene građe. Nagrade i priznanja nisu dodeljivana u vidu plasmana, već u vidu konretne upotrebne vrednosti ili stepena inovacije. Stručna komisija je nakon većanja, za rešenje pod nazivom “Višikovac“, koji je u stvari imao upotrebu kao stolica za odbojkaškog sudiju ili stolica za osmatranje terena, dodelila priznanje za “Najbolji cirkularni dizajn“. Jedan od troje članova tima koji je realizovao ovaj rad bio je i Starčevac Srđan Korba, student šumarskog fakulteta, i od nedavno član starčevačkih izviđača. Ovo interesantno rešenje pokazalo je da su odbačene daske za peglanje u stvari potencijalno nova sedišta za stolice, kada se saviju po polovini.

SN

Kroki vesti

 Odred izviđača “Nadel“ osvojio je drugu nagradu u konkurenciji od preko 900 radova u okviru “BUDI“ festivala u Pančevu za eko izum u vidu TV reklame od reciklažnog materijala. Nagradu su ispred odreda primili Lenka Gojković i Mihailo Blažić na ceremoniji koja se održala, 4. juna.

 Dana 19. juna, delegacija starčevačkog odreda održala je radionicu pod nazivom “Izviđačka zabava“ u okviru “BUDI“ festivala. Na radionici se pridružio i Odred izviđača “Crne Rode“ iz Pančeva.

 Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Pančeva odobrio je projekat OI “Nadel“ pod nazivom “Nula otpada“ koji će se baviti istoimenim konceptom zasnovanim na otkrivanju načina za maksimalno moguće smanjenje otpada prilikom realizacije neke aktivnosti.

 Od 10. do 17. avgusta Odred izviđača “Nadel“ održaće letnji tabor koji je ove godine planiran u okviru NP-a “Đerdap“.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…