All for Joomla All for Webmasters

RAGBI: Ragbi nije igra samo za dečake

09 March 2021

     Ragbi klub Borac postao je nedavno prvak države u kategoriji pionira, čime je upotpunio kolekciju trofeja u konkurenciji mlađih igrača, pridodavši je titulama petlića i kadeta. Prema rečima koordinatora ovog sportskog društva i jednog od trenera pomenute ekipe - Radivoja Ćosića, oni su na minulom takmičenju jedini u svojim redovima imali devojke. I to dve...

     - One se odlično uklapaju u tim, jer da nije tako, ne bi ni bile tu. Ove devojke imaju čak i veće srce od većine dečaka. Pritom, uopšte ne gube na ženstvenosti, što se može videti iz priloženog - naglašava trener.

     Starija po stažu, četrnaestogodišnja Pančevka Marija Stojšić, koja igra na poziciji demija, s tatom je sasvim slučajno došla na jedan od treninga, čisto da vidi kako to izgleda...

     - Dotad sam trenirala džudo i nekako mi nije išlo, pa sam odlučila da probam sa ragbijem. Brzo mi je prirastao srcu i eto me u tome već tri godine. Budući da su mi saigrači u velikoj većini dečaci, a ovaj sport je poznat po bliskom kontaktu, mogu da kažem da nemam nikakvih problema zbog toga što sam žensko. Recimo, kada me je jedanput protivnički igrač malo grublje oborio, na šta je sudija rekao - “Polako, to je Marija“! - žustro sam protestovala, jer smo svi mi ravnopravni igrači i ne želim bilo kakvu protekciju znog toga što sam drugog pola. Što se same igre tiče, u početku sam išla na snagu, ali sada, kako mi brzina nije jača strana, sve više se trudim da koristim mozak. Kada imaš dobar pregled igre i malo razmišljaš, uvek možeš da nađeš rešenje - navodi Marija.

     Ona je u utakmici za titulu uspela čak i da ponetira, položivši esej nakon skrama kroz zatvorenu stranu, što nije nimalo lako...

     NJena vršnjakinja Lana Jović iz Omoljice počela je da trči za jajastom loptom pre devet meseci kada je došao trener i pokazivao šta je to ragbi i kako se igra.

     - Meni se to svidelo i odlučila sam da dođem na trening. U prvoj fazi mi je možda bilo problematično to obaranje i strah da se ne povredim, ali su, s druge strane, dečaci ponekad bili popustljiviji. Iako to polako prolazi, treba mi još vremena da se u potpunosti prilagodim. Inače, igram drugog centra i već sam davala poene. Sigurno je da ću nastaviti da se bavim ovim lepim sportom, a volela bih da se u njemu oproba i što više devojčica - poziva Lana.

     Još jedna žena u klubu i to potpredsednica - Anka Stojšić, kaže da se poslovi u ovom kolektivu ne dele na muške i ženske.

     - Zajednički radimo kako bi naš Borac bio još ozbiljniji, iako smo u sve tri kategorije mlađih generacija već uzeli sve što je moglo. Među tridesetak dece, pored većine Starčevaca, imamo i Pančevce i Omoljičane, i svi su bez razlike dobri, što se svakako odnosi i na Lanu i Mariju. Kada je reč o devojakama, treba istaći da su od ove godine i one uključene u redovni kamp koji organizuje Ragbi savez Srbije, a u zemlji trenutno ima petnestak igračica iz raznih klubova. Napomene radi, krajnja granica do koje one mogu da igraju zajedno s dečacima je pionirska kategorija, jer kod kadeta se igra oštrije i grublje, pa ih je tu već mnogo manje i zato pokušavamo da, u saradnji sa Savezom, napravimo žensku razvojnu ligu - ističe potpredsednica kluba.

(013 info)

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…