All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Uspešno završena savezna vodna škola

16 November 2020

U periodu od 14. do 27. septembra, odvijala se kombinovana vodna škola Saveza izviđača Srbije, na kojoj je učestvovalo 35 izviđača, od kojih je  četvoro iz starčevačkog odreda. Realizacija škole se odvijala u vidu trodnevnih onlajn predavanja, tri kućna zadatka i tri dana školskog kampa.

            Na onljan predavanjima, izviđači su se upoznali izviđački metod i metode i oblike rada, sa načinima predavanja, vrstama izviđačkih aktivnosti i osobinama koje poseduje skautski pokret. Pričalo se o kreativnom sprovođenju programa, kao i o ulozi vodnika, osobinama koje on mora da posedujei, i njegovim dužnostima. Posle svakog onlajn predavanja, učesnicima škole su dodeljeni određeni zadaci, koje je većina obavila veoma uspešno.

            Kada je konačno došao petak, 25. septembar, u obrenovački kamp pošli se članovi našeg odreda - Vanja Deninger, Anja Nedeljković, Marko Stana i Vuk Milosavljević. Prvi dan vodne škole protekao je u zabavnim aktivnostima, koje su kao cilj imale da upoznaju izviđače jedne sa drugima. Drugi dan škole bio je posvećen planiranju, pripremi i sadržaju izviđačkog sastanka. Po završetku predavanja, polaznici škole su dobili prvi zadatak - detaljno planiranje sastanka, uz korišćenje raznovrsnih metoda rada. Onda je na red došao ručak - izviđački pasulj, kojeg je nemoguće ne voleti. Posle ručka usledio je odmor, a nakon toga je započet je drugi nastavni blok na temu planiranja izleta, kao i o karakteristikama izviđačkog programa. Skauti su  dobili i nov zadatak, koji se ticao savlađivanja određenih stavki iz posebnog izviđačkog programa. I ovaj zadatak je odlično urađen. Drugi dan je završen druženjem izviđača, uz igre i pesme. Kada je osvanuo poslednji dan škole, sveobuhvatna atmosfera je bila drugačija, jer niko nije želeo da se ova akcija završi. Na svečanom zatvaranju, najbolji polaznici škole su dobili diplome i vredne nagrade. Marko Stana je vodni tečaj završio na trećem mestu, a važno je napomenuti da su i ostali starčevački izviđači bili na samom vrhu rang - liste, odnosno u prvih 10. Kada je kombinovana vodna škola zvanično zatvorena, došlo je vreme za polazak kući. Mnogi su poslednje trenutke sa novim prijateljima proveli u suzama.

            - Ubedljivo jedna od najlepših akcija koje sam imao kao izviđač. Naučio sam kako da postanem pravi vodnik i upoznao sam mnogo dobrih ljudi - ovako je Vuk opisao svoje iskustvo na vodnoj školi.

            A Anjin utisak glasi ovako: - Upoznala sam nove prijatelje, stvorila nove uspomene i naučila sam dosta novih stvari. Ovo je bilo jedno neverovatno iskustvo koje ću zauvek pamtiti.

M.S.

Akcija ozelenjavanja Starčeva

            Odred izviđačača “Nadel“ se priključio akciji ozelenjavanja Starčeva koju je sprovela, Mesna zajednica, tokom koje je naše mesto povećalo broj stabala za stotinak sibirskih brestova. Ovo lepo i veoma korisno drvo je pre desetak godina, takođe u saradnji sa izviđačima, posađeno oko pomoćnog terena na Opštinskom stadionu (sada terena Ragbi kluba) i tu se može videti njegova lepota i širina. Ovo drvo je karakteristično i kao veoma sposobno da apsorbuje zagađenje vazduha.

            Ova ekološka aktivnost počela je pažljivim odabirom mesta sadnje. Odabrana parcela u blizini fazanerije,  na putu ka ritu iz Male ulice, je prema urbanističkom planu namenjena pošumljavanju za vetrozaštitni i sanitarni zeleni pojas, pa je samim tim bila logičan izbor. Na sam dan aktivnosti u nedelju, 18. oktobra, okupilo se dvadesetak izviđača opremljenih voljom za akciju u korist svoje lokalne zajednice. Timskim radom ubrzo je posađeno dvadeset stabala, raspređenih u formi drvoreda. Na taj način je prostor buduće šume dobio svoju “ogradu“. Aktivnosti je prethodila stručna priprema. Načelnik starčevačkih skauta je brižljivo ispitao teren, u skladu sa svojom strukom, pejzažnom arhitekturom. Zajedno sa starijim izviđačima, pripremili su sadne jame nekoliko dana pred kišu, kako bi se i one natopile vodom. Ovom pripremom je znatno olakšan posao mlađim skautima na dan sadnje. Tokom sadnje izviđače je predvodio Mateja Uskoković. Nakon obavljenog zadatka skauti su sumirali utiske i upoznali se sa značajem pošumljavanja i uticajem biljaka na životnu sredinu, koje su im prezentovali Emilija Varga i Marko Stana. Svako od najmlađih je preuzeo na sebe po jedno stablo, o kome će se brinuti u narednim godinama. Izviđači planiraju da na tom potezu u narednim godinama formiraju šumicu, koja će ukrasiti ovaj deo Starčeva i znatno poboljšati kvalitet vazduha u našem mestu, ali i doprineti zaštiti od vetra i opštem izgledu predela na šetnoj stazi ka “valjari“ i Omoljici.

P. Stanković

Kroki vesti

 Starčevački izviđači, sa kolegama iz Pančeva i Perleza, učestvovali su na akciji pančevačkih maketara. Tom prilikom učesnici su u nekoliko grupa obišli pančevački i starčevački muzej.

 Nekoliko naših izviđača učestvovalo je na Svetskoj smotri izviđača putem radija i interneta zvanom "Jota-Joti", na kojoj su mogli da se upoznaju sa izviđačima iz celog sveta.

 Odred je započeo sa podmlađivanjem kadrova, kako bi se očuvao vedar izviđački duh i ostalo aktuelno sa trendovima i potrebama mladih. Ulogu načelnika Odreda nakon tranzicionog perioda preuzeće Mateja Uskoković, a imenovaće se i nekoliko drugih vođa. Dosadašnji načelnik Marko imaće  savetodavnu ulogu.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…