All for Joomla All for Webmasters

STARČEVAČKE brazde Aktuelno: Uređenje fazanerije

18 jul 2020

Starčevačka lovačka sekcija krenulo je u uređenje fazanerije.

            - Trenutno se radi na košenju trave koja je usled silnih kiša izuzetno velika, kaže dugogodišnji predsednik starčevačkih lovaca Zoran Kozačenkov, i dodaje: - Kasnije ćemo sanirati deo ograde koja je ranije oštećena od velike količine snega i u taj sanirani deo pustićemo fazanske piliće. Trenutno ih imamo stotinak i oni su u odličnoj formi - ističe Kozačenkov. Kao i do sada, nakon podivljavanja u fazaneriji, lovci će ih pustiti u prirodu i na taj način obnoviće ovu korisnu divljač u našem ataru.

            Ovaj objekat često posećuju i oni koji nemaju veze sa lovačkom organizacijom pa se lovci iskreno nadaju da će fazanerija uskoro zasijati punim sjajem. Lovačka i ribolovačka oaza su znatno ulepšale periferiju našeg mesta i želimo im da nastave sa uspešnim radom.

P. Stanković

 

Pčelarstvo:  Sezna paša je u toku

 

            Što se aktivnosti starčevačkih pčelara tiče, učestvovali smo na “Letnjem bazaru“ koji je održan, 18. jula, na Trgu neolita. Štand sa pčelarskim proizvodima bio je dobro posećen. Lično, želim da pohvalim vodeće ljude u MZ Starčevo i sve one koji su doprineli da se otvori muzej u našem mestu.

            Stanje pčelinjaka i pčela nije baš zadovoljavajuće. Vremnenski uslovi  koji trenutno vladaju ne odgovaraju pčelama. Nadamo se boljem vremenu sada je trenutno lipova paša, mislim da će biti delimična, odnosno pomešan med sa lipe i suncokreta. Suncokretova paša trebalo bi da počne za koji dan.

            Suncokretov med  je zlatno-žute boje, blagog ukusa, miris suncokreta ima dosta polena u sebi i u svetu je izuzetno cenjen zbog toga, a zbog sadržaja polena veoma brzo se kristališe. Sadrži enzime, minerale i organske kiseline i pojedine vitamine koji blagotvorno deluju na čoveka. što se Društva tiče, nadamo se da ćemo organizovati skup južnobanatskih pčelara i to 30. jula, na Ognjenu Mariju, sa izložbom meda i proizvoda od meda.

Za DP “Starčevo“ Goran Stanković

 

 Predstavljamo:  Starčevački vinogradi

            Božidar Dimitrić se voćarstvom bavi od malena. Odlaskom u penziju, voćarstvu se intenzivno posvetio. Predsednik je i jedan od osnivača Društva voćara vinogradara i destilera u Starčevu, posebno voli vinogradarstvo za sada vinovu lozu gaji na površini od deset ari sa tendencijom proširenja. Vinova loza je upravo bila tema našeg razgovora.

            Šta je važno kod uzgoja vinove loze?

            - Najbitnija je ljubav i želja, kao i za svaki posao. Neko osnovno predznanje je potrebno upočetku, a kasnije se kroz iskustvo mnogo toga nauči. Važno je da čovek tačno zna koju sortu grožđa želi da gaji, za koje upotrebe mu je grožđe potrebno, pa tek onda da krene u nabavku kvalitetnih sadnica. Drago mi je što u Starčevu u poslednje vreme niču novi vinogradi a možemo da se pohvalimo da nekoliko domaćinstava ima baš ozbiljne vinograde.

            Kako izgleda sezona jednog vinogradara?

            - Radovi u vinogradu počinju već pred kraj zime orezivanjem i prvim prskanjem sa plavim uljem, sredstvom na bazi bakra koje služi za dezinfekciju. Potrebno je svaki čokot bukvalno okupati. To je period kada se vinograd dodatno đubri, najbolje je stajnjakom jer mineralna đubriva samo prehranjuju biljku dok stajnjak obogaćuje zemlju. U fazi vegetacije potrebno je zakidati lastare, grozdovima dati što više sunčeve svetlosti, jednostavno stvoriti uslove da biljka nesmetano svu svoju energiju usmeri na plod koji i jeste cilj.

            Koji su trenutni radovi na vinogradu?

            - Posle ovih obilnih kiša koje su pogodovale za uzgoj vinove loze sa visokim temperaturama se javljaju i bolesti kako u vinogradu tako i u svim poljoprivrednim kulturama. Potrebno je zasade prskati preparatima protiv plamenjače i pepelnice, to su bolesti koje mogu totalno uništiti celu sezonu i uloženi trud. Preparati se nabavljaju isključivo u poljoprivrednim apotekama koji su namenjeni baš za suzbijanje navedenih bolesti. Neki ljudi se bave alternativnim metodama, a ja to nikako ne preporučujem jer nije vredno rizika. U proizvodnji u kućnim uslovima, gde je grožđe sezonska poslastica, i može se eksperimentisati, ali na većim zasadima, jednostavno nema mesta za iznenađenja. Prilikom berbe pokaže se uložen trud i rad, a onda se vraćamo na početak priče kada se plodovi selektuju za proizvodnju vina, rakije ili stone sorte za jelo.

G. Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…