All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Poseta izviđačima u Velikoj Plani

18 jul 2020

Domaćin koji slavi slavu, teži da na taj dan okupi sebi drage ljude. Kada jedan izviđački odred slavi slavu, on u goste poziva prijateljske odrede čije je članstvo međusobno drago. Na Spasovdan, 28. maja, delegacija od četiri člana starčevačkog odreda, odazvala se pozivu Odreda izviđača “10. oktobar“ iz Velike Plane, da uveličaju ovaj svečani događaj - slavu njihovog odreda.

Delegacija u sastavu Vanja, Anja, Jelena i Marko uputili su se posle podne ka svom cilju. Veselo je bilo već u automobilu, a uvek srdačna dobrodošlica učinila je osmehe na obe strane. Starešina Odreda u Velikoj Plani završio je teološki fakultet, pa je slavski protokol bio veoma dobro organizovan i za zaista lepim govorima pri “podizanju“ slave, nakon sečenja kolača, kao i na gašenju sveće, kada su se stariji članovi okupili i razmenili utiske o danu i želje za narednu godinu. 

            Kako je ovo izgledalo iz ugla učesnika rećiće nam Vanja i Anja: - Bilo nam je veoma lepo u Velikoj Plani. Volimo da idemo tamo jer imamo puno jako dobrih prijatelja. Sa njima nikada nije dosadno i uvek se lepo družimo. Na kraju svakog našeg druženja, svi budemo tužni jer nam kroz zabavu vreme proleti. Ipak, to samo znači da se svakom narednom viđenju i druženju sa njima se sve više radujemo, kažu ove izviđačice

             Prilikom ove posete iskorišćena je prilika da se dogovori moguć zajednički tabor, ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, kao i njihova poseta Starčevu tokom “Dana druženja“.

 

Poseta Beloj Crkvi povodom jubileja

            Odred izviđača “Žarko Zrenjanin Uča“ iz Bele Cekve  jedan je od retkih odreda u našoj zemlji koji ima više od pola veka kontinuiteta u radu. Tako su, 13. juna, belocrkvanski skauti proslavili 65 godina neprekidnog rada. Tom prilikom su u goste pozvana dva beogradska odreda izviđača: “Panter“ i “Lune“ i starčevački odred “Nadel“. Delagaciju našeg odreda činili su Daca i Peca a pored izviđača, proslavi su prisustvovali mnogobrojni roditelji, sponzori i prijatelji organizacije.

            Pre rođendanske žurke organizovana je smotra Odreda koju je sazvao njihov starešina Ivan Žak. Nakon ceremonije, starešina se zahvalio svima koji su pomagali u radu Odreda u prethodnom periodu, posebno Opštini Bela Crkva ispred koje je prisutan bio predsednik Skupštine, inače dugogodišnji izviđač. Među onima koji su dobili zahvalnicu za veliki doprinos u radu ovog odreda su bili starešina i načelnik starčevačkih izviđača. Velika rođendanska torta i još veća logorska vatra krasile su ovu rođendansku proslavu. Druženje je nakon toga nastavljeno u prostorijama Odreda i restoranu na jezeru.

 

Odredska kuvarska radionica

            Vodovi “Koale“ i “Panteri“ okupili su se  u nedelju,  28. juna, na prvoj ovogodišnjoj kuvarskoj radionici. Ovo je jedna je od aktivnosti izviđača sa ciljem uvežbavanja kulinarske spretnosti radi kasnijeg osamostaljivanja i sastavni je deo izviđačkog programa svih kategorija. Pored toga ona je omiljena jer se tokom uvežbavanja majstorskih kuhinjskih veština uvek dešavaju poneki pehovi i gafovi koje mame osmeh na lice. Naravno tu je uvek prisutan i timski rad. U mešovitom sastavu uvek ima onih koji prvi put drže tiganj u rukama ili prvi put samostalno rade za plinskim šporetom, naspram onih iskusnijih koji su to već savladali.

            Kao nagrada na kraju se postavlja i servira ono što je tokom radionice stvarano. Ovoga puta to su bile palačinke sa nekoliko kombinacija recepata. Najbolja je palačinka koju si sam ispekao, pa ako je sa kremom i plazmom, može uvek još!

Predrag Stanković

Marko Ivošević

Kroki vesti

 Odred izviđača “Nadel“, već po tradiciji, učestvovao je na pripremi 12. “Eks Ju rok festa“ tako što je pomogao u postavljanju šatora i prateće opreme za bekstejdž;

 Izviđači su bili aktivni i tokom trajanja Letnjeg bazara.

 Članovi starčevačkog odreda Marko i Jelena su bili jedni od vodećih osoba u timu koji je realizovao ideju postavke “Starčevo kroz vekove“. Uprava odreda im čestita na ovom izuzetnom uspehu;

 Grupa izviđačkih veterana provešće poslednji junski vikend na Staroj planini;

 Starešina pančevačkog odreda izviđača “Rode“, Lejla Purkar, na svet je donela malu “pčelicu“ Teodoru. Čestitamo ponosnoj mami!

  Starčevački skauti, Ivan i Mira, zamenjuju opravdano odsutnu Lejlu i predvode pančevačke izviđače do njenog povratka sa porodiljskog odsustva.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…