All for Joomla All for Webmasters

Aktuelno: Kalemarstvo

12 april 2020

Uzgoj voća kao i prerada istog je u skorije vreme postala privredna grana za koju se odlučuje sve više individualnih proizvođača, kako na teritoriji Srbije tako i kod naših sugrađana u Starčevu.

Poznato je da su se do jučerašnji poljoprivrednici sa malim gazdinstvima opredelili za proizvodnju voća koje se pokazalo kao jedina rentabilna opcija, ona koja je isplativa.

            Zoran Škrbić iz Starčeva poznat je voćarima na čitavoj teritoriji Pančeva kao majstor za održavanje voćnjaka a već neko vreme se ozbiljno bavi kalemljenjem istih. Takođe je svima poznato da bez kalemljene voćke nema ni ploda. S tim u vezi, sa Zoranom smo obavili razgovor.

            Svi već znamo da prilikom odabira sadnice voćke, prilikom kupovine dobijamo kalemljenu voćku?

            - Na početku ću pokušati da vam ukratko objasnim o čemu se radi. Kalemljenje voća je vegetativno spajanje i srastanje podloge (deo sa korenom) i plemke (jednogodišnja grančica voćke) u cilju da bi dobili novu voćku. Podloga je donji deo voćke sa korenom a jako je bitno znati da ne može bilo koja voćka da se kalemi na bilo koju podlogu. Podloga se koristi radi otpornosti stabla na bolesti, plodnost i vremenski uticaj. Na primer: podloge za šljivu i kajsiju su u većini slučajeva od džanarike koja se pokazala kao najpogodnija i otporna, ima najbolji afinitet sa plemkama pa se zato najviše koriste. Materijal za podlogu se koristi sadnjom koštice džanarike.

            Moglo bi se reći da je kalemljenje svojevrsni hirurški zahvat?

            - Jeste neka vrsta hirurškog zahvata ali na stablu. Za kalemljenje je potreban kalemarski nož koji mora da bude izuzetno oštar i dezinfikovan. Zatim je potrebna kalem traka ili rafija i kalem vosak koji služi kao zaštita od spoljnih uticaja nakon spajanja dveju biljaka. Svakako je kalemljenje voćaka a sve više se u proizvodnji koristi kalemljeno povrće čitava nauka ali uz malo vežbe i zainteresovanosti lako je dostupno svakom.

            Da li imate neku poruku za buduće voćare, kalemare?

            - Ovo je bilo samo u nekoliko reči, kalemarstvo je zaista čitava nauka a pre svega potrebno je puno učenja i prakse a iznad svega ljubavi. Mnogo je bitno da prilikom sadnje tačno znate za koju namenu vam je potrebno voće. Svima ću izaći u susret savetom i preporukom, kontaktirajte me za savet u odabiru sadnica voća.

G. Milošević

Pčelarstvo

Skupština pčelara i drugo...

            Godišnja skupština Društva pčelara “Starčevo“ održana je 29. februara. Biran je novi predsednik i Izvršni odbor. Smatralo se da je dosadašnji predsednik ispunio data obećanja, ali da zbog godina i iz zdravstvenih razloga, treba posao prepustiti nekom mlađem kandidatu. Konstatovano je da je dosadašnje rukovodstvo dobro vodili Društvo u prethodnom mandatu. Kaže se: uvek može bolje! Slažem sesa tim i mislim da je urađeno onoliko koliko je moglo u ovom vremenu. Smatram da angažovanje svih članova može da donese bolje rezultate. Naši zadaci su bili: omasoviti članstvo (mlađim članovima), dovoditi stručnjake iz oblasti pčelarstva, zaštite bilja, voća, sadnja medonosnog drveća, održavanje tradicionalne izložbe tokom manifestacije “Dani druženja“, donirati pčelinje proizvode, med, polen i propolis licima kome je ta pomoć potrebna, učestvovati u manifestacijama “Božićni bazar“, “Slavskom kolač“ i drugo. Sva ova obećanja iz programa su ostvarena! Moja je primedba - mora se uključiti veći broj članova. Normalno je da bude i nezadovoljnih članova. Obično su to pojedinci koji samo traže od Društva, a ne osećaju potrebu da treba nešto i da daju. Nadam se da će novi predsednik Goran Stanković i novi Izvršni odbor to prepoznati i onemogućiti takvo delovanje pojedinaca. Nekoliko puta sam tražio veću saradnju sa našim izabranim predstavnicima. Nadam se da ćemo nakon svega naići na razumevanje veću i bolju saradnju i to u interesu svih. Mnogo toga se dešavalo u ove prethodne četiri godine. Tražili smo i konkurisali u Pokrajinskom sekretarijatu u Gradu Pančevu, Republici - nismo naišli na razumevanje. Oni su raspisali konkurse ali odgovore nismo dobili. Ni pozitivne ni negativne.

            Ne želim da svojim predlozima usmeravam rad naslednicima, već da zamolim članove da svi stanemo iza programa. Tako ćemo pomoći budućem rukovodstvu i svim članovima. Društvo pčelara “Starčevo“ slavi 20 godina  uspešnog rada! Društvo raspolaže kvalitetnim članstvom. Majstorima pčelarskog zanata. Siguran sam da će članovi znati da vode uspešno svoje društvo. Za proteklih 20 godina, Društvo je prepoznato svojim aktivnostima i po ozbiljnošću i po kvalitetnom članstvu. U ovim vanrednom stanju, Društvo prekida svoje aktivnosti, prati situaciju. Dajemo punu podršku našem rukovodstvu! Nadam se da će ovo trajati toliko da što manje ostavi posledice po svih nas.

            Na kraju, praktičan savet i recept za imunitet: 3-4 čena belog luka istisnuti i preliti sa 300 grama meda. Ostavitida stoji 2 do 3 časa. Uzimati ujutro i uveče po kafenu kašiku, po mogućstvu pre obroka.

Kosta Aća

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…