All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Susreti izviđača veterana

12 april 2020
(0 glasova)

Pre osam godina grupa odraslih iskusnih izviđača sa područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije okupila se na Bjelašnici kod Sarajeva kako bi razmenili iskustva izviđačkih organizacija u svojim državama.

Kako je taj skup prošao izuzetno lepo, dogovoreno je da se ovakvi susreti redovno održavaju svake godine u drugoj državi. Tako su osmi po redu susreti održani u hotelu Vrujici u istoimenoj banji jer je ovogodišnji domaćin po drugi put bila Srbija. Među 150 najstarijih izviđača iz okruženja našla su se i dva Starčevca, Daca i Peca. Susreti su trajali tri dana poslednjeg februarskog vikenda. Kroz susrete su se evocirala sećanja sa zajedničkih izviđačkih aktivnosti uz razgovor na mnoge aktuelne izviđačke teme. Izazovi sa kojima se susreću svi izviđački Savezi u regionu su takoreći isti. U svim zemljama izviđačka organizacija je najmasovniji pokret neformalnog obrazovanja sa višedecenijskom tradiciojom, a u slučaju Srbije pokret postoji 109 godina. Bez obzira na to, Regionalni Savezi nisu dovoljno prepoznati i podržani od strane države, ali često ni javnosti. Ipak iskustva sa terena ukazuju da oni koji pristupe ovom svetskom pokretu i osete čar izviđaštva, ostaju više godina, pa i decenija, u organizaciji, što govori o kvalitetu izviđačkog programa ali i atmosfere koja vlada u pokretu. Razlog neprepoznavanja su verovatno delom i predrasude o tome šta izviđači rade. Izviđači treba da budu prepoznati kao organizacija od izuzetne važnosti za razvoj dece i omladine jer se u izviđačima pored neformalnog obrazovanja stiče dopuna formalnog kao i informalno obrazovanje i utiče se na razvoj mentalnog, fizičkog i duhovnog razvoja. Kombinacija znanja, veština i stavova stečena u izviđačima omogućuje  članovima koji su prošli izviđaki program značajne prednosti u kasnijem samostalnom i timskom radu. Pričalo se i o globalnim izazovima prouzrokovani migracijom mladih iz manjih gradova u veće, što dodatno otežava rad u manjim sredinama ali i rešenjima koja se mogu primeniti. Sklapali su se dogovori na zajedničkim projektima prekogranične saradnje među odredima. Provejavala se i ideja o zajedničkim višeboju ili ligi na kojima bi mlađi članovi mogli da upoređuju svoje izviđačko znanje. Jedan od interesantnih detalja na ovim susretima svakako je bila i internacionalna večera koju posebno realizuju svi Savezi učesnika. Na njoj se mogu naći najznačajniji i najreprezentativniji kulinarski specijaliteti našeg regiona. Od dalmatinskih inćuna i zagorskih štrukli, preko njeguškog pršuta, sarajevskih pita, urmašica, sremskih kobasica, banatske štrudle, šumadijske prasetine i jagnjetine do makedonskog ajvara i čuvenog specijaliteta gravče na tavče sa krajnjeg juga nekadašnje države Južnih Slovena.  Sledeći susreti održavaju se u Hrvatskoj.

Forum Načelstva Saveza izviđača Srbije

            U periodu od 13. do 15. marta, pred proglaenje vanrednog stanja u zemlji održan je Forum načelstva Saveza izviđača Srbije, kome su prisustvovali i Starčevci Marko i Jelena. Forum se održao u Sokobanji uz pojačane mere predostrožnosti za sprečavanje virusa Kovid-19 u smislu stalne dezinfekcije površina, pojačane higijene ruku, dolaska učesnika kolima i redukovanja broja osoba na skupu. Tema foruma bila je izrada novog programa Saveza izviđača Srbije koji se očekuje da stupi u primenu tokom sledeće godine, kao i predstavljanje rada Saveza u javnosti, nastup Saveza na međunarodnim događajima, način podrške lokalnim jedinicama i koordinatorima za predstojeće Savezne aktivnosti. Kako je već, 15. marta, uveče nastupilo vanredno stanje u zemlji, ovo je bio značajan korak za Savez jer su pokrenute važne teme koje se sada razrađuju preko interneta, a koje će omogućiti atraktivniji, aktuelniji i relevantniji rad i izviđački program koji više odgovara potrebama sadašnjice i poslovima budućnosti.

Odred prelazi na režim rada od kuće

            Počevši od 20. marta, Odred izviđača “Nadel“ je u skladu sa situacijom u vezi kućne izolacije stanovnika, kao deo mera za sprečavanje virusa kovid-19, prešao na režim držanja sastanaka u kućnim uslovima. Uz pomoć instrukcija od strane Saveza izviđača Srbije pripremljene su različite igrice, izazovi i zadaci koju izviđači mogu uraditi sami ili zabavljajući se sa ukućanima. Odvijanje sastanaka zamišljeno je kroz davanje zabavnih ideja koje podstiču na savladavanje različitih delova izviđačkog programa koji je zasnovan dobrim delom i na ličnim interesovanjima.

Kroki vesti

 Starčevački i pančevački izviđači su, 8. marta, učestvovali na DŽDŽVIII sajmu izviđača kolekcionara u organizaciji Odreda izviđača “Mihajlovac“ iz Beograda.

 Odred izviđača “Nadel“ se sa tri volontera koja ispunjavaju propisane uslove od strane krovnog saveza, priključio akciji pomoći starijim sugrađanima. Odred izviđača je spreman da u slučaju pojačanih potreba reaguje u skladu sa situacijom i mogućnostima.

  Dana 28. marta, održava se globalna akcija “Sat za planetu“.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…