All for Joomla All for Webmasters

OBELEŽEN DAN DOMA KULTURE: Novi polet i elan kulturnih poslenika

13 January 2020
(0 glasova)

I ove godine, kao i prethodne, Dom kulture “29. novembar“ obeležio je svoj imendan, upriličivši pritom bogat program u Maloj sali za zvanice i prijatelje ove ustanove.

Svečanost je počela  prigodnim govorom Darka Ješića, vršioca dužnosti direktora Doma kulture. U svom govoru, on se osvrnuo na godinu koja je na izmaku i postignute rezultate.

            Pre svega, direktor je podsetio na četiri bitna festivala po kojima je savremena starčevačka kulturna scena nadaleko prepoznatljiva. Naglašeno je da su svi ovi festivali rezultat napornog i strpljivog rada velikog broja pojedinaca koji decenijama kreiraju kulturni život u našem mestu. Tajna uspeha je svakako proistekla iz želje da se zadovolje potrebe svih generacija Starčevaca, kao i različiti afiniteti naših sugrađana. Tako danas imamo jedan mladi, novostvoreni književni festival koji otvara prolećnu sezonu: “Starčevački dani knjige“. Brojna čitalačka publika zaslužila je da ga ima, a ove godine se u tri dana odazvala u impozantnom broju, dajući potvrdu koliko je bilo značajno osmisliti i organizovati ovakvu manifestaciju za sve ljubitelje pisane reči.

            Tradicionalni festivali poput letnjeg programa “Dani druženja“, koji Dom kulture sprovodi zajedni sa Mesnom zajednicom već četvrt veka, i jesenja poslastica “Starčevačka tamburica“, poznati su daleko izvan granica Starčeva, te su na izvestan način i zaštitni znak Doma kulture. To se može reći i za festival akustične gitare “Gašini akordi“ čedo Doma kulture i Kreativnog kulturnog kluba, koji će pred kraj decembra meseca po četrnaesti put obradovati ljubitelje ovakvog zvuka. Između ovih festivala, u Domu je ove godine organizovan veliki broj programa (statistika kaže skoro dva nedeljno), što je uspeh koji se može meriti samo sa najuspešnijim institucijama kulture.

            Direktor Ješić podsetio je na rad sekcija i udruženja građana koji su ove godine ispunili sve prostorije ustanove i bez čijeg postojanja i rada Dom kulture ne bi imao svoj smisao, niti bi izbliza postizao ovakve rezultate. Takođe, naglasio je i permanentnu borbu u rešavanju tekućih problema u vezi sa infrastrukturom, gde je uglavnom manje ili više uspešno prevaziđeno mnogo izazova. Ostao je problem krova koji će u bliskoj budućnosti morati hitno da se rešava, ali i radovi na uređenju fasade i kompletnog spoljašnjeg izgleda Doma kulture, što je proiritet već sa dolazećim prolećem.

                - A to proleć obasjaće Starčevo s još jednim velikim poduhvatom, te će u kulturnoj ponudi nšeg mesta biti pravi dragulj. Reč je o muzeju, projektu na kome se već duže vreme radi. Uz razumevanje gradskog većnika za kulturu i omladinu, entuzijazmu i pokretačkoj energiji Petra Andrejića, i odličnoj saradnji između Doma kulture, Udruženja “Pagus“, Mesne zajednice i Osnovne škole, ovaj veliki i značajan projekat otvoriće 2020. godinu i zaokružiće dugogodišnju težnju da imamo jedan ovakav objekat, kakav svetski poznato neolitsko Starčevo i zaslužuje - istakao je Ješić.

            Na kraju svog govora, direktor Ješić se zahvalio svim gostima i najbližim saradnicima, poželeo dobrodošlicu i ugodne trenutke, nakon čega je, u prijatnoj atmosferi, prisutne dugo zabavljao Tamburaški orkestar “Neolit“.

SN

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…