All for Joomla All for Webmasters

ISTORIJA: Predratna školska pravila

13 January 2020
(0 glasova)

U ovom i narednom broju "Starčevačkih" pokušaćemo da vam dočaramo kako je izgledalo naše školstvo između dva rata.

Spisak školskih pravila koji je tridesetih godina prošloga veka bio na snazi u Kraljevini Jugoslaviji, veoma je vredno svedočanstvo jednog vremena. Ona govore o dužnostima i obavezama učenika, ali i veoma podrobno opisuju kako bi trebalo da se vlada jedan uzoran školarac. U đačkoj knjižici Marice Perak, udate Šic (1925-2002.) koju nam je ustupio njen sin Pera, upravo se nalaze ta uputstva. Ovaj dokument star preko osamdeset godina štampan je u knjižari, štampariji i knjigoveznici "Napredak" u Pančevu. Kada se otvori, na prvoj stranici upisano je ime učenika odnosno učenice, razred koji pohađa, školska godina i mesto. U Maričinom slučaju, to je bio četvrti razred školske 1935/36. godine. Naredna strana daje više informacija o đaku, njegov ili njen datum rođenja, ime oca i njegovo zanimanje, mesto stanovanja. Otac Marice Perak zvao se Blaž i bio je ratar, a ona je rođena 20. januara 1925. Živela je kod roditelja. U dnu ove stranice potpisao se tadašnji upravitelj škole u Starčevu, Grujica Grubetić, kao i učiteljica, Milica Bačić. Pre navođenja školskih pravila valja pomenuti predmete kojima su u to vreme školarci podučavani. Bili su to veronauka, srpskohrvatski jezik, račun, zemljopis, istorija, poznavanje prirode, lepo pisanje, crtanje, gimnastika, pevanje i ručni rad. Potomci Marice Šic mogu biti ponosni na svoju baku i prabaku, jer ih je sve položila s odličnim ili vrlodobrim uspehom, a vladala se takođe odlično. Četvrti razred završila je, 28. juna 1936. godine.

            Školska pravila zauzimala su tri strane u đačkoj knjižici, a glasila su ovako: "Svaki učenik osnovne škole dužan je imati Đačku knjižicu. Mora je držati uvek čistu i nepocepanu. U njoj se ne sme ništa brisati niti dodavati. Samo nastavnik dotičnog razreda, upravitelj i roditelji mogu prema potrebi zapisivati svoje primedbe koje se tiču samoga učenika. U njoj se ne sme pisati plajvazom no samo mastilom. U đačku knjižicu uvode se ocene o vladanju i uspehu učenika, izvinjenje za učinjene izostanke, primedbe nastavnika i roditelja u pogledu učeničkog držanja u kući i u školi kao i van ovih. Ocene se unose sredinom školske godine u mesecu januaru i krajem iste meseca juna. Učenici četvrtog razreda umesto ocene u knjižicama dobijaju školska svedočanstva o završenoj osnovnoj školi".

(nastaviće se)

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…