All for Joomla All for Webmasters

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Važna godina za nama

13 January 2020
(0 glasova)

Za našu Crkvenu opštinu, godina kojoj odbrojavamo dane bila je veoma uspepna.

Krajem prošle godine obnovljena je ideja za gradnju drugog hrama u Starčevu. Starešina hrama, protojerej Zoran,   dobio je blagoslov i obavezu da pronađe odgovarajući plac za crkvu. Od nekoliko pokazanih placeva u centru Starčeva, Nikanor, Vladika Banatski, odlučio se za lokaciju na uglu ulica Kestenove i Partizanske. Posle dužih pregovora, Svetlana Kostić, vlasnik placa, odlučila je da, za gradnju  hrama, proda plac Crkvenoj opštini Starčevo. Vladika Banatski Gospodin Nikanor dao je blagoslov da se sastavi ugovor i da Eparhija uplati kompletan iznos cene placa. Po prenosu vlasništva nad nepokretnosti donesena je odluka o izgledu hrama koji je osmislio arhitekta Dobrosavljević iz Vršca. Nepotrebni objekti su porušeni, ostala je samo kuća. Mašinske radove sa bagerom i kamionom izveo je majstor Ivan iz Starčeva. Za fizičke radove, pored parohijana, najveći deo posla obavili su članovi udruženja “Stari Ras“ iz Starčeva.

            Krajem novembra, na prznik sv. Jovana Zlatoustog, postavljen je krst na mesto gde treba da se gradi hram. Na praznik sv. Apostola i jevanđeliste Mateja, episkop banatski Gospodin Nikanor,  uz sasluženje protojereja stavrofora Radoslava, protojereja stavrofora LJubiše i protođakona Igora, osveštao je zemljište na kome će biti izgrađen novi hram. U toku obreda pevali su mesni sveštenici i gosti - sveštenici iz Omoljice. U prigodnoj besedi Nikanor je pozdravio sveštenstvo i prisutne parohijane i goste i poželeo da se uz pomoć ljudi dobre volje izgradi hram na ovom placu. Uz molitve, poželeo je da sveta Marina (Ognjena Marija)  kojoj će biti posvećen hram, bude zaštitnica ovog mesta i svih koji u njemu žive. Za dve sedmice, posle osvećenja, završene su pripreme i pronađeni majstori da se počne sa radovima. U ponedeljak, 16. decembra, razmerena je osnova hrama i počet iskop. Posao vodi majstor Zoran Stojanović, a iskop radi bagerista Ivan. U sredu, 18. decembra, postavlja se armatura i naliva temeljna greda u zemlji. Svi ovi radovi su tako brzo i dobro urađeni zahvaljujući ljudima dobre volje koji su došli da se ovaj posao završi mobom. Zavisno od vremenskih uslova nastavljamo sa radovima na izradi cokle i temeljne ploče. Dužina hrama je 20 metara a širina 10,20 metara i visina zvonika 20 metara. Hram će biti izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu.

            U lično ime, i u ime Crkvenog odbora, zahvaljujem se svakom pojedincu koji je pomogao svojim radom da se uradi temelj za hram Ognjene Marije u Starčevu. Ujedno, pozivam sve ljude dobre volje da se pridruže ovom Bogougodnom delu.

Starešina hrama,

protojerej Zoran Maletić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…