All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Skupština vojvođanskih skauta

13 January 2020
(0 glasova)

Odred izviđača “Nadel“ učestvovao je na Redovnoj izbornoj skupštini Saveza izviđača Vojvodine koja je održana u Bačkoj Topoli, 8. decembra. Put ove prelepe varoši u Bačkoj, sa 15.000 stanovnika i većinskim mađarskim stanovništvom, krenulo je troje skauta iz Starčeva:

Predrag Stanković i Daniela Jajić    učestvovali su u radu Skupštine kao delegati, dok je Marko Ivošević išao kao predstavnik Saveza izviđača Srbije. Domaćin ove skupštine bio je Odred izviđača “Petefi Šandor“  u svojim prostorijama, koje su oslikane izviđačkim motivima pa je pravo uživanje boraviti u njima. 

Svečana smotra odreda

            Treće nedelje decembra starčevački izviđači priredili su svečanu smotru Odreda. Smotra je aktivnost koja okuplja članove odreda svih uzrasta i mesto gde se zaslužnim pojedincima odaje priznanje za savladan stepen znanja. Takođe, mlađi članovi, koji prelaze u kategoriju izviđača starijih od 11 godina, daju zavet izviđača. Na ovogodišnjoj smotri Odreda, odvazvalo  se tačno 40 izviđača. NJih desetak bilo je opravdano odsutno ali je i prvi broj bio dovoljan da se ispune hodnici Doma kulture veselom grajom. Smotra je započela neformalnim okupljanjem da bi se ubrzo stalo u stroj, nakon čega je načelnik Odreda održao kraći govor o planovima za narednu godinu. Zatim je usledio zavet pa se pristupilo dodeli zasluženih priznanja odnosno letova za izviđače od sedam do 11 godina i zvezdi za izviđače od 11 do 15 godina. Na ovoj smotri nagrađeni su: “prvi let“ osvojili su - Lenka Gojković, Anđela Selimovski,  Mihajlo Blažić, Mihajlo Škrbić, Filip Farkaš, Robert Vanček i Uroš Ćirović, dok su “drugi let“ osvojili - Vanja Jovanović, Iva Stavrov, Ivan Pavlović i Una Mladenović, a Filip Stefanović i Tara Nedeljković, za završen program poletaraca, osvojili su “treći let“. “Prvu zvezdu“ osvojili su - Anja Veličković, Marko Zojkić, Anja Petrović, Nataša Marček i Ognjen Stojanović. “Druga zvezda“ dodeljena je Anji Nedeljković i Mariji Gerdić, dok su “treću zvezdu“, za završen program mlađih izviđača, poneli Vanja Deninger, Marko Stana, Vuk Milosavljević i Mihajlo Filipović.  Nakon konačnog “voljno“ skauti su prešli u kancelariju gde je priređena igra “izazov kule“. Zadatak je bio da se za 18 minuta od nekuvanih špageta sastavi što viša konstrukcija koja nosi teret od dvadesetak grama, što nije bio nimalo lak zadatak. Pobenička ekipa, sastavljena od najmlađih učesnika koje je predvodila Jelena, pobedila je u izazovu. Nakon ove igre nastavljeno je neformalno druženje u opuštenoj i veseloj atmosferi uz “kovanje planova za novu godinu i predstojeće aktivnosti.

 

Priča jednog starog izviđača

Na šta prvo pomisliš kada čuješ reči

 - IZVIĐAČI, IZVIDNIŠTVO, SKAUTIZAM?

            Dok u pozadini ide pesma DŽona Lenona “Mašta“ kao prigodna pokrivalica mojih misli mogu reći ovo: pomislim na stečena prijateljstva za život, druženja i šale, zaljubljivanja i odljubljivanja. Na bolove u nogama i žuljeve na stopalima i šakama, dobijenih od marša ili pravljenja nekog patenta. Na mnoge neprespavane noći pored logorske vatre i njenog dima, gitare i izviđačke pesme, bdenja nad simpatijom kada je imala temperaturu i njene brige o meni kada mi nije bilo dobro. Na samovanja u šumi, kada sam strahovao i od bubamare. Na strojve, smotre, proglašenja za osvojena savladana znanja i odlikovanja. Na gladovanja i ćutanja dok sam osvajao veštinu kurir. Na prvo podizanje zastave naše zemlje. Na laganje načelnika da me boli ruka, jer je moj vod dežuran i moramo u šumu po drva, nakon toga i momenta kada me on otkrije. Na učinjene greške i prekoredna dežurstva. Prvo “fenjer veče“ za koje sam učio tekst celi bogovetni dan, a na samoj predstavi, pred svima, zaboravio i kako se zovem. Na tople avgustovske noći i tišinu koju katkad poremeti cvčak zakazujući randevu svojoj dragani, dok ceo tabor spava kraj potoka koji žubori i požarni sa ćebetom na glavi kunja kraj logorske vatre. Na beskrajno nebo, pun mesec i milijarde zvezda. Na poljupce kraj proplanka. Na put od prvih izleta i kampovanja do putovanja po celoj Grčkoj, Kipru, Izraelu, Egiptu, Tunisu, Španiji, Andori, Italiji, Monaku, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Češkoj i koje kude još. Na kasnije pomoći stečenih veština i znanja tokom studiranja. Na diplomiranje, veridbu sa mojom planinkom sa proplanka, svadbe sa izviđačkim pesmama i kumom koji mi je bio vođa čete. Na logičan epilog svega ovog prelepog, jednog poletaraca i jedne pčelice više u našem odredu!

            Sada mogu reći sa ponosom da se nisam pokajao ni jednog trenutka na izviđačima i da je svaka doživljena slika, bila radost mog života.

Čika Barba,

izviđač sa stažom od preko 60 godina

 

Kroki vesti

 Kraj decembra izviđači će organizovati niz aktivnosti pod nazivom “TOP decembraska druženja“. Grupa skuata prvo će od 20. do 22. decembra, posetiti jedinstven izviđački festival u Velikoj plani, “Izum fest“, koji promoviše umetnost i stvaralštvo. Zatim se, 22. decembra, izviđači već tradicionalno odazivaju učešću u organizaciji Novogodišeg bazara i dodeli paketića za starčevačke mališane. Dan kasnije u izviđačkoj prostoriji biće organizovano veče društvenih igara, a nakon toga sledi izviđačka Savezna zimska škola na kojoj će učešće uzeti predstavnici Odreda.

 Memorijalni starčevački odredski višeboj pod nazivomo “Ivica Pranjić“ biće pomeren za januar mesec a na njemu će biti gosti izviđači iz Kovačice i Pančeva.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…