All for Joomla All for Webmasters

VESTI IZ ŠKOLE

12 novembar 2019
(0 glasova)

Evropski dan jezika

Evropski dan jezika u našoj školi obeležen je, 26. septembra, u organizaciji nastavnika stranih i maternjeg jezika, a zajedno sa učenicima.

Kroz razne aktivnosti učenici su upoznati sa evropskom porodicom jezika čiji sastavni deo je i naš jezik. Napravljeni su plakati sa rečima na više jezika. Učenici 7/3: Teodora Stojanović, Andrijana Đorđević, Marija Gerdić i Nikola ]irković upoznali su sve odeljenske zajednice sa značajem ovog dana. Istakli su značaj višejezičnosti, višekulturnosti, otvorenosti i radoznalosti prema drugom. Organizatori ovog dogaćaja bili su: Jovanka Ristić, Valentina Drinjak, Nataša Milićev, Emilija Dimitrijević i Ivana P. Dimitrić.

 

Kako uspešno učiti

Tribina za roditelje pod nazivom “Uslovi uspešnog učenja“ održana je u našoj školi, 27. septembra. Tribina je organizovana za roditelje  učenika prvog razreda, učenike i sve zainteresovane koji su ovim putem mogli da dobiju odgovore na pitanja poput:  koji su uslovi potrebni za uspešno učenje, kako formirati radnu naviku učenja, koje su metode učenja, kako razviti motivaciju za učenje kod  dece... Kroz interaktivni  i međusobni  razgovor sa prisutnima, pedagog Miljana Marković i psiholog Jelena Ankić ukazali su na važnost formiranja radne navike učenja  i radne navike mesta učenja. Neophodno je  da svako dete ima svoj prostor za učenje, da uči svaki dan na istom mestu. Prostorija u kojoj dete uči treba da bude provetrena, odgovarajuće zagrejana, po mogućstvu bez predmeta koji mogu privući pažnju. Poželjno je da prostor sadrži sto, udobnu  stolicu ali od tvrđeg materijala,  gde bi tokom  učenja laktovi bili na stolu, jer taj položaj izaziva napetost mišića koja podstiče budnost i pažnju i lampu gde će svetlo padati sa leve strane (za levoruke sa desne) kako bi  se sprečilo padanje senke na ono što se piše ili čita. Učenicima prvog i drugog razreda potrebno je 10 do 11 sati sna. Vrlo je važno da dete na spavanje odlazi u isto vreme. Takođe, važno je da se dete igra, da boravi na svežem vazduhu. Roditelji su ovim putem dobili korisne savete kako izraditi plan učenja u kojem se na periode od po jednog sata planira vreme odmora i vreme učenja, o  mogućim greškama u pristupu obavezi učenja što je upotpunjeno primerima unutrašnje i spoljašnje motivacije za učenjem kao i o  neophodnim uslovima (fiziološkim, zdravstvenim, materijalnim, psihološkim ) koje oni kao roditelji obezbeđuju  detetu. Po završetku tribine prisutni  su pozvani da, ukoliko imaju interesovanja za druge teme koje se mogu putem tribine ili predavanja bolje razumeti, na iste ukažu.

Dan starih lica

 Učenici 1/1 odeljenja su, 1.oktobra, posvetili jedan čas bakama i dekama povodom Dana starih a pod nazivom “Sunčana jesen života“. Organizovana je likovna radionica, kojoj je prisustvovao deka jednog učenika, inače likovni umetnik Budo Slavković. Učenici su vodili razgovor sa umetnikom i pritom uradili crteže, koje su poklonili svojim bakama i dekama.

Sajam sporta

Sportski savez Pančeva i ove godine je organizovao sajam sporta pod sloganom “Sajam sporta u Gradu sporta 2019“ u Hali sportova u Pančevu. Sajam sporta ima za cilj prezentaciju 30 sportskih disciplina deci predškolskog i školskog uzrasta, od 1. do 4. razreda. To je ujedno i šansa da se deci približe sve sportske discipline i da svako dete odabere sport kojim će se baviti u budućnosti. Sajam sporta su posetili učenici naše škole - odeljenja 3/3 i 4/2, sa svojim učiteljicama. Ovom prilikom, učenici su imali priliku da se oprobaju u raznim disciplinama koje su primerene njihovom uzrastu.

Poligon za prvake

Svi đaci prvaci na teritoriji Grada Pančeva proći će obuku na saobraćajnom poligonu postavljenom u OŠ “Branko Radičević“, gde će u simuliranim uslovima imati priliku da vežbaju i uče o bezbednosti u saobraćaju i o saobraćajnim pravilima. Cilj poligona je da deca u kontrolisanim i bezbednim uslovima nauče osnovna pravila u saobraćaju. Naši đaci-prvaci  su, 21 oktobra, prošli ovu obuku. Stekli su znanja o pojmovima kao što su: pešak, automobil, ulica, delovi ulice, kretanje po kolovozu i trotoaru. Učenici su dobili i prigodne poklone.

U bojama ruja

Planinarsko društvo “Jelenak“ i ove godine, 5. oktobra, organizovalo je ekološko-sportsku manifestaciju na Čardaku. Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi. Za specijalni rezervat prirode proglašena je 1977. godine, a od 2002. godine nalazi se na listi UNESKO-a. Tu su  staništa izuzetno retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Učenici odeljenskih zajednica 2/2, 4/1, 2,3, i 5/2, sa svojim učiteljicama i razrednim starešinom, bili su učesnici ove  manifestacije. Šetajući, upoznali su se sa bogatom florom i faunom, učestvovali u ekološkoj akciji i uživali u kulturno-zabavnom programu.

Dečija nedelja

Ove godine Dečija nedelja obeležena je 7.-11. oktobra, Učenici  4/2 odeljenja otvorili su Dečiju nedelju - svaku  odeljensku  zajednicu  upoznali  su sa time da ovogodišnja Dečija nedelja odeležava značajan jubilej - 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, najznačajnijeg dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiču deteta. Potom, učenici drugih razreda, u holu Škole pripremili su priredbu  za učenike prvih razreda na temu dečijih prava. Zatim su učenici prvih razreda, sa svojim učiteljicama, oslikali su dvorište Škole. U holu Škole, veroučiteljica Nikolina Novaković je sa učenicima četvrtog  i petog razreda prezentovala dečije radove koji su napravljeni od kartona i plastičnih flaša. Ujedno su učenici prisutne upoznali  sa reciklažom. U Domu kulture, za učenike nižih razreda organizovana je predstava za decu. Nastavnica likovne kulture Ivana Dimitrić Pešić je sa učenicama likovne sekcije (peti i šesti razred) povodom Dečije nedelje oslikavala zidove u vrtiću “Kremenko“.  Učenici 4/2 u drugim odeljenskim zajednicama proveravali su koliko su učenici usvojili znanja o dečijim pravima. U holu Škole  prikazana je prezentacija o dečijim pravima koju su pripremili učenici bibliotečke sekcije za predškolce i učenike nižih razreda.

Fizičko vaspitanje

Opštinsko takmičenje u košarci održano je u našoj školi, 8. oktobra. Učestvovale su četiri ekipe: OŠ “Dositej Obradović“ iz Omoljice, OŠ “Olga Petrov“ iz Banatskog Brestovca, OŠ “Đura Jakšić“  iz Pančevo i starčevačka škola. Pobedu je odnela ekipa iz Pančeva.

Humanost

Učenički parlament Škole sproveo je humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć malenoj Petri Đorđević,  staroj tri godine. NJoj je ove godine dijagnostifikovan tumor na mozgu. Potrbna su velika novčana sredstva kako bi lečenje nastavila u inostranstvu. Pozivamo  i sugrađane velikog srca da i oni budu deo ove humanitarne akcije i da pošalju jednu poruku (upiši 700 i pošalji SMS na 3030 - cena poruke je 200 dinara).

Danijela Zilić Pećanin

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…