All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Usavršavanje izviđačkih vođa

16 januar 2019
(0 glasova)

Načelnik odreda i načelnik Saveza izviđača Srbije, Marko Ivošević i članica Programskog  tima Jelena Košarić učestvovali su na izviđačkom forumu koji se održavao u izviđačkom centru na obali Ohridskog jezera, nadomak istoimenog grada.

Forum je bio posvaćen razmeni znanja i ideja na temu realizacije globalnih ciljeva, održivog razvoja i učešća izviđača u rešavanju istih. Pored ova dva člana našeg odreda učestvovalo je još 18 predstavnika iz Srbije, dvadeset iz Makedonije, osam iz Crne Gore, deset iz BIH i četiri iz Hrvatske, pa je tema za razmenu bilo na pretek.

Naš sada već iskusniji iako još uvek realitivno mlad član, Miloš Stoiljković, učestvovao je na savetovanju Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), koja se održavala u vršačkom hotelu “Srbija“, od 7. do 9. decembra. Savez izviđača Srbije je jedan od osnivača ove Krovne organizacije i jedan od najbrojnijih. Savetovanje je imalo za cilj sumiranje rada KOMS-a za proteklu godinu, kreiranje preporuka i koraka za pojedine aktivnosti u narednoj godini.

Četvoro naših članova je učestvovalo na savetovanju Saveza izviđača Srbije koje se održavalo sredinom decembra na Zlatiboru. Pored starešine, Predraga Stankovića, predsednice Nadzornog odbora, Daniele Jajić i vodnice Jelene Košarić, načelnik odreda Marko Ivošević je kao načelnik Saveza izviđača Srbije bio jedan od organizatora i predavača na ovom skupu. Više desetina izviđača iz cele Srbije boravilo je u vili “Domaći kutak“ u poznatom zimskom turističkom mestu kako bi razmenili iskustva u izviđačkom radu. Učesnici ovog skupa su bili raznih starosnih kategorija pa se može slobodno reći da je ovo bio spoj mladosti i iskustva. Na savetovanju, vođe su se informisali o radu Saveza, ali i edukovali na polju metoda rada i kreiranju boljih programa za mlade, u skladu sa potrebama.

Priznanje radu Odreda

Na rođendan našeg Doma kulture “29. novembar“, OI “Nadel“ dobio je diplomu za izuzetne rezulate i doprinos u programskim aktivnostima Doma kulture. Diploma je uručena na Svečanoj akademiji dok su u umetničkom delu programa najmlađi članovi Odreda priredili kratku ali vrlo zanimljivu i simpatičnu tačku pevajući izviđačke pesme uz koregrafiju. Podsećanja radi,  izviđači su od samog osnivanja intenzivno radili na održavanju zgrade Doma kulture, što je naročito vidljivo i intenzivirano u prethodnih pet godina kada su izviđači uredili hodnike, gelendere, tavanicu i krov, sanirajući ga od prokišnjavanja.

Najvidljivije je ipak bilo uređenje zadnje fasade, na osnovu čega su dobili i posebno priznanje kao treća najbolja akcija i najbolji doprinos zajednici za 2015. godinu od strane Ministarstva za omladinu i sport.

Praznični vilenjaci

I ove godine, Odred izviđača “Nadel“ učestvovao je u velikoj republičkoj akciji za najmlađe izviđače pod nazivom “Praznični vilenjaci“ sa čak tri jata. Zadatak ove akcije je da svako jato napravi novogodišnji paketić koji treba da  sadrži: jednu ručno pravljenu društvenu igru, zatim jednu zajedničku fotografiju članova jata, jedno obeležje jata, ručno pravljenu novogodišnju čestitku i slatkiše i grickalice po želji, ali dovoljno za sve članove.

Jato se, inače, sastoji od šest do 12 članova izviđačke organizacije u kojoj su članovi uzrasta od sedam do 11 godina (niži razredi osnovne škole). Nakon završetka izrade paketića, od strane Saveza izviđača svako jato dobija na svoju adresu naziv jata u nekom drugom gradu kome će taj poklon poslati.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…