All for Joomla All for Webmasters

VELIKI JUBILEJ FOLKLORNOG STVARALAŠTVA U STARČEVU

16 januar 2019
(0 glasova)

“KORAKOM TRADICIJE“ - 50 godina igre

KUD “Neolit“ je treću godinu za redom organizovao koncert pod nazivom “Korakom tradicije“ koji se ove godine održao u subotu, 22. decembra, u Domu Vojske u Pančevu. Kako je davne 1968. godine počela sa radom folklorna sekcija pri Domu kulture u Starčevu, ujedno je obeležen i ovaj veliki  jubilej - 50 godina igre.

Kao i prethodne dve godina kada su imali priliku da ugoste     KUD  “Branko Cvetković“ iz Beograda, FA “Vila“ iz Novog Sada,      AKUD “Branko Krsmanović“ iz Beograda i KUD “Laza Nančić“ iz Vršca, “Neolićani“ su ove godine, s obzirom na to da se radi o jubilarnoj sezoni, ugostili dva velika ansambla s pančevačke folklorne scene - KUD “Abrašević“ i  RKUD “Jedinstvo“.

 U punoj sali Doma Vojske program su otvorili upravo domaćini sa igrama iz Gruže dok su gosti iz “Abraševića“ izveli “Ciganske igre iz Vojvodine“. Odmah za njima “Jedinstvo“ se predstavilo igrama iz Bele Palanke. U nastavku koncerta “Neolićani“ su izveli “Igre iz okoline Beograda“, koreografa Gorana Mitrovića - prvaka Nacionalnog ansambla “Kolo“ i umetničkog rukovodioca KUD-a “AbrAšević“. Prvi deo koncerta završio je nastupom “Abraševića“ i koreografijom “Igre iz Pčinjse“.

Drugi deo koncerta pripao je dečijim ansamblima KUD-a “Neolit“. Najmlađi članovi ovog društva izveli su “Igre iz Starčeva“ i splet igara iz Pirota. Odmah za njima na scenu je stupio kombinovani ansambl nižih i viših razreda koji su premijerno izveli “Igre iz Leskovca“ koju je do sada izvodio izvođački ansambl. Za kraj koncerta, na scenu stupaju izvođački ansambli sva tri društva - “Abrašević“ sa perfektnom izvedbom “čobanskog trojnog nadigravanja“ otvorio je treći deo koncerta. Tada na scenu stupaju Starčevci sa premijernim izvođenjem “Igara iz Dimitrovgrada“, koreografa Dejana Milisavljevića. Inače,  pomenuta koreografija je višestruko nagrađivana na smotrama folklora. U prilog tome ide i gromoglasan aplauz koji su starčevački folkloraši dobili za izvedbu ove koreografije. “Jedinstvo“ je za kraj izvelo “Vlaške igre iz Porečja“, dok je “Abrašević“ izveo “Go pretile dedo“, igre iz skopske Crne Gore. Za sam kraj “Neolićani“ su izveli “Sedenku“ - igre iz istočne Makedonije koju su igrali na bis. Usledio je zajednički poklon i fotografisanje svih učesnika na sceni Doma Vojske.

Ovim koncertom “Neolićani“ su započeli obeležavanje 50 godina igre i njihova cela sezona biće u znaku ovog velikog jubileja za starčevako folklorno stvaralaštvo. Ujedno su ovim koncertom su završili prvi deo sezone a već krajem januara počeće opet sa radom u sali jer u planu imaju organizovanje dečijeg festivala koji će se održati u našem mestu kao i još dosta aktivnosti vezane za proslavu jubileja.

P. Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…