All for Joomla All for Webmasters

Sarma, pa ”ruska”!

16 januar 2019
(0 glasova)

Decembar je. Samo to kažeš i već se u vazduhu oseti neki miris. Neka čarolija. Uvlači se u nos nešto vrlo specifično, nešto svečano i praznično. Koliko god da je koža crvena a uši i nos promrzli ipak čula ne varaju, praznik se oseća u vazduhu.

 

            Neki fini nosevi po ovom hladnom vremenu jače osećaju mirise parfema, kod bogatih gospođa u bundama i sa šubarama u onim kožnim čizmama sa malom zidanom petom. Koje ne znaju ni same kako gaze tako spretno po ledu i snegu, tako veličanstvene kao da su došle pravo sa ruskog dvora. Neki nosevi kojima je više hladno nego drugima, čiji su vlasnici uglavnom neka letnja deca, prepoznaju miris snega i leda i onu oštrinu svaki put kada udahneš duboko, što ide pravo u pluća. Neki veseliji nosevi osećaju miris cimeta i karanfilića, đumbira, narandže i mandarina. Neko ih odmah vezuje sa kolačima, onim braon, što se seku u obliku čovečuljka, jer to je takav trend pravo sa Zapada. “DŽindžer bred kukis“ što bi rekle naše domaćice, oivičen smesom od belanaca i šećera za koju niko sem baš retkih, nema živaca. Neki još veseliji tu namirišu dobar spoj začina za kuvano vino koje greje i nos i uši i dušu.

            Ovaj moj domaći nos čim pomeneš praznike namiriše toplinu kuće i porodicu na okupu. Od svih mirisa, taj mi je omiljeni. Lažem, to za mirise, još sa vrata namirišem sarmu pa rusku salatu, jer i jedu se tim redom. A uz rusku, kiflice i pečenje. I znam u kojoj su činiji i sa kojim poklopcem, uvek na terasi, jer u frižideru zbog torte nema mesta. “Reforma“ je tradicionalno veća od džaka Deda Mraza. Sa pravim korama i filom od čokolade i nema nigde đumbira, srećom. Ne radi se tu samo o hrani, već o tome ko ju je i za koga spremao i šta to znači, a mnogo znači.

            To vreme samo za nas meni miriše kao najkvalitetnija kafa i sedmica na lutriji. Kada stane svet, dok se odbrojava deset, devet, osam...i svi se smeju kao da sutra ne nosi ni jedan problem na svetu, to je taj trenutak. Na celoj planeti, svuda,svima. Pa kada odleti čep a izvade se one kristalne čaše koje se koriste za svaki doček i još tri puta u životu. Pa onda paziš sa kime ćeš prvim da se poljubiš i kome ćeš prvom da čestitaš, da bi tvoja nova bila kao njemu stara, sujeverje, ali nije važno. Ma samo nek smo tu. I nikada nije nas briga ko peva na kom Trgu, mi ćemo pevati sami.

Srećni praznici, puno zdravlja i ostvarenih želja!

dipl. psihilog Maja Đurišić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…