All for Joomla All for Webmasters

OKTOBARSKI POŽARI U ATARU: NE PALITE NJIVE!

12 novembar 2018
(0 glasova)

Neki neodgovorni poljoprivrednici nakon ubiranja letine s polja često spaljuju ono što preostane. To je veoma opasno kako zbog širenja vatre na susedne njive, tako i na okolno šumsko rastinje ali i vikendice koje se nalaze na nekim mestima u starčevačkom ataru.

Nekontrolisanom širenju vatre pripomoglo je i neuobičajeno toplo vreme u oktobru kao i pojačani vetar koji je duvao danima.  Mesna zajednica Starčevo je, zbog toga, uvela neku vrstu dežurstva čak i nakon radnog vremena, kako bi, po dojavama građana, zajedno sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom reagovala u slučajevima požara. DVD “Starčevo“ je imalo desetine izlazaka na teren gaseći njive od “vodica“ do rita. U slučajevima kada oni nisu bili u mogućnosti, intervenisala je gradska vatrogasna jedinica iz Pančeva.

            Javno preduzeće “Vojvodinašume“ uputilo je javnosti apel u kojem je podestilo građane da je ova aktivnost, osim što je opasna po okolinu i kažnjiva, a ovim povodom oglasio se i gradončelnik Pančeva Saša Pavlov koji je rekao:

            - Apelujem na poljoprivrednike, koji imaju zemlju u svom vlasništvu ali i one koji uzimaju državnu zemlju u zakup da smesta prekinu s protivzakonitom aktivnošću, odnosno s paljenjem strnjike i biljnih ostataka. U jednom trenutuku, to je zaista pretilo da ugrozi ozbiljnije materijalne resurse čak i privatnu imovinu jer su se požari u kratkom vremenskom roku pojavili na mnogobrojnim mestima u pančevačkom ataru tako da ni Vatrogasna brigada zajedno sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima nije mogla da interveniše blagovremeno, rekao je Pavlov.

            Paljenjem se zemljište degradira što utiče na prinose pa je nejasno zašto to neodgovorni poljoprivrednici rade. Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne, i to: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

            Treba istaći i podatak da je, bar do sada, smanjena takođe ne baš racionalna navika da se ispred kuća loži opalo lišće, a i tim povodom Mesna zajednica sprovodi pojačani nadzor. Nesavesni građani koji pale lišće najpre na kućnu adresu dobiju upozorenje a ako to ne urodi plodom, obaveštava se Komunalna inspekcija.

P. Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…