All for Joomla All for Webmasters

USPUT ZABELEŽENO: Belgijanci, naši gosti

12 novembar 2018
(0 glasova)

Krajem oktobra u našem mestu je, pored mnogih biciklista, boravila i jedna porodica iz Belgije.

Nakon slučajnog susreta i pitanja gde mogu podići šator i prenoćiti, naš sugrađanin Predrag Stanković pozvao ih je u svoje dvorište i u svoj dom. S obzirom  na to da su pored mame i tate sa njima bile tri omalene ćerke, Stanković im je ponudio besplatni smeštaj u sobi ali su ga oni odbili želeći da, kao i do sada,  spavaju u šatoru.

            Veliki šator od preko šest  metara brzo je podignut a gosti su nakon uređenja kampa prihvatili poziv na večeru. Pored maternjeg flamanskog jezika, odlično govore engleski, nemački i francuski pa je konverzacija vršena na engleskom jeziku. Tata je vođa programerskog tima koji je upravo završio jedan veliki projekat pa je zahvaljujući tome imao duži period slobodno vremena, dok se mama bavi masažom pa je u mogućnosti da napravi pauzu i putuje. Od tri kćeri koje su sa njima pošle na ovaj neverovatno dug put, dve su školskog uzrasta, dok je najmlađa u Starčevu proslavila četvrti rođendan. U Belgiji postoji mogućnost učenja na daljinu pa svakog dana učiteljica viberom komunicira sa svojim đacima koji nisu u mogućnosti da pohađaju redovno nastavu ali će na kraju polugodišta, tačnije 1. februara, polagati sve predmete u svojoj školi. Polazak u školu je sa šest godina i osnovna traje samo šest godina a isto toliko i srednja škola, koja je obavezna.

            Ova porodica je iz Belgije, preciznije iz grada Genka krenula, 1. jula, ka Letoniji, Litvaniji i Estoniji, preko Holandije, Nemačke i Poljske. Nakon toga su preko Rusije, Belorusije, Češke i Slovačke došli do Austrije pa su krenuli dunavskom biciklističkom rutom ka Rumuniji i Bugarskoj preko naše zemlje i kroz naše mesto. U narednom periodu će, nakon završetka toka Dunava, krenuti ka Atini gde će im biti kraj avanture, pa će se odatle vratiti u svoju zemlju nastavljajući životne i radne obaveze. Dnevno u proseku pređu pedesetak kilometara zašta im treba 2-3 sata. Ostatak vremena provode obilazeći okolinu, odmarajući se, učeći i radeći sitne poslove preko interneta. Mnogi čitaoci se verovatno pitaju šta je to što ih motiviše na ovakvu avanturu i kako mogu izdržati ali verujte da su malene devojčice pune energije, raspoložene i vesele kao da iza sebe nemaju par hiljada kilometara pređenog puta.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…