All for Joomla All for Webmasters

VESTI IZ ŠKOLE

10 april 2017
(0 glasova)

“ Dana 21. februara u Ivanovu je održana deseta po redu manifestacija “Međunarodni dani maternjeg jezika“.

Našu školu predstavili su učenici kineske nacionalnosti: Je Jino (Marko), učenik 4/3 razreda  i Ju Enhui (Lena), učenica 1/1, koji su izazvali velike aplauze. Inače, cilj ove manifestacije je promovisanje jezičke kulture, raznovrsnosti i višejezičnosti kao i sećanje na studente koji su 21. februara 1952 .godine ubijeni u Doki jer su protestvovali što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, prepoznavanje različitosti, tolerancije i razumevanja. Na manifestaciji su predstavljene  poezija, muzika, folklor i pesme desetak nacionalnih zajednica uz prisustvo gostiju iz zemlje i inostranstva.

“ Ministarstvo prosvete pokrenulo je projekat pod nazivom “Pokrenimo našu decu“ sa Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta i kompanijom “Knjaz Miloš“. Projekat ima za cilj uvođenje svakodnevne petnaestominutne fizičke aktivnosti u okviru nastave za učenike od prvog do četvrtog razreda. Učiteljica Slavica Kozačenkov je 22. februara upoznala Aktiv učitelja naše škole o projektu i održala prezentaciju. Cilj projekta je je prevencija lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika.

“ Poslednje srede u mesecu februaru u zemljama širom sveta obeležava se Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ovaj dan se obeležava od 2007. godine kada je jedan dečak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Kasnije se ispostavilo da je majicu obukao u znak podrške teško oboleloj majci od karcinoma dojke. Školski drugari, saznavši za to, sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ove godine i učenici naše škole, zajedno sa učiteljima, po prvi put su se pridružili ovoj akciji pisanjem poruka kojim žele da pokažu da su protiv vršnjačkog nasilja.

“ Dana 28. februara, nastavnica fizike Dragica Tasić i učenici naše škole, prisustvovali su u pančevačkom “Apolu“ posmatranju izvođenja eksperimenata iz fizike od strane studenata Fizičkog fakulteta iz Beograda pod nazivom: “Nauka kao bajka“. Svi prisutni su uživali i sa oduševljenjem posmatrali izvođenje eksperimenata.

“ Učenici naše škole postigli su izuzetne rezultate na Opštinskom takmičenju: FIZIKA: Ognjen Škrbić 6/1, prvo  mesto; Aleksandar Milanović 6/2, drugo mesto. MATEMATIKA: Antonije Milanović 3/3, drugo mesto; Je Jino - Marko  4/3, prvo mesto; Dušan Krstić 4/3, drugo mesto; Andrijana Đorđević 4/3, pohvala; Lana Mojsilović 4/2, drugo mesto; Jovana Đurišić 4/2, pohvala; Anja Petrović 5/2,  treće mesto; Ognjen Škrbić 6/1, prvo mesto i Aleksandar Milanović 6/2 II-drugo  mesto. BIOLOGIJA: Ivan Dobrosavljević 5/1, drugo mesto; Ognjen Škrbić 6/1, prvo mesto; Marko Veselinović 6/4, drugo  mesto; Teodora Savić 6/1, treće mesto; Natalija Jakovljević 6/3, treće mesto i Ivana Poštić 7/1, treće mesto. ISTORIJA: Viktor Ratkov 6/2, drugo mesto; Isidora Radosavljević 8/3, prvo mesto i Loza Mojsilović 8/2, drugo mesto. INFORMATIKA: Aleksandar Milanović 6/2, drugo mesto. Čestitamo na postignutim uspesima učenicima i njihovim nastavnicima: nastavnici fizike Dragici Tasić; učiteljicama: Tatjani Celin, Vesni Đorđević i Slađani Kostić; nastavnicima matematike: Aleksandru Vigu i Dorelu Marjanu; nastavnicima biologije: Vesni Stojanović, Gordani Kovačević i Dragani Mladenović - Drča; nastavnici istorije Zorki Milenković i nastavnici informatike Aleksandri Stoilkovski.

“ Dana 1. marta privela se kraju akcija “Sakupi i uštedi videćeš da vredi“. Količina prikupljene stare hartije je 700 kilograma. Organizator ove akcije je Tim za ekologiju u saradnji sa JKP-om “Higijena“. Koordinator tima bila je Dragana Mladenović - Drča.

“ Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se svake godine, 5.marta, u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanog na ovaj dan 1998. godine u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima. Izraz “energetska efikasnost“ se odnosi na korišćenje energije na takav način koji ne izazivaju klimatske promene. Nastavnica biologije Vesna Stojanović, zajedno sa učenicima osmih razreda ,  dana 3. marta, održala promociju-prezentaciju povodom Dana energetske efikasnosti. Cilj je bio smanjenje gubitka energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti.Edukovanjem i podizanjem svesti, moguće je ostvariti racionalno upravljanje energetskim resursima.

“ Povodom 8. marta, udruženje žena “Neolit“ realizovalo je,   3. marta, radionicu sa učenicima trećih i četvrtih razreda, pod nazivom: “Čestitka za moju mamu“.

“ Dana 6. marta, u holu škole održan je zajednički roditeljski sastanak svih roditelja učenika osmih razreda povodom obaveštenja priprema učenika za završni ispit 2016/2017. (raspored održavanja časova pripremne nastave). Obaveštenje o samom polaganju završnog ispita dao je Goran Bokanić, koordinator Okružne upisne komisije.

Pripremila: Danijela Zilić-Pećanin

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…