All for Joomla All for Webmasters

Starčevačke familije - Blaženić, grana deda Mate i grana deda Nikole

10 april 2017
(0 glasova)

U ovom napisu biće govora o dve grane koje imaju ishodište u istom korenu, a neposredno su povezane i s granom koja je opisana u prethodnom napisu.

Razlog što su ovde dve grane je u tome što je jedna vrlo kratka i brzo se da tako kažem ugasila, a druga je praktično već bila spominjana u jednom mom napisu, pa da se ne bi previše ponavljao, u njoj će biti navedene samo  činjenice.

Deda Mata Blaženić, drugi sin deda Mile Blaženića i baba Kate rođ. Poljak, rodio se davne 1897. godine. U dvadesettrećoj godini ženi se 1920. godine s Julijanom rođ. Pihajlić (1905. g.). Vidljivo je da je Julijana pri stupanju u brak imala samo 15 godina, što je tada u Starčevu bio običaj. U braku im se 1924. godine rodio sin Miša, jedinac. Miša se takođe u svojoj dvadesettrećoj godini ženi 1947. godine s Marijom (Macom) rođ. Šulaja, no Maca je pri stupanju u brak imala 17 godina, što je već bilo prihvatljivo. No s obzirom da je teta Macin otac rano umro, udaja za Mišu Blaženića je bila razumljiva. Zbog neslaganja karaktera Mišo i Maca se razvode, a u braku nisu imali potomstva. Deda Mata umire 1956. godine, a baba Julijana i Mišo ostaju sami. Baba Julijana umire 1975. godine, a Mišo 1989. godine, te se tu gasi jedna grana Blaženićevih.

Ovde ću još samo dodati da je teta Maca, nakon radnog veka provedenog u Beogradu, doselila u Zagreb, gde je umrla 2002. godine. Sledeća grana je grana deda Nikole Blaženića, koji je rođen 1901. godine. Sa 17 godina ženi se petnaestogodišnjom Magdalenom Graovac (r.1903.g.). Deda Nikola umire, kako sam već u prošlom napisu spomenuo, istog dana kad i deda Toma, u Starčevu 1972. godine, a baba Lenka 1996. godine u Zagrebu.

Prvo dete, rođena je Roza (1924.g.) koja se 1940. godine udaje u Surčin za Matu Naglića (1919 - 1988)  i iz tog braka su rođena dva sina. Roza umire u Surčinu 1982. godine. Druga po redu je Celestina - Tina (1927 - 2008), koja se udala za Stipana Baraševića (1928 - 2013). U ovom braku rođene su dve kćeri, Marija i Ivanka.  Treće rođeni je čika Nikola, poznat kao Nikola Agronom, o kojem sam pisao, no u tom napisu nema svih činjenica.

Čika Nikola se rodio 1929. godine. Oženio se 1949. godine s Magdalenom Šulaja (r. 1933.g.), rođenom sestrom gore spomenute Marije (Mace) Šulaja. Ovde se već može uočiti da je došlo do umrežavanja familija, jer su dva brata od strica, oženili dve rođene sestre. No ovakvih primera će biti još. U braku čika Nikole i teta Lenke su rođene kćerke Katica i Svetlana.

Katica se udaje za Stevu Kopričanca, te im se rađa sin Damjan.

Svetlana se udaje za Zlatka Razuma i njima se rađaju dva sina, Antun i Josip. Kako sam već pisao, čika Nikola, nakon preseljenja u Zagreb, umire 1996. godine i to mesec dana pre svoje mame.

Ovde moram još dodati podatak da je na stablu deda Mile bila i jedna ženska grana i to Marija (1885 - 1903) udata Perak. Prema dostupnim podacima, umrla je nakon poroda kćeri Roze, koja je bila udata za Paju Pavlovića, ali je takođe umrla mlada u svojoj dvadesetoj godini.

Razmatrajući dostupne podatke i informacije o opisanim granama, tj o familijarnom stablu deda Mile Blaženića, vidimo da su se sve grane polako gasile, a na taj način se polako gasi i prezime Blaženić.

Poslednji izdanci, Nikola (Niča), nema muških potomaka koji bi eventualno produžio granu, a za Ivicu nema dostupnih informacija.

Vinko Rukavina

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…