Društvo
ANKETA SN: Da li se zdravo hranite?
Pečenje prija Starčevcima
Pošto je svinjokolj u toku, a bliže se novogodišnji i božićni praznici,
pitali smo naše sugrađane kako se hrane i da li smatraju da je takav
način ishrane zdrav
|
|
|
|
Dragan Vasić |
Zoran Stevanović |
Bojan Stanić |
Darko Milenković |
|
|
|
|
Halid Brakić |
Petar Orešković |
Radovan Milošević |
Dalibor Milutinović |
Dragan Vasić:
- Ja se nažalost hranim
nezdravo, iako sam svestan da to nije dobro. Uglavnom jedem pržena jela,
suvo meso i tako to... Volim malo masniju hranu i prilično se neredovno
hranim. Često jedem kasno noću.
Zoran Stevanović:
- Mislim da je zdrava
hrana mnogo skuplja od “nezdrave“. Pretendujem da kad god mogu jedem
zdravu hranu, ali mi ovde, navikli smo da se drugačije hranimo i teško
je izboriti se sa tim. Više volim pržena jela i svinjsko meso.
Bojan Stanić:
- Hranim se “poluzdravo“.
Redovno jedem, ali više koristim pržena jela u ishrani iako sam svestan
da to nije zdravo. Nažalost, narod kod nas nema tu naviku da ispoštuje
pravilan i zdrav način ishrane.
Darko Milenković:
- Nezdravo se hranim.
Jedem najviše svinjsko meso i ako nemislim da je to dobro. Svinjokolj je
naša neizbežnost i ja ga kao i svi u Banatu često praktikujem.
Halid Brakić:
- Nadam se da se zdravo
hranim. Uglavnom jedem kuvanu hranu. Obroci su mi prilično redovni.
Nažalost, tokom predstojećih praznika svakako ću prekrčiti mnoga pravila
zdrave ishrane. Pečenje je pečenje.
Petar Orešković:
- Normalno da se zdravo
hranim. Redovno jedem koliko mi to vreme dozvoljava. Meso volim da jedem
ali u malim količinama, što, nadam se nije problem. Ipak više volim
prženu hranu od kuvane.
Radovan Milošević:
- Treba se hraniti zdravo,
ali ja ne jedem zdravo. Mnogo volim meso i slaninu. Redovno se hranim.
Ne preskačem ni marendu. Volim da jedem i kuvanu hranu ali ništa bez
mesa. Kad mi srce nije u redu, ja pojedem slaninu da pojačam holesterol.
Dalibor Milutinović:
- S obzirom da sam
sportista smatram da je zdrava ishrana veoma bitna. Dosta vodim računa o
sopstvenoj ishrani. Jedem kuvana jela, voće i povrće. Danas se brzo
živi, pa se maksimalno trudim da se hranim što kvalitetnije.
Predrag Stanković
Foto: Goran Milošević
Nova prevara
pod nazivom “Hilandarski kolač“
Devedesetih
godina prošlog veka delio se kvasac za kolač pod imenom “Amiški kolač
prijateljstva“, a 1999. godine pod imenom “Ostroški hleb ljubavi“.
Takođe 2003. godine ponavlja se ista prevara pod imenom “Hleb
prijateljstva iz Hilandara“. Ove jeseni ponovo u Srbiji počinje da kruži
kvasac za tzv. “Hilandarski kolač“.
Naš narod
nesvesno prihvata ovu prevaru pošto se radi o hlebu koji nam je potreban
za naš život. Takođe, hleb se koristi na svetoj liturgiji zajedno sa
vinom za pričešće. Hleb se koristi za slavski kolač za krsnu slavu.
Slavski kolač za hramovnu i zavetnu slavu. U Svetom pismu opisano je
kako je Gospod Isus Hristos na Tajnoj večeri blagoslovio i prelomio hleb
i podelio svojim učenicima i rekao im: “- Jedite, ovo je telo moje“. U
osnovnoj hrišćanskoj molitvi OČE NAŠ se kaže: “hleb naš svagdašnji daj
nam danas“, gde se misli kako na duhovni tako i na fizički hleb koji nam
je potreban za ishranu i spasenje naše duše, dakle od hleba nam zavisi
naš ljudski život. Sve ovo se navodi da bi videli koliko nam znači hleb
u životu, kako prevaranti uzimaju za prevaru ono što nam je neophodno.
Da ne bi bilo
ništa nejasno postavljeno je pitanje monasima u Hilandaru da li oni
znaju za kvasac koji se deli za navodni “Hilandarski kolač“. njihov
odgovor je bio da nikada nisu čuli za taj kolač i da je to laž i da nema
blagoslov manastira Hilandara. U tzv. “Hilandarskom kolaču“ nalazi se
mleko i jaja, a mi znamo da takav recept ne može biti iz Hilandara pošto
monasi u Hilandaru ceo život poste, a mleko i jaja su mrsni. Da je ovo
besramna zloupotreba imena Hilandara vidi se iz samog načina pripremanja
tog hleba, koji je u stvari - kolač. Čitav proces pripremanja ima
magijske elemente. Kvasac treba najpre da miruje jedan dan, a onda mu se
dodaju brašno, mleko i šećer i tako deset dana, kada se odvaja količina
koja obavezno treba da se podeli, jedan deo ostavi za kasnije, a od
ostatka se uz jaja i začine priprema i peče kolač koji može da traje
veoma dugo a da se ne pokvari.
Svi sastojci
koji se dodaju u kući su sasvim obične namirnice, međutim, nepoznat je
sastav kvasca koji se dobija uz recept. Hemijskom analizom ustanovljeno
je da se u kvascu nalazi neka gljiva, koja nije opasna za ljudsku
upotrebu, ali se ne navodi koja je to gljiva. Zapitajmo se onda šta je
to. Da se radi o prevari zaključujemo da neko zloupotrebljava ime naše
velike svetinje Hilandara i dodaje ga kao prefiks hlebu čiji ne znamo
sastav, a u isti se unosi i deo magije.
Zloupotrebljava se tradicija makrobiotičke hrane, zato što
makrobiotičari prave dugotrajni hleb koristeći hmeljni kvasac.
Treće pitanje
se postavlja zašto gljive koje se koriste u izradi ovog kvasca mirišu na
hinduističke obredne štapiće, čiji miris u toku njihovih obreda ima
svoje veliko dejstvo. I na četvrti način vidimo da je sve to prevara
pošto posle deset dana vrenja kvasca sprema se kolač od jednog dela, a
druga dva dela se dele onima koji smatraju prevaranti da su im
prijatelji i da neće odbiti primanje kvasca da bi se lanac prevare širio
i dalje.
I ovaj
takozvani kolač mora da se deli kao što su bila “pisma sreće“ i ostale
prevare i tako naglo se širi prevara i laž u našem narodu.
Nadamo se da
je ovo dovoljno da svako kome se ponudi kvasac za ovaj kolač da ga
odbije pošto on sigurno neće doneti sreću onima koji ga prime.
Protonamesnik Zoran
Maletić
EKOLOGIJA
SEOSKA
DOMAĆINSTVA I ŽIVOTNA SREDINA
U seoskim područjima članovi domaćinstava se bave poljoprivrednom
proizvodnjom kao osnovnom delatnosti. Seoska domaćinstva sa značajnim
poljoprivrednim površinama predstavljaju osnovne resurse za
poljoprivrednu proizvodnju. U seoskim naseljima članovi domaćinstava u
poljoprivrednoj proizvodnji primenjuju mehanizaciju i hemizaciju uz
upotrebu veštačkih đubriva i pesticida što utiče na degradaciju
poljoprivrednog zemljišta i narušava ekološku ravnotežu. Seoska naselja
su tokom više godina, decenija i vekova prolazila kroz niz promena i
procesa. Razvoj poljoprivredne proizvodnje u osnovi je razvoja seoskih
domaćinstava i naselja i proizvodnje zdrave hrane u cilju zaštite
životne sredine. Modernizacija poljoprivredne proizvodnje uz primenu
mehanizacije i hemizacije omogućuje veću proizvodnju i smanjenje živog
rada, ali je neophodno imati u vidu i neke negativne posledice po
životnu sredinu. Sa naučno-tehnološkom revolucijom, naročito od sredine
prošlog veka, došlo je do modernizacije poljoprivredne proizvodnje, a
samim tim i do ugrožavanja integriteta čoveka u poljoprivrednoj radnoj
sredini i narušavanja ekološke ravnoteže, koje ima ne samo lokalne i
regionalne već i globalne razmere. Takođe, socijalna mobilnost
stanovništva iz seoskih naselja u gradska dovela je do veće
pokretljivosti stanovništva na relaciji selo - grad, pri čemu su nastale
i promene u socio-ekonomskoj strukturi stanovništva. Prosečno seosko
stanovništvo se smanjilo a i seoska naselja. U zavisnosti od toga da li
se povećava ili smanjuje broj članova gazdinstava koji žive u selu,
menja se i pritisak na resurse. Raspoloživo poljoprivredno zemljište
seoskih domaćinstava pokazuje da su posedi usitnjeni, mali, da je nizak
stepen uredenosti za obradu, navodnjavanje i predimenzionirano
korišćenje veštačkih u odnosu na prirodna đubriva, što utiče na
zagađenje životne sredine.
Zaštita
životne sredine i njeno očuvanje postali su toliko aktuelni i kompleksni
da njihovo rešavanje zahteva uključivanje društva u celini. Zato je
potrebna zaštita životne sredine ne samo na lokalnom, nacionalnom,
regionalnom već i globalnom nivou. Zbog narušene ekološke ravnoteže
između čoveka i prirode došlo je do nekontrolisanih iscrpljivanja
prirodnih resursa, zagađivanja životne sredine, vode, zemljišta i
vazduha. Usled ekološke krize sve je naglašeniji socijalni aspekt koji
zahteva sve veću sintezu, razvijanje svesti ljudi o potrebi zaštite
životne sredine uz uporedno izgradivanje pravilnog odnosa prema prirodi.
Predstoji nam jedan vid edukacije, kao i formiranje ekološkog načina
mišljenja i ekološke svesti u procesu zaštite i unapredenja životne
sredine. Značajnu ulogu u zaštiti životne sredine imaju poljoprivredna
gazdinstva kojima je osnovna delatnost poljoprivreda.
Njena uloga
mogla bi da bude mnogo veća ekologizacijom poljoprivredne proizvodnje i
razvojem organske poljoprivrede uz kontrolu primene tehnologije u
proizvodnji poljoprivrednih kultura, proizvodnji zdrave hrane, očuvanju
poljoprivrednog zemljišta, vode i odstranjavanju štetnih materija koje
zagađuju životnu sredinu.
dipl.ing. Vlado Savić
IZVIĐAŠTVO
Memorijal
”Ivica Pranjić”
|
Skauti marširaju Starčevom |
Prelepog
sunčanog dana, mada prohladnog 23. novembra, izviđači su opet krenuli u
pohode prkoseći zimi. Tradicionalna jesenja akcija Odreda izviđača
“Nadel“: Memorijal “Ivica Pranjić“, održana je ove godine malo drugačije
nego lani, bez klasičnog takmičarskog dela, ali odlično zamišljenim i
ostvarenim konceptom koji odgovara izviđačkim sadržajima.
Akcija je
započeta postrojavanjem vodova i izvođenjem pesme i skeča, kako bi se
učesnici malo zagrejali pred predstojeći “hajk“, odnosno šetnju.
Uz zastavu,
koja je prednjačila, kolona je krenula ka hipodromu, kako bi obišli
mesto na kome će se graditi izviđački dom, sa srodnim organizacijama, a
uz pomoć MZ Starčevo. Razigrana, poduža, organizovana kolona od više od
30 izviđača, prolazila je ulicama Starčeva praćena znatiželjnim
pogledima meštana. Stigavši na odredište, izviđači su pogledali kako
napreduju sadnice koje su proletos posađene i u čijoj su sadnji i oni
učestvovali. Jer, kako kaže pesma: “- Šuma je izviđaču drug i reka i
planina i ni jedan put nije mu dug, to može da kaže svima...“.
Zamenica načelnice, Lara Tomić, organizovala je postrojavanje vodova i
svečani čin polaganja zakletve i zaveta za poletarce, nove članove.
Veoma lepo je pripremila i pročitala kraći istorijat izviđačke
organizacije u svetu. Starešina Odreda dr Miša Sokolović, pozdravio je
nove članove poželevši im mnogo izviđačkih znanja, veština i druženja, a
Peca Stanković je podsetio decu na cilj održavanja Memorijala. Ivica
Pranjić je bio jedan od najboljih izviđača bivšeg odreda “Jovan
Veselinov Žarko“, koji je tragično, sa suprugom, preminuo u saobraćajnoj
nesreći. Ima ćerku Jelenu koja živi u Trebinju. Uspomena na njega
sačuvana je u srcima brđana koji često prepričavaju događaje sa
takmičenja, kada su oni bili izviđači, a Ivica je uvek bio vedrog duha,
spreman da pomogne, iskren drug i prijatelj.
Akcija je
završena u renoviranoj, okrečenoj prostoriji izviđača, uz topao čaj i
pecivo, gde su podeljene izviđačke knjižice novim članovima. Uz dobro
raspoloženje i druženje, dečiju graju koja je odzvanjala kao košnica
puna pčela. Razgovaralo se i o budućim planovima za praznično
obeležavanje Nove godine.
Daniela Jajić
Zdravlje iz pčelinje apoteke
POLEN I PERGA
Ako posmatramo
paletu pčelinjih proizvoda, čini mi se da polenov prah po važnosti
zauzima drugo mesto odmah iza matične mleči. Polenov prah je jako važan
kako za ishranu odraslih pčela, tako i za ishranu pčelinjeg legla. U
slučaju nestanka polena odnosno perge, pčele prestaju da izvode leglo,
ili ga izvode u malim količinama i nekvalitetno, tako da mlade pčele
kratko žive. Poznato je da u rano proleće i do 70% sakupljenog polena
pčele utroše na ishranu i razvoj legla, a u jesenjem periodu 70% za
ishranu mladih pčela takozvanih zimskih pčela, što je samo dokaz kolika
je važnost polena za jednu pčelinju zajednicu. Ne samo za pčele već i
za zdravlje ljudi, polenov prah ima veliku važnost pošto njegov bogati
hemijski sastav blagotvorno deluje i na ljudski organizam. Naučnici su
utvrdili da je polenov prah bogat vitaminima B grupe, zatim vitaminima
A, D, E, F, K i C. Bogat je mineralnim materijama (kalijum, magnezijum,
natrijum, gvožđe, jod, selen, nikl, bakar, fosfor). Upotrebom polena u
jednom određenom vremenu, neverovatno je koliko se poboljšava krvna
slika, a samim tim i imunitet kod čoveka, naročito pred jesenje dane
kada nas vrebaju bakterije i virusi. Redovnom upotrebom polena znatno se
smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pošto je poznato da polenov
prah jača zidove krvnih sudova, samim tim i smanjuje krvni pritisak. Evo
nekoliko načina kako se polen može koristiti za zdravlje ljudi: dobro je
staviti kašičicu polena u mlak čaj, mleko ili vodu i da odstoji nekoliko
sati da bi polenova zrnca nabubrila ili prsla, tako ga ljudski organizam
lakše usvaja. Ali ipak najbolje je osušeni polenov prah samleti i
pomešati sa kristalisanim medom u srazmeri: 200 grama mlevenog polena i
jedan kilogram meda. Dnevna doza polenovog uzimanja polenovog praha
kreće se od 20-30gr. Obično se uzima pre jela, a takav polenov prah može
se obogatiti i drugim dodacima: lešnikom, orasima i cimetom, koji je
jako koristan za eliminaciju raznih bolesti.
Perga sadrži isto što i
polen, ali i mnogo više, ona je pravo bogatstvo za ljudski organizam.
Perga se dobija na taj način sto pčele unesen polen stavljaju u ćelije i
nabijaju ga, zalivaju sekretom svojih žlezda i medom, gde tako ovlažen
polen i nabijen u ćelijama fermentira i spreman je za upotrebu kada nema
polena u prirodi za vreme zimskih meseci. Tako fermentisan polen ima i
znatno veću vrednost za čovekov organizam jer je još bogatiji korisnim
materijama. Pergi se daje poseban značaj kod određenih kardiovaskularnih
oboljenja, kod oboljenja želuca i creva. Kao takva može se znatno duže
čuvati.
Paja Orešković
Vrh
strane
|