Komentari
Bliži se doček Nove
2008. godine i pripreme za najluđu noć su u završnoj fazi. Radnja se
odvija u jednoj starčevačkoj pekari koja vrši usluge pečenja za privatna
lica. Učestvuju: Grmalj (uvozni), Student (urbani), Šeširdžija
(lokalni), Tračoslava (sveobuhvatna), Sponzorojka (belosvetska), Dečko
“od pekare“
u epizodi:
PRASE
JE MOJE!
Tračoslava:
- Maliiii... Pa, gde si!?... Dođi! Dokle da čekaaam, crna jaaa... (jednolično
dozivajući, dok naslonjena na pekarski put jednako štrika sitan vez)
Dečko “od pekare“
(sav prljav i znojav..): - Pa, gospođo, ne ni visim ja o koncu! Strpite
se malo...
Tračoslava:
- Ma, strpljavam se ja, sinko! Nego, ja došla po prase po dogovoru!
Dečko “od pekare“:
- A, to je znači Vaše! Ja se baš pit'o čije je..
Šeširdžija
(ulazi sav zajapuren): - Bar dan, dobri ljudi! Je'ste li zdravo dobro?!
Trebam preuzeti prasence!
Dečko “od pekare“
(pomalo zbunjeno!): - I Vi?! Ali, kako!?
Grmalj
(uleće divljački, čak i
bez kurtoaz-pozdrava!): - Ja doš'o po moje ”krmče”! I, nemoj sinovac, da
mi nije rešnuto, jer'bo će bidne belaja!
Dečko “od pekare“
(već, poprilično zbunjeno): - Ali, šta sad... Uf!
Tračoslava
(neurotično): - Stani malo! Ja sam ovde od jutros! Zna se red!
Grmalj
(gromoglasno): - Ma, kakav red, bre! Ja naručio jošte pre mesec dana!
Šeširdžija
(mlitavo): - Ta, stan'te moliću, ja sam vam najredovniji kupac! Mal'-mal'
pa moji smlatidu ponekog prasca, a tek za novu godinu, zna se. To, mora!
Ne bi mi moja deb'la sosa to nikada oprostila..
Student
(za stolom sa strane mirno žvaćući kiflu sa jogurtom):
- Kol'ko ja umem da računam postoji tražnja za tri “praseće“
jedinice, pa, s obzirom, da je u ponudi samo jedna “klampavoušasta“
jedinica, dolazimo da saznanja da se na novogodišnjem tržištu
holesterola upravo događa nezamislivi poremećaj u obliku nestašice
ovdašnjeg tradicionalnog specijaliteta...
Grmalj
(ultra-agresivno): -
Ma, šta to drobiš, ti
mali
“ćorčo“ (prim.aut. zbog studentove izražene dioptrije)! Nemo' da ti nab....
kiflu u ta pogana usta! A, ti sinovac(obrati se “Dečku od pekare“) davaj
'vamo to svinče!
Dečko “od pekare“:
- Pa, ja ne znam imam samo to jedno, ali...
Grmalj (burno protestvujući): - Šta, bre, ima ti da znaš! Daj
'vamo to prase! Ja ga uzimam i gotovo! Nema sile!
Tračoslava
(obrati mu se piskutavo, a, bogami, i siktavo): - Joj, ugursuse jedan,
prase je moje! Evo, ištrikala sam celi stolnjak od kada ga čekam!
Šeširdžija
(tromo, ali izbezumljeno!): - Ta, man'te se ćorava posla! Ja uzimam za
svaku Novu Godinu! Prase je moje!
Grmalj, Tračoslava,
Šeširdžija
(u opštoj pometnji i gušanju..):
- Uh.. Oh... Ah..! Prase je moje!!!
U taj čas skičeći iz kuhinje izleće živo prase, prolazeći
pored razularene gomile. Svi popadaše na patos kao pokošeni.
Svi zajedno
(u čudu!): - Ali...
prase je živo!
Dečko “od pekare“:
- Sve vreme pokušavam to da vam kažem!
Iznenada ispred pekare zaustavi se besan auto marke ferari,
otvaraju se vrata suvozača, gde sedi atraktivna “impozantna“ (“grand“)
devojka. Otvaraju se vrata, a izbezumljeno prase, bez premišljanja,
uskoči direktno u krilo još izbezumljenije devojke.
Sponzorojka:
- Ijuuuu! U pomoć! Isprljaće mi novu “armanijevu“ haljinu!!!
Student (srčući polednje kapi jogurta): - Eeeh! Pa, pravo u “Armani“!
Nije ni “srpska svinjska omladina“ više naivna! I, oni redovno prate
“trendove“, “grandove“, “pinkove“... Shvataju da od “obične novogodišnje
trpeze“ nema puno vajde, pa kad već mora “pod nož" - bar, da “doček“
bude na “nivou“!
Sponzorojka (zgroženo, istraumirano, posmatrajući prase u
svom krilu): - Mis'im, bruka! Jeeee!
Prase
(blaženo se meškoljeći
u miomirisnom “armanijevskom“ krilu): - Skviiiik-viiik-iiik! (što na
prasećem znači, ni-manje-ni-više, nego - “Srećna Nova 2008“)
I, svi su oni tako ispred (zamišljene) pekare, slučajno ili
namerno, ali, ipak, zajedno, nastavili da čekaju neku srećniju Novu
godinu...
Ah, da, umalo da zaboravim - u starčevačkoj
Opštini ništa novo, osim što ja pao (i okopnio) prvi sneg, radi se
potisni cevovod ka Dunavu, tribine rastu nesmanjenom žestinom, gostaovao
cirkus sa jadnim, preplašenim životinjama u glavnoj ulozi, a školska
deca dočekuju novo leto uz paketiće dobijene iz ruku naj-jasminastije(!)
Deda Mrazice!
Jordan Filipović
NAŠA
SLIKA I PRILIKA
Svi smo bili zgroženi pred prizorima iz naših
domova za decu ometenu u razvoju, koji liče na scene iz svojevrsnih
mučilišta. Bili smo zgroženi, i to samo par dana, a sad se sve sleglo
kao da je to neka beznačajna stvar. Tu ozbiljnu temu su zamenile
svakojake političke zavrzlame i prepucavanja. Rekao bih, srpska posla.
Ponovo, kao i uvek, pokazasmo da nas boli uvo za ozbiljne teme i za
suočavanje sa nekim stvarima koje su bitne za opšti napredak ovog
društva. Nama je milije da se krvimo. To nam je stara boljka.
Kada su ti mučni snimci izašli u javnost, većina
Srbije nije verovala da smo to mi, naše dvorište i slika koja pokazuje
koliko zapravo brinemo o tim ljudima. Političari su, umesto da se duboko
zamisle, a bogami i postide, to sve pripisali opštoj hajci i zaveri koja
se tobože, vodi protiv srpskog naroda (čitaj nebeskog) i to povezali sa
čim drugim nego Kosovom. Postavlja se pitanje, kako da neko ko nema
poteškoća u razvoju, neko zdrav, u ovoj zemlji očekuje ikakvu zaštitu od
države, i bilo kakvu podršku i brigu. Vidimo da moramo po onoj narodnoj
- “u se i u svoje kljuse“. Očekivati da država vodi kakvu takvu brigu o
nama, ravno je ludosti. Vlada je ponovo uhvaćena u laži, brujali su
beogradski listovi. Vladini velikodostojnici i njihovi podanici su na
velika usta govorili da nisu jadni znali za istraživanja u domovima, da
je to rađeno tajno četiri godine, a sad tek obelodanjeno. To naravno
nije istina. Organizacije koje su vršile istraživanja, dokumentovano su
osporile vladine tvrdnje. Istraživanja su počela krajem prošle godine, i
vlada je kontaktirana, ali im nije izašla u susret. Džaba im bilo
posećivanje domova i čavrljanje sa direktorima, džaba im bile izjave da
je u domovima situacija normalna. Pitam se, zašto nisu ništa priupitali
roditelje te jadne dece, oni najbolje znaju. Kada ćemo otvoriti oči?
Nama uvek treba neki posmatrač i stranac da ukaže na naše sopstvene
propuste. Zaboga naši kvazipolitičari ne znaju ništa pametno da kažu,
nego sve svaljuju na neke strane ili domaće “izdajnike“. Dokle?
Ja sam rešio da govorim istinu. Makar, kao i svi
moji istomišljenici, bio proglašavan za izdajnika. Ako je cena istine
to, da svi oni koji su se odlučili za nju, kao jedino legitimno i pravo
sredstvo, budu šikanirani i obeležavani, ja se ne libim da tu cenu i
platim.
Dalibor Mergel
Nova
godina - fenomen br. 6
Ta novogodišnja euforija koju već uveliko osećamo,
počinje sa prvim danima decembra... A tamo negde oko 10. već počinju
ona, možemo slobodno reći sezonska pitanja: “gde za Novu?“, “šta obući?“,
a one mlađe verovatno muči pitanje šta će im Deda Mraz doneti od poklona
:) Treba spermiti novogodišnju trpezu, kupiti neki ukras za jelku i tako
u nedogled... Ponekad nam se čini da smo cele godine štedeli kako bi u
novu ušli praznih džepova, ali puni utisaka koji će se prepričavati ceo
januar. :)
Na pitanje “gde za Novu?“ postoji nekoliko
odogovora: možete organizovati proslavu u svojoj režiji u obliku neke
sedeljke ili omanje kućne žurke. Ono što je sigurno je da ćete pozvati
samo one ljude s kojima zaista želite da budete te večeri. Oni će,
naravno, poneti hranu od kuće! Neki to shvate ozbiljno, pa isprazne ceo
frižider ili obližnju prodavnicu :) Ono što je još od neprocenjive
važnosti je to da imate mogućnost da sednete kad poželite, da legnete po
potrebi, slušaćete muziku koja godi vama i vaćem drućtvu i naravno, tu
je nezaboravni novogodišnji program koji će se reprizirati do plovine
januara :)
Novu godinu takođe možete dočekati u nekom
restoranu, na nekom splavu ili u nekom klubu... Ali kako ovakve Nove
godine služe kako bi se napunili budžeti lokala u kojima se nalazite,
zato za sebe tražite samo najbolje. Obično su ponude ALL INCLUSIVE, što
znači da je sve uključeno: hrana, piće, do ponoći DJ ili neki bend, u
ponoć trubači, a od ponoći.... Ma, možda se ne budete ni sećali ko je
pevao ili svirao! Ako spadate u ovu grupu gostiju, birajte lokale koji
nude i besplatan prevoz pripitim gostima. Jedna od mnogobrojnih opcija
jeste i docek Nove godine na trgu, naravno ako vam neće smetati da vam
petarde pucaju ispod nogu. Naravno ponesite šampanjac ili neko vince od
kuće kako bi vas zagrejalo. Takođe, možete slušati šta god želite, samo
treba da pratite raspored programa... I još jedna stvar: radi vaše veće
pokretljivosti nemojte stajati tik do scene jer vam se može desiti da tu
ostanete sve dok se gužva malo ne raziđe, a to vam je tek tamo oko tri,
kada se i ceo program završava :)
Drugo pitanje od životne važnosti je “šta obući?“.
Te večeri zaista treba da izgledate lepo - neki će se odlučiti za nešto
što već imaju u svom ormaru, neki za nešto elegantno i jednostavno, a
biće i onih koji će po svaku cenu želeti da budu konkurencija
novogodišnjoj jelki. Naravno, sve je stvar ukusa i raspoloženja. Mada,
biće i onih koji će umesto odeće birati neku dijetu, s kojim će do 31.
moći da uđu u neku haljinu koju su već odavno videli u izlogu, ali se
ispostavilo da je samo nekoliko brojeva manja :) Novogodišnja ponuda je
stvarno ogromna, a vi se naoružajte strpljenjem i energijom, pogotovu
ako ste neodlučni, jer ćete morati mnogo da prošetate i mnogo da vidite.
Naravno, tu su i najmlađi koji se brinu hoće li
im Deda Mraz doneti nešto za Novu godinu. Verovatno već uveliko prave
spisak želja, a roditelji se polako hvataju za glavu... I tako, a taj
tako slatki Deka Mraz je ustvari jedan veliki marketinški trik firme
Coca-Cola. Izmišljen je lik, dolazi iz Laponije, letećim saonicama, koje
vuče osam irvasa... Sleti noću dok deca spavaju i ostavi im poklone
ispod jelke. E sad ne znam kao taj svetski Deda Mraz stoji sa vizom za
našu zemlju, ali imamo mi zato našeg Deda Mraza koji skoro nikad ne
omane. Ali sudeći po situaciji od druge polovine godine, neverovatnim
poskupljenjima u nekoliko navrata kao i skoro dvostrukoj inflaciji, od
našeg Deke ipak treba očekivati skromnije poklone nego obično :)
Bilo kako bilo, gde god slavili, šta god obukli,
svima nama Nova godina služi kao neki reset... U nju možemo ući puni
elana, energije ali i sa glavoboljom od vina u potrazi za aspirinom :)
I tako, dok se biližimo toj NG, nije na odmet da
se samo makar na sekund okrenemo iza sebe, vidimo gde smo napravili
sjajne rezultate, i ponovimo ih u novoj... Potrudimo se takođe da Novu
dočekamo u krugu nama dragih ljudi, zdravi i veseli... Srećna Nova! :)
Miroslava Kovačević
SVINJOKOLJ (2)
Nastavljam priču o
klanju svinja i svim poslovima koje je uz to trebalo napraviti...
Ako se klalo više
svinja onda se jedan deo svinjskih glava ostavljao za salamurenje kako
bi se kasnije bar za Božić, Novu godinu i za Tri kralja (Bogojavljenje),
a možda i kasnije kuvala pitija (hladetina).
Skoro sve iznutrice kao
i deo kože i preostale glave, stavile su se u kotao te se sve dobro
obarilo, tako da se meso lako odvajalo od kostiju. Jedan deo crne
džigerice odvojio bi se, i od toga je domaćica spremila društvu doručak.
Dok se barevina polako kuvala u kotlu, ostali komadi svinje polako su se
oblikovali, kao što su šunke, plećke, krmenadle, vrat, rebra, a
naposletku i slanina.
Sve je to moralo da
izgleda jako dobro i da ima lep oblik. Sitni komadići mesa koji su
otpadali kod oblikovanja, odmah su se mleli na mašini i od toga su se
pravile mesne kobasice.
Da bi bilo više
kobasica, koji put bi se i plećke izrezale za kobasice. Obrađeni komadi
mesa odlagali bi se na hladno mesto da se do kraja ohlade, kako bi mogli
da se sutradan nasole i spreme za salamuru. Komadi slanine koji se nisu
ostavljali za salamuru i za sušenje rezali su se na kocke, a od toga se
topila mast, a te kocke su posle topljenja postali fini hrskavi čvarci.
Kad je barevina bila
gotova, sve se povadilo iz kotla na astal, malo se rashladilo, izbiralo
se od kostiju, pa je moglo da se polako melje za džigernjače. Pre toga,
izabralo bi se malo finije meso, malo od glave, bubrezi, srce, malo
tvrde slanine, pa se od toga nožem izrezalo na rezance i od toga se uz
dodatak začina napravila smeša za švarglu. Od samlevene barevine, opet
uz dodatak začina i skuvane crne džigerice, napravila se smeša za
džigernjače.
Od jednog dela skuvanih
koža i trvde slanine sa vrata i od skuvane krvi, napravila se smesa za
krvavice. Kad je sve to bilo pripremljeno, svaka smeša se pomoću šprica
nagurala u oprana creva. Mesne kobasice su se radile od tankih creva, u
ona debela ali ravna, išla je smeša za džigernjače, a od onih najdebljih
napravile su se krvavice. Smeša za švarglu nagurala se u želudac, a
otvor se “zašio“ zašiljenim drvenim štapićem i povezao kanapom.
Osim mesnih kobasica
sve ostalo moralo se još jedanput prokuvati, da se creva stisnu. Voda u
kotlu nije smela da vri kako creva ne bi popucala. Najduže se bario
švargl da se želudac dobro prokuva, a i sama smeša unutra ujednači.
Švargla se nakon kuvanja izvadila na ravnu dasku, pokrila drugom daskom
i pritisnula odozgo ciglama i lagano bockala iglom, da se istisne višak
masti i vode.
Džigernjače i krvavice
nakon kuvanja su se prvo pustile u hladnu vodu, a onda poslagale na
ravnu dasku da se ohlade. Ako je bilo dosta društva sav posao se završio
do uveče. Kad je sav posao bio gotov, domaćica je priredila večeru ili
kako se kazalo “svinjsku daću“. Obično su se na večeru zvali kumovi,
prijatelji, a bili su tu i svi oni koji su pomagali.
Za večeru se obično
spremalo od svega po malo. Bilo je tu pečenih kobasica, pečenih
krvavica, izrezanih pečenih krmenadli, a ponudio se i svinjski paprikaš,
koji se obično kuvao za ručak. Za večerom se isprobavalo i ocenjivalo
kako je šta napravljeno. Siguran sam da će i ove godine biti za Božić
pečenja, a za Novu godinu kuvane šunke iz salamure.
Zato svima SREĆAN BOŽIĆ
i vesela NOVA GODINA!
Vinko Rukavina
Vrh
strane
|