All for Joomla All for Webmasters

Održana i treća “Čajanka“

06 November 2022

            Još jedna “Čajanka u muzeju“  održana je u ponedeljak, 24. oktobra, u galerijskom prostoru starčevačkog muzeja. Posebno odabrani učesnici sa svojim interesantnim pričama učinili su da to bude još jedan zanimljiv i kvalitetan događaj u kulturnoj ponudi Starčeva.

            Već tradicionalno “Čajanku“ otvaraju pisci, a ovog puta prisutni su imali priliku da slušaju Darka Ješića koji je govorio o svom prvencu, romanu “Via dolorosa“. Na oduševljenje publike, on je podelio i potpisao nekoliko primeraka ove knjige.

            U nastavku večeri Danijela Jajić je govorila o svom dugogodišnjem angažmanu u izviđačkom pokretu ali i o svojoj velikoj ljubavi, planinarenju. Ona je publici govorila o zanimljivostima Stare planine i donela bilje koje je tamo skupila.

            Neizostavna tema na  “Čajankama“  je hrana, a o tome je ovaj put govorio Goran Stankonković koji se bavi pčelarstvom. Prisutnima je, između ostalog, otkrio tajne pravljenja matičnog mleča i propolisa i njihovih mešavina  sa medom koje su zdravi proizvodi koji pomažu imunitet. Uz to, svi su te večeri uživali u čajnim kolačićima njegove supruge.

            “Čajanka“ je završena uz predivne zvuke kavala i frule u izvođenju talentovanog i nagrađivanog frulaša, našeg sugrađanina Alekse Miletića. O tim instrumentima govorio je njegov otac Hadži Nenad Miletić koji ih zajedno sa banatskim gajdama pravi u svojoj stolarskoj radionici. Od njega smo čuli i o pokretanju inicijative za osnivanje festivala kavala u Starčevu.

            “Čajanku“ je vodila kao i prethodna dva puta, Milena Jovišić, a ovaj vid druženja nastaviće se i dalje.

P. A.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…