All for Joomla All for Webmasters

Predstavljamo: Jadranove kulture

03 July 2022

            Naš sagovornik u ovom broju, Jadran Grozdić, oprobao se u mnogim poslovima. Ali, konačno je sebe našao u poljoprivredi i stočarstvu.  Nije to neko veliko gazdinstvo, ali je potaman, kako za potrebe njegove porodice, tako i da se ostvari neka zarada. Ove godine, na površini od oko 4 lanca zasejao je kukuruz, žito i suncokret:

            - Sada su posejane kulture u fazi intenzivnog porasta i veoma sam zadovoljan kako to izgleda. Nema u polju takvog kukuruza! - ističe Grozdić. Kaže da očekuje dobar prinos, a nada se da će sav rad ispratiti i povoljna otkupna cena. - Bio bih potpuno zadovoljan ako bi se postigla cena od 120 dinara za suncokret, a za pšenicu i kukuruz očekujem cenu između 40 i 50 dinara - kaže Jadran Grozdić.

            U jeku aktuelnih dešavanja u Evropi i svetu, ni poljoprivreda nije pošteđena aktivnog upliva države u obrt. Kako će se kretati otkupne cene, kakvi će biti uslovi za izvoz i drugi aspekti, pratiće se iz dana u dan. Koliko će vremenma imati to da isprate vredni poljoprivrednici kojima u susret ide špic sezone - to samo oni znaju.

P. Andrejić

 

Pčelarstvo:

            Jun je najbolji mesec za pčele. Nudi izobilje, a na pčelaru je da najbolje usmeri  i iskoristi to što nam priroda i pčela daju. Na našim banatskim njivama očekujemo cvetanje suncokreta (helianthus annuus), lepog grčkog naziva “Sunce koje cveta“. Da vas podsetim da suncokret potiče iz Južne Amerike odnosno iz Perua gde je drevni narod Maje koristio seme suncokreta tako što su ga dodavali brašnu i jeli. Kod nas suncokret počinje da se gaji posle Drugog svetskog rata. Sada imamo mnogo hibrida koji više ili manje mede, a poneki hibridi i ne mede. Oprašivanjem putem pčela suncokretu se povećava prinos od 20-50 %, na parcelama pod suncokretom neki optimalni broj košnica po hektaru je 2-4. Glavice suncokreta prate kretanje Sunca od istoka prema zapadu a noću se vraćaju na istok. Temperature najbolje za medenje suncokreta su od 24- 27 stepeni, a cvetanje traje najviše 20 dana.

            Društvo pčelara iz Starčeva se priprema za proslavu Ognjene Marije i  prvog dana, 30. jula, izložiće svoje proizvode na Trgu neolita, a od 18 do 19 časova održaće se predavanje. Stručno predavanje održaće predsednik SPOV-a Saša Čolak iz Kikinde, a ujedno će se održati i skup južnobanatskih pčelara kao i tradicionalno druženje poslednjih 20 godina. Pozivam sve građane da nas posete na Trgu neolita.

Predsednik Društva pčelara ”Starčevo”

Goran Stanković

 

U sredu 22. juna pčelari su zalivali bagrem koji je proletos posađen. Pre toga je potanjiran između redova. Tanjiranje   su obavili lovci, odnosno Rade Čikara, a zalivanje pčelari,  odnosno Goran Stanković. Sadnica koje su se primile, u odnosu na one koje nisu iznosi 70:30 odsto.

 

Voćarstvo:

            U junu se susreću i smenjuju proleće i leto, a sve buja i napreduje skoro na očigled. Naročito korovi. Posla u voćnjacima i vinogradima je “preko glave“. Treba kositi travu, ko ima zatravljene površine. Pokazalo se da zatravljeni voćnjaci i vinogradi štite zemlju od predubokog isušivanja, naročito u južnom Banatu i severu Bačke. Potrebno je i štititi mlade plodove a lozu prskati plavim kamenom pa sumporom i time sprečiti plamenjaču i pepelnicu.

            Pošto je tendencija posledih godina da su sve brojniji i topliji dani, pitanje vodnih tokova i kanala dolazi do izražaja. Čistoća i čišćenje su neophodni a naročito NE ZAGAĐIVANJE. Bušeni bunari su sada prava blagodet.

            Zdravi i vredni bili,

Božidar Dimitrić

Društvo destilera, voćara i vinogradata ”Starčevo

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…