All for Joomla All for Webmasters

Lepo druženje na radionicama na Goču: Starčevački folkloraši u Kraljevu

11 December 2021

            Na poziv Folklornog ansambla “Karanovac“ iz Kraljeva naši folkloraši boravili su u periodu od 5 do 7. novembra u dečijem odmaralištu  na planini Goč gde su bile organizovane folklorne radionice. Maleni “Neolićani“ imali su priliku da rade i učestvuju u radionicama sa ljudima koji su ostvareni u folkornoj branši. Pored naših folkloraša u radionicamama su učestvovali i polaznici iz kulturno - umetničkih društava “Đido“ iz Bečeja, “Branko Krsmanović“ iz Beograda,  “Buklija“ Trupale, “Abrašević“ iz Niša i  “Frula“ iz Raške.

            Prvog dana boravka na Goču organizovan je rad sa Zvezdanom Đurićem, koreografom čije je rad priznat kako u Srbiji tako i širom dijaspore. Deca su mogla da nauče koraka igara iz oblasti Crne Trave, a učili su i  vežbe zagrevanja. Drugi deo dana bio je rezervisan za glumu i scenske pokrete, gde su glumci Narodnog pozorišta iz Kraljeva deci pričali o pokretima na sceni i scenskom izražavanju. Za kraj dana naši “Neolićani“  mogli su da pokažu svoje pevačko umeće na karaoke žurci kojoj su prisustvoli svi učesnici folklornih radionica.

            Sutradan, nakon doručka , deca su upoznala Andriju Karaklajića,  dugogodišnjeg igrača Nacionalnog ansambla “Kolo“ iz Beograda. Dva sata igre, vežbi , pokreta uz šalu i smeh deca su rado prihvatila.  Imali su priliku da čuju i o pravilima ponašanja, kako na sceni tako i van nje. Nakon kratke pauze, deca su prisustvovala časovima izvornog pevanja.  Drugi deo dana bio je rezervisan za reviju narodnih nošnji gde se govorilo i o etnokorološkoj podeli, o načinu izrade i čuvanja nošnji. Učili su način pravljenja frizura i šminkanja. Veče je bilo rezervisano za “igre bez granica“ i pidžama-parti gde su kao i uvek naši folkloraši bili najveseliji .

            Poslednjeg jutra nakon doručka, pozdravili su se sa svim učesnicima i krenuli put manastira Žiča. U oragnizovanom obilasku imali su priliku da pogledaju  manastir, čuju o njegovoj istoriji i na kraju naprave jednu zajedničku fotografiju koja će sigurno ostati jedna lepa uspomena .

            Najmlađi polazici Kulturno - umetničkog društva “Neolit“ nakon ovog vikenda nastavili su svoje mnogobrojne aktivnosti i vratili se redovnim probama i pripremama za godišnji koncert koji će se odžati u decembru.

P. A.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…