Tue04232024

Azurirano09:47:48 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO “SEOSKI LOBI“ PONOVO AKTUELAN

“SEOSKI LOBI“ PONOVO AKTUELAN

  • PDF

Svi hoće gradske opštine Oni malo stariji sigurno se sećaju da, do polovine devedesetih godina prošlog veka, naseljena mesta nisu bila tretirana kao da su deo Pančeva. Tadašnji odbornici u Skupštini opštne Pančevo a iz naseljenih mesta, bez obzira na stranačku pripadnost, udružili su se u takozvani seoski lobi, neformalnu odborničku grupu koja je za cilj imala da se položaj devet naseljenih mesta popravi. Uglavnom, tako je i bilo, pa se iz grada u potonjim godinama izdvajalo, nekad manje, nekad više, pa su i naseljena mesta dobijala i sredstva i ovlašćenja, kako bi se dalje razvijala. Nakon prošlogodišnje državne revizije, kada se konstatovalo da su naseljena mesta i Grad Pančevo, otišli tri koraka ispred važećeg položaja mesnih zajednica u Republici Srbiji (čitaj: decentralizacija) dosta toga se promenilo i položaj naseljenih mesta je vraćen na pomenutu polovinu devedesetih.

Suočeni s tim, predstavnici svih devet mesnih zajednica sastali su se 1. oktobra u Starčevu kako bi zajedničkim stavom izašli pred Grad tražeći da se novonastala nepovoljna situacija po njih reši. Tom prilikom, usvojeno je nekoliko zaključaka a najvažniji su sledeći:

- Da Gradonačelnik ili Skupština Grada formiraju radno telo sa ciljem da u naredne dve godine pravno-tehnički spremi predlog koji bi se usvojio 2016. godine o formiranju devet gradskih opština;
- Da se u periodu dok se ne formiraju gradske opštine iznađu pravne mogućnosti da se sva ovlašćenja koja su mesne zajednice imale do maja 2012. godine vrate mesnim zajednicama (mogućnost samostalnog raspolaganja budžetom za infrastrukturu; mogućnost raspolaganja sredstvima za kulturu, sport i nevladin sektor (putem konkursa), mogućnost korišćenja sopstvenih sredstava budžetske rezerve za potrebe dnevnog funkcionisanja mesnih zajednica, imenovanje upravnih odbora Domova kulture i školskih odbora...);
- Da Gradska uprava Grada Pančeva ispuni statutarnu obavezu imenovanja lica (koordinatori) zaduženih za koordinaciju između Grada i mesnih zajednica (budućih gradskih opština) kao i otvaranje radnog mesta tehničkog sekretara mesnih zajednica za obavljanje poslova skupština i izvršnog odbora skupština mesnih zajednica.
Vrlo brzo je usledio sastanak sa gradonačelnikom Pančeva Pavlom Radanovim i njegovim timom pa je iskazana dobra volja da se izađe u susret ovim zahtevima. Dogovoreno je da timovi koje je Radanov formirao nastave sa pripremom odgovarajućih odluka koje bi na kraju rezultirale proglašenjem gradskih opština. Put je dug ali je primetno da politička volja postoji i valja očekivati i konkretne poteze koji idu u prilog zahtevima devet naseljenih mesta. Na potezu je sada Skupština Grada Pančeva.