All for Joomla All for Webmasters

Održani šesnaesti “Gašini akordi“

02 January 2023

            Festival akustične gitare “Gašini akordi“ priređen je, po šesnaesti put,  u subotu, 17. decembra, u Kreativnom kulturnom klubu, a odluka organizatora bila je da ovog puta afirmiše lokalne mlade izvođače aukustičarske muzike, što se pokazalo kao dobar potez, jer je imalo dobar odjek i kod publike i kod samih učesnika

            Događaj je u ime Kreativnog kulturnog kluba otvorio Darko Ješić, koji je naglasio da ova manifestacija ima već prebogatu tradiciju i mnogo kvalitetnih protagonista i nezaboravnih nastupa u ranijim izdanjima. Na to se nadovezao i selektor ovogodišnjeg festivala Zoran Ilić, doajen pančevačke gitarske rok-scene, koji je istakao da je, naročito za sve mlade gitariste, pa i za sve druge rok muzičare, značaj “Gašinih akorda“ nemerljiv pored ostalog i zato što su na tom festivalu nastupali u društvu mnogih eminentnih znalaca. Oni su ostavili pečat što kao članovi žirija, što kao revijalni izvođači, a reč je pravim legendama poput Dejana Cukića, Dude Bezuhe, LJube Ninkovića, Aleksandra Žikića, Baneta Loknera, Pere Janjatovića… 

            Nakon toga, usledili su nastupi mladih nada, a prva se na binu popela najmlađa grupa “Gitarta“, kako se zapravo zove izuzetno uspešna pančevačka škola gitare, koju predvodi pomenuti Zoran Ilić. On je ovom prilikom i zasvirao gitarske obrade svetskih hitova zajedno za svojim učenicama u sastavu Ksenija Biro, Anja Jovanović, Hana Gaćeša i Dunja Pavela.

            Nakon njih na red je došao Saša Gambiroža, koji je već beležio učeša na “Gašinim akordima“, a ovog interpretirao je autorske pop-rok numere sa ostatkom benda “Nestašni“, koji su činili Dejan Nikolin i Marko Jovišić.

            Na sceni smenio “Storm“, rok kaver bend, koji ima i autorske kompozicije, a prdstavio se u sastavu Bane Ludajić, Vladimir Vojnak, Nikola Stojinov, Mateja Lončar i Filip Živković.

            Oficijalni deo programa zatvorio je “Jutarnji program“, izuzetno mlad, ali veoma ukomponovan bend (već imaju i objavljen singl), koji je mnoge prijatno iznenadio pesmama iz vremena “novog talasa“. Sve to su odlično izneli Luka Stevanović, Uroš Anđelevski, Mirjana Velić, Marko Jovanović i Dimitrije Despotovski.

            Šlag na torti defintivno je bio revijalni nastup prekaljenog pančevačkog trija „MrKey& Borko&Dome", koji su u akustičnoj varijanti pubilku digli na noge, pre svega, rok klasicima iz osamdesetih.

J. Filipović

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…