All for Joomla All for Webmasters

KNJIŽEVNO VEČE: Crepajac pred Starčevcima

02 January 2023

            Književno veče Grozdane Crepajac održano je u četvrtak, 1. decembra, u prepunoj galeriji starčevačkog Doma kulture. Ovo je bio svojevrsni omaž celokupnom stvaralaštvu ove starčevačke poetese povodom dvadeset godina od objavljivanja njene prve zbirke pesama pod nazivom “Senke moje duše“ (2002). Od tada Grozdana je objavila još 18 naslova, od čega su dva romana, 15 zbirki poezije i jedna zbirka priča, a u pripremi ima još tri nove knjige koje će se pred čitaocima naći već sledeće godine.

            Kroz književni put Grozdane Crepajac prisutne je nadahnuto vodio Dragan Petković, koji je, kao dobar poznavalac njenog opusa, smišljeno skretao pažnju na važne momente u stvaralačkom radu ove književnice. Između ostalog, osvrnuo se na početke njenog pisanja pesama, zatim je istakao roman “Kristina“ kao poseban biser i haiku poeziju u koju je Grozdana uvela i duhovne teme.  

            O samoj autorki, kao svojoj saradnici i književnici, ali i njenim delima u više navrata govorio je Vasa Radovanović, urednik i recezent.

            - NJene knjige nisu samo puko beleženje stranica svog života. Ona zna, izvarednim metaforama, asocijacijama, slikama, često i sarkazmom, da nas potpuno iznenadi, odvede na neki drugi nivo. Mnogo je uspešnija u slobodnom stihu nego u rimi. Izdvojio bih posebno njene sažete minijature u kojima je stihove ogolila do biti bez nepotrebnog hoda.- rekao je, između ostalog, Radovanović.

            Najveći užitak svakako je bilo čuti stihove Grozdane Crepajac, koje je čitala sama autorka, kao i Galina Vuksanović.  Za muzičku pratnju na gitari bio je zadužen Željko Tođeraš Tođa.

M. Jovišić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…