All for Joomla All for Webmasters

Predstavljamo: Cvećarstvo

02 January 2023

            Završena je i sezona gajenja baštenskog cveća, a Katarina Vještica iz cvećare “Nina 04“, dala nam je neke savete u vezi cvećarstva.

            Kraj je sezone, šta sada treba raditi?

            - Baštice treba da budu okopane kako bi sav korov bio uništen i tako zemljište spremno dočekalo sledeću sezonu za sejanje i sadnju.

            A što se tiče sobnog cveća?

            - Zimsko vreme je prilika da se ljubitelji cveća potpuno posvete svom sobnom cveću tako što će mu obezbediti adekvatnu osvetljenost i redovno orošavanje vrstama koje to zahtevaju. Svakom cveću treba pažnja, ali po tom pitanju dracene su najzahtevnije, dok su vodene palme i spatifilijum najlakši za održavanje.

            Saksijsko cveće?

            - Glavni preduslov za uspešno napredovanje saksijskog cveća je dobro pripremljena zemlja. Pri presađivanju, staru zemlju iz saksije u kom je bio cvet ne treba bacati, već je pomešati sa kupovnom. Ne preporučuje se prihrana, već da se cveću obezbede prirodni uslovi i ono će napredovati uz redovno zalivanje.

            Šta pokloniti za predstojeće praznike?

            - Preporučujem zvezde i ciklame jer dobro podnose hladnoću. Zvezde ne zahtevaju posebnu negu, a prednost ciklama je što mogu da se zasade i napolju jer su prilično otporne na zimu i sneg.

M. Jovišić

 

Pčelarstvo:

            Vrlo dobra 2022. godina za pčelare u Starčevu. Zima je bila blaga, a proleće lepo i toplo za razvoj pčela. Bagrem dugo i dobro medio, kasnije lipa, a naša najbolja paša je suncokretova, takođe je bila  dobra. U svakom slučaju, ko je dobro radio - taj je i zaradio.

            U Starčevu pčelarstvo ima i svoju dugu tradiciju i  dobre pčelare i domaćine. Moram da spomenem neke od njih. Odlični znalci tajne pčelarstva su: Pera Šic, Kosta Aća, Steva Petrović, Sale Kojić, Mića Limar, Dragoljub Bežunar, Mile Babin, Đura Šulaja. Tu su i pčelari novije generacije: Sloba Ratić, Pera Lazarević, Marjan Stojić, Jordan Filipović, Saša Stojković, Stojan Brkić, Milan Mitić, Zlatko Radočaj i drugi. U Društvu su i kolege iz Omoljice, Banatskog Brestovca, Pančeva, Dolova. Imamo ukupno 56 članova. Edukaciju i druženje organizujemo u toku mirovanja pčela od novembra od marta. Članovi obaveštenja i termine dobijaju porukom i na Fejsbuk stranici “Starčevački pčelari“. Imamo dobru saradnju i sa društvima pčelara iz Pančeva, Dolova, Omoljice, Bavaništa, Kovina, Zrenjanina, Vršca, Arilja, Kikinde. Posećujemo njihove sastanke i predavanja i razmenjujemo iskustava.

            U ime pčelara, svim Starčevcima želim srećne praznike!

Goran Stanković

Društvo pčelara “Starčevo“

 

Voćarstvo:

            Mada domaćini uvek imaju posla, ušli smo u period prirode kada sve utiša svoje prirodne potrebe, čekajući novi ciklus života. U to se uklapaju najsvetiji praznici, dragi našim ljudima, svode se računi, prave planovi, a kušaju se bogme i plodovi rada u čvrstom i tečnom stanju. 

            Srećne praznike i rodnu godinu želim svima, a pre svega voćarima i vinogradarima, uz dobro vino i rakiju.

            Zdravi i vredni bili!

Božidar Dimitrić

Društvo destilera, voćara i vinogradata ”Starčevo

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…