All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: U prazničnom ruhu Izviđački Maskenbal

02 January 2023

            Kao i prethodnih godina, tradicija negovanja prazničnog duha nastavlja se i u izviđačima. Poslednje nedelje novembra, održan je odredski maskenbal kao uvod u prazničnu atmosferu. Ovo druženje priređeno je  u prostorijama Kreativnog kulturnog kluba u Domu kulture i okupio je preko tridesetak dobro osmišljenih maski.

            U zakazano vreme okupila su se različita čudovišta, princeze, likovi iz crtaća i filmova i određene specifične profesije. Maskenbal je osmišljen u tri segmenta. U prvom su svi izviđači imali zadatak da na bini predstave sebe i svoju masku i približe nešto više o njihovom izboru. S obzirom na to da su se svi članovi maksimalno potrudili oko svojih kostima, ne bi bilo fer da pobednika određuje žiri, već je najrealnije kada to urade samu učesnici, glasanjem. Ko je bio najzanimljiviji i najveštiji u maskiranju ocenjivalo se uz pomoć papirića sa ispisanim imenima. Razlog što je ovaj prvi deo večeri odmah bio i ovako produktivan je da bi sve maske bile čitave do kraja glasanja, kako bi se doneo što realniji sud jer su ih je u drugom delu večeri očekivale igrice. Veštine koncentracije i timske koordinacije bile su presudne za savladavanje igara, a svakako su podigle atmosferu članstva kroz smeh kada se nešto i ne uspe. Između igrica pauze bi se upotpunile kako starim tako i novim koreografijama. Treći deo večeri bilo je druženje uz gricaklice i sokiće kao i proglašenje pobednika.

            Iako su sve maske bile lepe i kreativne na svoj način izabrane su tri najbolje. Prvo mesto je osvojila Tara Nedeljkovićkao  “Crna dama”, drugo mesto zauzele su Milica Barbara i Una Embeli koje su se maskirale u likove iz serije ”Srednjoškolske ubice”. Treće mesto pripalo je Robertu Vančeku koji je bio kostimiran kao ”Hari Poter”. Mladi organizatori Marija, Vanja, Marko, Anja, Pavle i Lazar mogli su da sa zadovoljstvom posmatraju smešak svih prisutnih nakon još jedne lepe aktivnosti.

 

Praznični vilenjaci

            Velika prednovogodišnja razmena poklona u organizaciji Saveza izviđača Srbije zahvatila je ponovo i odred izviđača iz našeg mesta. Tokom prva dva vikenda decembra u njoj su učestvovale  kategorije poletaraca i avanturista, odnosno izviđači osnovnoškolskog uzrasta. Jato starčevačkih poletaraca pod nazivom “Ježevi“ svoje paketiće slali su u Zaječar jatu “Tigrovi“, dok su oni poklone primili od drugara iz niškog odreda “Mija Stanimirović“ odnosno jata “Zlatni lavići“. Druga skupina starčevačkih poletaraca - jato “Lisice“  spremali su novogodišnje paketiće za “Veselu družinu“ iz Bele Crkve, dok su paketiće dobili od beogradskog odreda sa Vidikovca, jata “Kaktusi“. U kategoriji avanturista, Starčevci su svoje pakete slali u Belu Palanku i Kovačicu, dok su paketiće prazničnih vilenjaka, primili od vršnjaka iz Novog Sada. Praznični vilenjaci su jedna od najvećih organizovanih razmena poklona u našoj zemlji. 

Zimski bazar

            Tradicionalni Novogodišnji bazar, kao i podela paketića najmlađim Starčevcima povodom Svetog Nikole održanio su u nedelju, 18. decembra, na pijačnom platou Trga neolita. Odred izviđača “Nadel“ je i ove godine, kao i svih prethodnih, dao svoj doprinos u organizaciji ovog događaja. Poletarci i pčelice, njih desetak, bili su pravi mali Deda Mrazovi vilenjaci. Pomagali su pri donošenju paketića iz Mesne zajednice na pijacu, pritom ih čuvajući, pazeći da im niko ne priđe. Takođe, pomogli su u ukrašavanju bine na kojoj je sedeo Deda Mraz, koga su oni opet snabdevali paketićima da bina uvek bude puna poklona. Deda Mrazu je pomagala i Zimska vila, koja je takođe jedna od članica lokalnog odreda izviđača. Mlađi izviđači i planinke vredno su radili i pre početka bazara da se podigne i pripremi veliki šator u kome je po podizanju vladala uvek sjajna atmosfera. Zatim su donosili krofne, koje su uz pomoć svojih vodnika pekli i delili sugrađanima sa manje ili više vanil šećera, sve po želji. Meštani Starčeva su mogli da popiju i topao čaj, koji ih je ugrejao na ovaj hladan decembarski dan. Oni malo stariji Starčevci imali su priliku da se posluže i kuvanim vinom, koje su pripremili najstariji članovi Odreda. Za vreme čitavog trajanja događaja, pijačni plato bio je pun ljudi. Mnogi su doveli svoju decu da preuzmu paketiće. Neki su došli da probaju slatke krofne i popiju topli napitak, dok su oni ostali uživali u rukotvorinama i proizvodima domaće radinosti koji su se prodavali na bazaru. Između ostalog, mogle su se naći razne vrste kolača, medenjaka i slatkiša, domaća rakija, kao i razne korpice, ukrasi za jelku i kuću. Dobrog prazničnog raspoloženja bilo je svuda, a mogli su se čuti zvuci dečjih pesmica i njihov razdragan smeh.

            Na jedno popodne, veliki broj Starčevaca došao je, makar na kratko, da upriliči ovaj događaj. Komšije, prijatelji i poznanici su se družili, pričali i uživali u višegodišnjoj tradiciji našeg mesta, koje nastavlja da nas sve spaja u radosti i zajedništvu.

Vanja Deninger, Marko Stana, Marko Ivošević

 

Kroki vesti

 Početkom januara biće organizovan odredski memorijalni višeboj “Ivica Pranjić“.

 Odred izviđača “Nadel“, tokom januara meseca, sprovodiće  projekat pod nazivom “Veštine za život - u susret jubileju“ -  koji je dobio sredstva na konkursu za su/finansiranje programa i projekata  od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora Grada Pančeva za 2022. godinu. Sredstva su namenjena uređenju odredske kancelarije kao i edukativnim aktivnostima u oblasti zdravlja i blagostanja, sticanja veština za kućne poslove, kao i planerskih i organizacionih veština.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…