All for Joomla All for Webmasters

VESTI IZ ŠKOLE

02 January 2023
(0 votes)

Izložba

            U ateljeu Doma kulture u Starčevu otvorena je izložba  likovnih radova. Na izložbi su prikazani radovi osmoro starčevačke deca. Među njima se  našla  Tara Petrović, predškolac. NJeni drugari zajedno sa vaspitačicom Dacom posetili su ovu izložbu.  Tara potiče iz poredice Poljak koja ima dužu slikarsu tradiciju.

Poseta prvaka biblioteci

            Učenici 1/1 odeljenja, sa svojom učiteljicom Tatjanom Celin, posetili su školsku biblioteku. Ovim povodom za naše najmlađe đake upriličena je izložba slikovnica koju su oni radoznalo razgledali. Kratku priču o biblioteci ispričala im je bibliotekarka naglašavajući neophodnost čitanja od samog početka školovanja.Uputila ih je kako se pozajmljuju, čuvaju i vraćaju knjige i šta se sve može naći u biblioteci. Naučili su  i to kako se treba ponašati u biblioteci. Učenici su napustili biblioteku uz obećanje da će dolaziti, pozajmljivati knjige i uživati dok ih čitaju.

 

Takmičenje iz matematike

              Školsko takmičenje iz matematike za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole, koje organizuje Društvo matematičara Srbije, održano je u našoj školi, 9. decembra.

 

U susret praznicima

            Tradicionalno, u susret praznicima i zimskim čarolijama, učenici okite jelku na opštu radost svih školaraca. Ove godine su učenici  pokazali svoju maštovitost, kreativnost i originalnost u izradi novogodišnjih motiva.

Dioram

            U holu škole, 15.1 decembra, učenici 3/2 odeljenja, sa učiteljicom Dorikom Žurban, za svoje drugare trećeg i četvrtog razreda održali su javni čas iz predmeta priroda i društvo sa temom “Životne zajednice“. Uz pomoć diorama koje su napravili na časovima likovne kulture, predstavili su životne zajednice: šume, livade, pašnjake, reke, bare, jezera, njive, povrtnjak, voćnjak, ribnjak  i park. Poseban akcenat su istakli o uticaju čoveka na sve životne zajednice i na njihovu zaštitu.

 

Ogledni čas

            U okviru aktivnosti za razvojno planiranje rada škole, 15. decembra, nastavnica srpskog jezika Vesna Rajić je   održala je javni čas u odeljenju 6/3. Poređenjem pripovetke   “Siroto ždrebe“ i “Pesme  o keruši“, ukazano je na   pozitivne  i negativne strane odnosa ljudi prema životinjama. Putem prezentacije učenici su predstavili svoje kućne ljubimce. Cilj časa je promocija  prijateljstva i ljubavi, čovekov odnos prema životinjama, kućnim ljubimcima.

            U dečijem svetu posedovanje kućnih ljubimaca ima veoma  važnu ulogu. Osim što dete ima druga za igru ima priliku da razvija čitav niz pozitivnih osobina. Uči da su i oni živa bića sa osećanjima i potrebama, da zavisi od čoveka. Brinući o potrebama ljubimaca, deca razvijaju osećaj odgovornosti i stiču pozitivne navike.

 Odbojka

            Na opštinskom takmičenju u odbojci koje je održano 15. decembra u OŠ “Mika Antić“ u Pančevu, učenici naše škole još jednom su pokazali da su najbolji, osvojivši prvo mesto. Plasirali se na okružno takmičenje koje će se održati u Bavaništu. Učenike je pripremala nastavnica Dragana Marinković.

Detinjci

            Detinjci, veliki praznik koji se uvek slavi tri nedelje pre Božića simbolizuje jačanje porodičnih veza, mir, međusobno poštovanje i pomaganje. Tog dana, 18. decembra, učenici koji pohađaju versku nastavu, zajedno sa  veroučiteljem  Aleksandrom Miljkovićem, učestvovali su na svetoj liturgiji i pričestili su se u hramu Svetog Pantelejmona u Starčevu.

Danijela Zilić Pećanin

 

Đaci podsetili na stare zanate

            Starčevačka Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” organizovala je zanimljiv vannastavni program - izložbu  pod nazivom “Stari zanati“.

            To je produkt rada učenici petog razreda, tačnije odeljenja 5/2, koji su na časovima srpskog jezika i književnosti radili tekstove iz narodne književnosti o starim zanatima, a u pitanju su posleničke narodne pesme i Vukovi zapisi o mobi i prelu. Inspirisani tim tekstovima, oni su u holu škole napravili mini-izložbu, na kojoj se mogu videti ručni radovi - vezeni i heklani, kao i štrikane igračke, odeća, zatim komadi narodne nošnje i razni ukrasni predmeti, a nije izostalo ni posuđe.

            Direktor starčevačke škole Saša Tasić navodi da je je sve to je nastalo kao rezultat starih zanata kojih je danas sve manje.

            - Učenici su se potrudili da ih prikupe i donesu kako bi i drugi đaci mogli da ih vide i bolje upoznaju. Stari zanati su danas retkost i zato takve vredne i originalne predmete  treba čuvati od zaborava i negovati tradiciju - istakao je Saša Tasić.

J. F.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…