All for Joomla All for Webmasters

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Radost Hristovog rođenja

02 January 2023

            Za našu crkvenu opštinu 2022. godina je veoma značajna. Na duhovnom polju vidi se velika razlika u veri parohijana pre i posle korone. Znatno je povećan broj vernika na svetim liturgijama. Isto tako se vidi velika razlika u broju ispoveđenih i pričešćenih ove godine u odnosu na prethodni period.

            Građevinski radovi na hramu Ognjene Marije napreduju. Ovih dana treba da se završi kupola zvonika i da se postavi kompletna aluminijumska stolarija na hramu. Očekujemo  posetu našeg episkopa gospodina Nikanora, da dođe da osvešta zvona i krstove za hram Ognjene Marije. O datumu osvećenja parohijani će biti blagovremeno obavešteni.  Sve potrebne knjige i veliki deo inventara za bogosluženje je nabavljen donacijama.

            U porti hrama Sv. Pantelejmona treba da se gradi Svetosavski dom, za to je u proceduri izrada projekta i dobijanje građevinske dozvole. Odlukom Komisije za restituciju ove godine dobili smo rešenje o povraćaju nepravedno oduzete crkvene zemlje posle Drugog svetskog rata. U toku 2023. godine očekujemo da će, uz Božiju pomoć i blagoslov  vladike Nikanora,  povremeno početi da se služi sveta liturgija  u hramu Ognjene Marije. Da bi moglo da se počne sa bogosluženjima molimo vas, sve ljude dobre volje, da i vaš poklon bude ugrađen u naš hram, koji će prelepo izgledati i ukrasiti centar našeg Starčeva, a zahvalnica koju dobijete krasiti vaš dom ili kancelariju. Prilog možete uplatiti na račun br. 325-9500600037013-76, sa naznakom - za gradnju hrama Ognjene Marije u Starčevu. Gotovinske uplate - u crkvi Sv. Pantelejmona i kod parohijskih sveštenika. Svim priložnicima hvala i neka vam Gospod Bog umnoži svako dobro u vašem domu i porodici. Čitaocima ovih novina, svim parohijanima i svim Starčevcima želim srećne nastupajuće praznike.

Starešina hrama

protojerej Zoran Maletić

RASPORED  BOGOSLUŽENJA ZA JANUAR 2023. godine u hramu Sv. Pantelejmona:

Svakodnevno večernje u 15:30 sati, jutrenje u 8 sati, sveta liturgija nedeljom i praznikom u 9:30 sati;

6. januara - Badnje veče, u 15 sati paljenje badnjaka u porti hrama Sv. Pantelejmona; 16:30 sati - paljenje badnjaka kod hrama Ognjene Marije u centru Starčeva;

7. januar - Božić, u 5 sati božićno jutrenje, u 9:30 liturgija;

8. januar, drugi dan Božića, u 9:30 sati liturgija;

9. januar, sv. Stefan, u 8 sati liturgija;

14. januar, srpska Nova godina, u 9:30 sati liturgija;

18. januar, Krstovdan, u 15:30 sati večernje i osvećenje vodice;

19. januar, Bogojavljanje, u 9:30 sati liturgija i veliko osvećenje bogojavljanske vodice;

20. januar, Sv. Jovan, u 8 sati liturgija;

27. januar, Sveti Sava, u 9:30 sati liturgija, rezanje slavskog kolača, recitacije i podela paketića.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…