All for Joomla All for Webmasters

Slike Zorana Čalije

06 November 2022

            Izložba slika Beograđanina Zorana Čalije otvorena je u galeriji “Boem“ u četvrtak, 6. oktobra. On se publici predstavio sa petnaestak dela velikog formata.

            Zoran Čalija je rođen u Skoplju 1963. godine, a Likovnu akademiju u Beogradu (slikarski odsek) je završio 1988. godine u klasi prof. Mirjane Mihač. Bavi se filmskom i pozorišnom scenografijom. Član je ULUS-a, a u periodu od 2013-2014. bio je predsednik Upravnog odbora istog udruženja. Uvodnu reč na izložbi dali su domaćini Darko Ješić, direktor Doma kulture, i Čedomir Kesić, član umetničkog saveta galerije. Izložbu je otvorio Dejan Krga, akademski slikar iz Beograda, uz prigodan govor o autoru i dugogodišnjem prijatelju, a između ostalog je rekao:

            -  Zoran je bio i ostao prepun energije i dobrote i uvek je nesebično taj polet i energiju želeo da podeli sa sebi najbližima. Zoran se uvek nađe čoveku i uvek se daje više drugima, a sebe kada se seti - naglasio je Krga.

            Zapitan da kaže nešto više o svojim radovima koji su ovom prilikom izloženi u galeriji “Boem“, Čalija je za naš list istakao:

            -Postavka je jedan duži ciklus koji me još uvek drži. U pitanju je Vizantija, a sa druge strane to je jedna duboka asocijacija na našu duhovnost koja je sa svih strana ugrožena. To je bila moja intuitivna potreba za povratak duhovnosti i korenima i neki apel da se svi vratimo našem biću. - objasnio je Čalija.

            Nakon otvaranja ove izložbe, Čalija je sa prijateljem Vladimirom Vlajićem zasvirao na gitari i zapevao što je uz posebno osmišljen ambijent, u polumraku uz sveće, unelo duh romantike u galeriju “Boem“, a publika se prepustila uživanju.

M. Jovišić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…