All for Joomla All for Webmasters

Aktuelno: Vreme je za rakiju

06 November 2022

            Često se u našem mestu u jesenjem periodu mogu videti kazani za pečenje rakije koji se puše u dvorištima. Naime, jesen je pravo vreme za to, pogotovu ako je godina bila rodna. Razgovarali smo sa našim sugrađaninom Draganom Perovićem koji živi u Šumicama i koji je pekao rakiju od šljive koju je nabrao u svom dvorištu. Po njegovim rečima, za jedan litar ovog žestokog alkoholnog napitka potrebno je desetak kilograma voća. Naravno, i tu postoje razlike u odnosu na kvalitet i vrstu voća od koje se rakija peče. Grožđe je uglavnom najizdašnije.

            Voće prvo treba pripremiti, odstraniti koštice, peteljke i slično i nakon toga treba ga ostaviti oko mesec dana da počne sa vrenjem. Tada se pristupa pečenju. Neko u pripremljenu džibru ubaci malu količinu šećera a neko ne. To zavisi od vrste voća i želje vlasnika. Prvenac se odbacuje jer nije dobar za konzumaciju, a ta rakija može poslužiti samo za obloge i masažu.

            Domaća rakija koja se na ovaj način sprema je izuzetno zdrav i kvalitetan napitak ali samo ako se koristi u umerenim količinama. Velika količina može biti pogubna za organizam, a i stvara zavisnost konzumentima.

P. Stanković

Pčelarstvo:

            Kao i za svako zanimanje, tako i pčelar mora i treba da poseduje i koristi opremu za pčelarstvo. U to spada pčelarski šešir sa mrežom za lice. Poneko koristi i pčelarsku jaknu zajedno sa šeširom, a ko se više boji uboda pčela koristi i pčelarski kombinezon koji može biti i u dva ili tri sloja otporan na pčele odnosno njihove ubode. Zatim, tu spadaju i kožne produžene pčelarske rukavice. Potreban je i pčelarski nož za odvajanje ramova, ima ih više vrsta, zavisi od navike pčelara, uvek se koristi isti, bar ja tako radim. Potom, fina dvoredna četka za skidanje pčela sa rama. Obavezan pribor je i dimilica u kojoj se stavlja  trut - drvo ili šapurina ili ambalaža od jaja. To se upali i dimilica malo pomaže kod pregleda košnica. Potrebna je i jedna fajtalica sa vodom a druga sa vinskim sirćetom. Nije loše da se poprskaju ruke vinskim sirćetom i tada pčele manje kidišu na pčelara. Na pčelinjak treba uvek poneti upaljač ili šibicu, flomaster odnosno marker. Praznu posudu za skupljanje propolisa i drugu posudu za skupljanje voska i još po koju sitnicu - čekić mali, neki ekser, kredu za mrave, poneku letvicu i drugo.

            Društvo pčelara iz Starčeva počeće sa sastancima sredinom novembra. Članarina za pčelare ostaje ista i za 2023 godinu

Goran Stanković

Voćarstvo:

            Smatra se da je oktobar posle maja, najlepši mesec u godini, naročito ako potraje mioholjsko leto, kao što je ove godine. Rezultati uloženog rada se vide, a stvaraju se preduslovi za sledeću godinu. Sada je vreme da se čiste voćnjaci, odstranjuju se polomljene i suve grane, korov u zatravljenim voćnjacima i pripremaju jamići za eventualne nove sadnice. Svakako treba biti spreman za primenu bakarnih preparata već pri opadanju tri četvrtine lista sa stabala. Sve to važi i za vinograde.

            Destilacija je u punom toku i svako ko je poštovao tehnološki postupak pripreme komine i same destilacije, ove godine može da bude veoma zadovoljan. Vinu se sada i narednih meseci ukazuje puna pažnja: kontroliše pravilno vrenje, pretakanje uz primenu potrebnih enoloških postupaka.

            Vredni, živi i zdravi bili.

Božidar Dimitrić

Foto: Bere se sa njiva u starčeačkom ataru. 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…