Nije smetalo ni veoma hladno vreme, vetar koji je “rezao“, pa je kolona kočija koju su organizovale familije Petrov, Mihajlov, Gobeljić, Venjac, Stojanov, Đurišić i Gočmanac, na čelu s konjanikom deda Petrom Petrovim, obavila svoj zadatak - badnjak je posečen, obavljen je doručak u šumi, pa se krenulo u crkvu, da se badnjak odnese.
P. Andrejić
Pčelarstvo:
Pčelari koji su na svojim pčelinjacima u toku leta i jeseni uradili sve ono što je neophodno tokom pripreme pčelinjih zajednica za prezimljavanje, sada mogu mirno čekati proleće. Ostalo im je da obiđu pčelinjak, skinu sneg sa poletaljki i krovova. Sve to je potrebno raditi lagano, bez lupanja. Ove 2022. godine u januaru temperatura je u minusu, što je za pčele donekle i povoljno jer matica još ne počinje polaganje jajašaca. Pčele su u klubetu i smanjena je potrošnja hrane i nema naglog zaletanja u razvoju društva. Taj nagli razvoj u januaru umesto da bude pozitivan često je koban za društvo. Da pojasnim: kada je temperatura u plusu, 15º i više, pčele se u klubetu šire, matica polaže jajašca i sve je to dobro jer počinje novi život. Ali ako onda za neki dan temperature odu u minus, većina pčela se vraća u svoje klube. Tada manji broj pčela pokušava da ugreje leglo i tu nastaje gubitak društva ili smanjenje broja pčela, a usput su potrošile deo hrane za razvitak.
Za ove hladne zimske dane predlažem korišćenje meda i propolisa za osveženje po sledećem receptu:
½ limuna iscediti, pa sipati u čašu od 3,5 decilitara, dodati 1 kašiku meda, 5-10 kapi propolisa i dodati mlaku vodu. Sve to dobro promešati i popiti kao osveženje. Probajte, jer ja to koristim skoro svaki dan ujutru.
Društvo pčelara “Starčevo“ nastavlja sa svojim radom. Svi članovi biće obavešteni na vreme za novi sastanak ili za novo predavanje.
Predsednik Društva pčelara ”Starčevo”
Goran Stanković
Voćarstvo:
Vreme. Ako se setimo kraja minule godine, sa temperaturama znatno iznad nule, a insekti uključivši i pčele počeli masovno da lete, uvukao se nespokoj. Srećom, vreme je došlo u normalu tokom januara, sa snegom i mrazom. Vreme je od životne važnosti za voće, vinovu lozu i ostale botaničke vrste u prirodi, kako bi se životni ciklusi nesmetano i uspešno odvijali.
Sada se prave planovi i pripreme rada. Čim se temperatura ustali iznad deset stepeni celzijusovih, treba početi sa rezanjem voća i vinove loze i odmah primeniti zimsko prskanje sredstvima na bazi bakra (plavo ulje...). Za sadnju novih sadnica, za one koji to nisu uradili u novembru i decembru, treba iskopati odgovarajuće rupe, i staviti pregorelo stajsko đubre u njih kako bi atmosferska vlaga učinila svoje, odnosno sjedinila ga sa zemljom. To je zalog budućem dobrom prijemu mlade biljke.
Uživajte uz zimske čarolije. Živi, zdravi i veseli bili,
Božidar Dimitrić
Društvo destilera, voćara i vinogradata ”Starčevo”