Odštampajte ovu stranicu

VESTI IZ ŠKOLE

13 April 2021
(0 glasova)

Nastava na daljinu

            Zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom učenici Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić“, kao i svih ostalih škola u Srbiji, primorani su da nastavu imaju po kombinovanom modelu.

Nastava se odvija na daljinu. Onlajn nastava podrazumeva adekvatno korišćenje digitalnih alata, aplikacija i platformi za onlajn učenje s ciljem postizanja obrazovnih ciljeva.

            Učenici u školu idu svaki drugi dan. Kako bi i onim danima kada nisu u školi ipak mogli da prate čas, nastavnici Dragana Lazarević, Aleksandra Stoilkovski i Aleksandar Vig počeli su da koriste aplikaciju “Gugl mit“. Da bi se izvodila onlajn nastava, potrebno je da tu aplikaciju instaliraju i učenici i nastavnik. Tog dana kada imaju, na primer, čas fizike, grupa koja nije u školi prati nastavu putem “Mita“. Nastavnik daje detaljnija uputstva za zadatke, postavlja pitanja u gugl-učionici i ulaže mnogo više truda kako bi im približio nastavu i olakšao rad. Iako je teško, učenici se trude da sve isprate. Prednost ovakvog rada je ta što na neki način prisustvuju času, mogu da isprate predavanje nastavnika i pitaju ga ako im nešto nije jasno, a tako je mnogo lakše nego da sami obrađuju lekcije kod kuće. Mane su to što je pristup tehnologiji, zbog loše veze sa internetom, ponekad loš, pa dolazi do povremenog prekida časa.

            Većina učenika smatra da je najbolje kada su svi zajedno, svakog dana u školi i kada se nastava odvija u učionici. Zbog trenutne situacije nisu imali izbora, pa su morali da se prilagode ovakvom načinu rada.

Teodora Stojanović 8/3

 

Ukrašavanje u dvorištu Vrtića

            Sa dolaskom proleća i lepšeg vremena, vaspitačice su osmislile aktivnost, a vredni mališani su ukrasili drveće u dvorištu Vrtića “Kremenko“ kako bi im boravak u njemu bio još lepši. Drveće je ukrašeno u skladu sa interesovanjima dece kroz razne teme: “U svetu bajki“, “Tajanstveno drvo“, “Šumske životinje“ i “Briga o pticama“. Sada svako drvo ima svoju priču.

            Za ukrašavanje su korišćeni prirodni materijali. Deca su sa vaspitačicama skupljala grančice, šišarke i donosila razna zrnevlja i koštice. Korišćena je i reciklažna ambalaža (plastične flaše, tetrapak i limenke) koju su deca ukrašavala i bojila. Tokom zajedničkog rada sa decom se razgovaralo o zaštiti životne sredine i značaju njenog očuvanja.

            Po završetku ukrašavanja deca su bila radosna i šalju vam važnu poruku: “U vrtiću se igra, uči i voli. Vrtić je kuća dobre volje i jedno veliko drugarsko polje“!

Veljko Filipović 3/1, Teodora Veljković 4/3,

Teodora Stojanović 8/3

 

Priča o Danu rozih majica

            Širom sveta se poslednje srede u februaru obeležava kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve je počelo 2007. godine, kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu nakon što je učenik Čarls Mek Nil u školu došao sa roze majicom na sebi i zbog toga pretrpeo ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Učenik je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. Aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao podrška dečaku. Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama koji se širom sveta obeležava poslednje srede u februaru.

            Ove školske godine starčevački učenici od prvog do četvrtog razreda pripremili su panoe na temu: “Lepa reč za druga“, dok su učenici od petog do osmog razreda pisali literarne radove na temu: “U redu je biti drugačiji“, zajedno sa porukama prevencije nasilja. Panoi su izloženi u holu Škole. Učenički parlament i Vršnjački tim škole pripremili su bedževe u obliku roze srca sa ispisanim porukama sadržine kao što su: “Budi drug“,  “Budi deo rešenja a ne problema“, “Želimo ljubav i drugarstvo“, “Sve se može rešiti razgovorom“... Bedževi su podeljeni svim učenicima i nastavnicima. Na časovima informatike urađena je prezentacija o sprečavanju nasilja, koje su tokom školske godine radili u okviru projektnih zadataka. Dešavanja su upotpunjena puštanjem muzike preko školskog razglasa tokom velikog odmora. Korišćene su izvedbe dečijeg hora “Kolibri“.

 

Čitajmo glasno

            Shodno vanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo, zajedničkim zalaganjem nastavnika i učenika obeležen je Nacionalni  dan knjige. Aktivnosti su bile u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

            Naša škola je podržala je akciju “Čitajmo glasno“, po četvrti put, a koju organizuje Društvo školskih bibliotekara Srbije. U aktivnostima je učestvovalo desetak učenika šestog i sedmog razreda (6/1, 7/2), dva učenika trećeg i dva učenika četvrtog razreda (3/1, 4/2), kao i njihove nastavnice Vesna Rajić,  Nataša Milićev,Tatjana Celin i Slavica Kozačenkov, bibliotekarka škole Danijela Pećanin i bibliotekarka Doma kulture Starčevo Sandra Kovačević.

         Učenici nižih razreda su zajedno sa bibliotekarkama u Biblioteci Doma kulture obeležili ovaj dan. Nastalo je druženje sa knjigom po izboru. Čitajući na glas, uz razgovor  da li su razumeli pročitano,  da li je čitano sa razumevanjem i kako to čitanje deluje na slušaoca. Na kraju su učenici ilustrovali svoju omiljenu knjigu čiji su radovi izloženi i ulepšali izlog biblioteke.

            Cilj ove zajedničke akcije je promocija knjige i čitanja kao i negovanje maternjeg jezika. Kod dece je pokušano da ih se podstakne na negovanje duha zajedništva i saradnje, da se promoviše značaj kulture čitanja kao i vrednost knjige.

Danijela Zilić Pećanin

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…