All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Održana dva memorijala

09 March 2021

     Odredsko memorijalno takmičenje “Ivica Pranjić“ starčevački izviđači održali su po 16. put. Ovoga puta je ono zbog epidemioloških mera održano simbolično, u smislu broja izviđača, ali sa istim izviđačkim duhom i žarom kao i ranijih godina.

     Dve nedelje pre takmičenja započele su pripreme i obnavljanje određenih znanja i veština iz orijentacije, čitanja karte, poznavanja geografskih i istorijskih karakteristika Srbije, šatorskih pravila i timskog rada. Sve to bio je samo uvod za ono što ih je čekalo na samom takmičenju. Zbog epidemioloških mera ove godine na takmičenje nisu pozvani gosti iz drugih mesta. Takođe, nadmetanje odvijalo na otvorenom i u ekipama od po dva člana za poletarce, i pojedinačno za mlađe izviđače, kako bi se smanjio fizički kontakt. Lep dan poslužio je organizatorima ali i takmičarima u doprinosu atmosferi. Tako su se u nedelju,  21. februara, izviđači raširili u reonu šireg centra Starčeva, tražeći kontrolne tačke na kojima su ih čekali zadaci za rešavanje ili savladavanje. Najmlađi izviđači svoja znanja oprobali su u disciplinama: pronađi na mapi, štafetni poligon, napravi putni znak, reci šta znaš i obaranje čaša. U njima se najbolje pokazala ekipa pod nazivom “Lavovi“ koju su činili Lenka Gojković i David Varga, koji su naročito bili dobri u igri “reci šta znaš“. Drugo mesto zauzela je ekipa šaljivog naziva “Metla i četka“, koju su činili Nađa Kozačenko i Robert Vanček. Treći su bili Slobodan Nikolić i Dunja Veličković, koji su činili ekipu “Pande“. U konkurenciji izviđača starijih razreda osnovne škole, odličja su pripala: Ognjenu Stojanoviću za osvojeno 1. mesto, Anji Veličković za 2. i Filipu Stefanoviću za 3. mesto. Ognjen se posebno istakao u igri “reci šta znaš“, Anja je bila najbolja u disciplinama “pronađi na karti“ i “izveštaj puta“, dok je Filip bio najbolji u “pikadu“ i veoma dobar u igri “reci šta znaš“. Navedene discipline uz dodatu igru zapažanja, činili su takmičarski deo za ovu kategoriju. Svi učesnici  pokazali su zadovoljavajući nivo znanja, sagledavajući u obzir i činjenicu da su tokom cele prošle godine izostali brojni sastanci, izleti i kampovanja.

     Važno je napomeniti da je takmičenje u najvećoj meri realizovano zahvaljujući mladim izviđačkim vođama: Vuku, Vanji, Marku, Anji, Mateji, Lazaru i Jovani koji su dali svoj poseban doprinos. Osmesima i šalama za dobru atmosferu i odgovronošću i spretnošću u realizaciji dogovora i opštoj organizaciji.

Nakon dodele simboličnih nagrada, odigrana je tradicionalna izviđačka izgra, polularne “šibice“, za veseo završetak dana.

 

Memorijal “Aleksandar Stanković“

     Odred izviđača “Crne rode“ iz Pančeva treću godinu za redom organizuje memorijal posvećen starčevačkom drugu Aleksandru Stankoviću Aci. Iako je prošle godine na ovom takmičenju bilo oko 200 najmlađih učesnika, kojima je takmičenje i bilo namenjeno, ove godne, zbog epidemiološke situacije, ono je simbolično obeleženo. Svaki odred poslao je do pet  predstavnika izviđačkih “veterana“ koji su se takmičili u osam disciplina. Samo takmičenje je bilo podeljeno na dve celine. Prvu je činio orijentiring, gde je trebalo za što kraće vreme pronaći osam prizmi raspoređenih i skrivenih u obližnjem zelenilu, dok se druga celina satojala od streličarstva, pikada, obaranja čunjeva, igre iks-oks, kviza znanja, talent šoua i igre pod nazivom ća-ća-ća. Iz Starčeva je učestvovalo petoro izviđača, od kojih su dvoje, Peca i Daca, bili u organizaciji ispred Odreda izviđača “Nadel“, dvoje - Ivan i Mirjana, bili u organizaciji ispred Odreda “Crne rode“, dok se jedino Marko takmičio u ime Odreda “Nadel“. Rezultat ovog takmičenja bio je u drugom planu, jer se većina takmičara zabaljala i na šaljiv način izvršavala određene zadatke. Na takmičenju iz orijentiringa, ipak, Marko je osvojio prvo mesto.

 

Starčevo - Atina, ponovo u modi

     Član starčevačkog Odreda, Aleksandra Kostić, predstavljala je Srbiju na međunarodnom onlajn sastanku izviđača posvećenog Nedelji sećanja na izviđačke početke. Sastanak je održan, 20. februara, u organizaciji izviđačkog odreda iz Pentelija (deo Atine) sa kojim su Starčevci pre nekoliko godina imali veoma dobre međuodredske odnose. Nakon tri razmene vođa iz ova dva odreda, preko 70 izviđača iz Atine posetilo je Starčevo 2017. godine. Aleksandra je ovom prilikom predstavila karakteristike i istoriju izviđačkog pokreta u Srbiji i prezentovala je rad izviđača u Starčevu. Sastanku je prisustvovalo još 40 skauta mahom iz Grčke ali i Estonije i Litvanije. Sastanak je završen sa  željom da se skauti ponovo sastanu, uživo, i obnove  saradnju.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…