All for Joomla All for Webmasters

Predstavljamo: Lovačke aktivnosti

09 March 2021

Lovci se trude ali u zaštitu prirode moraju i svi drugi da stanu

     Tokom jesenjih i zimskih dana Lovačka sekcija ”Jarebica” iz Starčeva imala je više radnih aktivnosti na svom lovnom terenu. Upravo zato, razgovarali smo s prvim čovekom starčevačkih lovaca Zoranom Kozačenkovim.

     - Tokom zimskog perioda napravljene su dve čeke za visoku divljač i deset hranilišta za fazansku divljač. Uspeli smo da othranimo 400 mladih jedinki fazana koji su ispušteni  u prirodu radi povećanja broja fazanske divljači. Isti broj fazana biće ispušten u prirodu i ove godine, a već je nabavljeno 250 mladih jedinki - ističe Kozačenkov.

     Izlazak u lovište organizovan je po kalendaru Lovačkog saveza Vojvodine i striktno se vodi računa o odstrelu divljači. U poslednje tri godine lovci su se suzdržavali u lovu na zeca što se drastično odrazilo na brojno stanje ove divljači na lovnom terenu.

     - Nastavili smo i akcije pošumljavanja. Pored fazanske volijere posađeno je 400 stabala bagrema, a u lovištu, na potezu “verovac“,  takođe je posađeno 400 stabala bagrema, ponosan je Kozačenkov.

     U zimskom periodu u hranilišta je izneto petsto kilograma zrnaste hrane i dvadeset snopova deteline, namenjene srnećoj divljači. Organizovano je više akcija uništavanja predatora - šakala i lisice, a po završetku svih akcija na teritoriji Grada Pančeva znaće se tačno brojno stanje uništenih štetočina na celoj široj teritoriji kao i na teritoriji našeg mesta.

     - Prebrojavanje divljači naša lovačka sekcija će organizovati u mesecu martu, kada ćemo znati brojno stanje na našem lovnom terenu i o tome obavestiti javnost. U polju kod dudova očekuje nas akcija sadnje hiljadu sadnica bagrema, a kada smo kod pošumljavanja, štete od drvokradica su učestale! Tako je bilo i ove zime, a nedavno smo mogli i da vidimo na društvenim mrežama uživo pokušaj šumske krađe na Nadelu kod mosta, rezigniran je Kozačenkov.

     Veliki problem na terenu divljač ima i od poljoprivrednih gazdinstava. Razumljivo je lovcima da je ratarima potrebna što veća količina obrađenog zemljišta kako bi se ostvario profit ali sada se javlja problem da divljač nema gde da se skriva. Primorana je da migrira, a doći će se do situacije da se neće moći videti divlja životinju u prirodi.

     - Apel poljoprivrednicima je da ostave uz kanale za navodnjavanje malo šiblja, poneki žbun trave, da prijave nesavesne poljoprivrednike koji ostavljaju ambalažu od pesticida u prirodi. Bilo je slučajeva da je ambalaža završavala i u odvodnim kanalima pa je dolazilo do pomora ribljeg fonda - napominje Kozačenkov.

G. Milošević

Pčelarstvo: 

     U košnici ili društvo pčela postoji jedna matica, od 300-500 trutova i radilice i njihov broj je promenjiv i zavisi od sezone, vremena, količine hrane u košnici, kvaliteta saća ali se smatra da je biološki optimum za jednomatično društvo oko 60.000 radilica. Pčele radilice su ustvari ženke sa nedovoljno razvijenim polnim sistemom zbog čega se ne mogu sparivati i nemaju reproduktivinu sposobnost. NJihovo telo je manje od matice i trutova i obično dostiže do 14 milimetara  i obično se računa 10.000 pčela i 1kg. U toku medobranja životni vek je kratak i iznosi 4-5 nedelja. Zimske pčele žive duže, 4-5 meseci. Radilice se dele na negovateljice ili spremačice,  obično su starosti od 21 dana, a posle toga su izletnice i skupljačice nektara i polena i propolisa.

Goran Stanković

 

Aktuelno:

Kupite cvet ili buket na starčevačkom osmomartovskom cvetnom bazaru

     Prva asocijacija na 8. mart, Međunarodni dan žena, svakako su lik i delo Klare Cetkin, nemačke feministkinje i komunistkinje. Druga pomisao na ovaj dan je cveće, jer to je možda i jedini dan u godini kada se pojedini muškarci sete da imaju majku, suprugu, baku, sestru, komšinicu, koleginice, ujne, strine. To je datum kada u cvećarama trljaju ruke, jer prodaja vrtoglavo raste.

     Ranijih godina karanfil je bio simbol Dana žena, a jedno vreme sa trona su ga bile srušile mimoze. Danas se najčešće poklanjaju buketi i razni cvetni aranžmani, ali i dalje ima poklonika karanfila, posebno onih crvene boje. Vrlo su popularne plave ruže, jer su neobične, a muškarci ih sve češće kupuju svojim devojkama ili suprugama. Orhideje takođe nikad ne izlaze iz mode, a i one svakog 8. marta nađu put srca do lepše polovine. Starija muška populacija najčešće kupuje bukete od ruža i orhideja, a kada je u pitanju po jedan cvet, vremešni muškarci uzimaju gerbere, dok penzioneri i dalje kupuju karanfile - kaže statistika.

     Kao i prošle godine, Mesna zajednica Starčevo i JKP “Starčevac“, pružiće mogućnost starčevačkim cvećarima da izlože svoje proizvode i kreacije na cvetnom bazaru na Trgu neolita, a Starčevcima priliku da obraduju sebi bliske osobe kupovinom cveta, buketa ili aranžmana na predstojeći Dan žena.

     Vidimo se 8. marta na Trgu neolita!

P. A.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…