All for Joomla All for Webmasters

retroSPEKTIVA

09 March 2021

Piše:Petar Andrejić

Inicijalni i receptivni turizam su dva oblika ove grane privrede. Svakako, našim građanima bliži je ovaj prvi pojavni oblik, a inicijalnom turizmu priustupaju uvek kada odu u neku agenciju i odaberu putovanje; na more, planinu ili bilo gde drugde.

Međutim, u Starčevu ima mesta za receptivni turizam, odnosno prihvatanje turista i nuđenje odgovarajuće turističke ponude! To jeste skromno ali se ipak dešava. Na primer, kulturna ponuda koja je pre pandemije koronavirusa bila bogata: nekoliko muzičkih festivala različitih žanrova privlačili su posetioce sa svih strana, iz neposredne okoline našeg mesta ali i sa udaljenijih adresa. Zatim, cikloturizam - jer, Starčevo se nalazi na evropskoj biciklističkoj ruti Eurovelo 6 koja prati čitav tok Dunava, sve do njegovog uliva u Crno more... U ponudu bi mogla da se ubroji i ostvaština i tragovi Banatske vojne granice, blizina Dunava ali i pravi potencijalni biser u turističkoj ponudi - neolit i starčevačka kultura.

Iako bi se za takav potencijal neke sredine pravo otimale u mogućnostima njegovog razvoja, kod nas to ide malo sporije. Mesnoj upravi trebalo je vremena da ubedi više strukture u potrebu da se otvori odgovarajući izložbeni prostor, odnosno svojevrsni muzej koji je deo ponude Starčeva od polovine prošle godine. Starčevo to sada ima, zahvaljujući upornosti i konačno iskazanom interesovanju. Dašak života udahnut je, i to sada živi. Nekoliko većih medijskih kuća objavilo je vest da se u Starčevu ljubitelji istorije mogu upoznati sa starčevačkom kulturom i ostavštinom Banatske vojne granice - i do sada je izbrojano više stotina poseta starčevačkom muzeju. Sve češći dolasci Beograđana nagoveštavaju da muzej ima budućnost, a interesovanje su pokazale i neke turističke agencije koje bi uvrstile našu destinaciju u ekskurzističku ponudu obilaska Beograda sa okolinom. Čim prođe korona-pošast.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…