Odštampajte ovu stranicu

OBELEŽJE PALIM BORCIMA CRVENE ARMIJE: Restauracija spomenika

14 May 2020
(0 glasova)

Kao društveno odgovorna kompanija, “NIS - Gazprom Neft“ je započela, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, poslove na restauraciji spomenika palim sovjetskim  borcima u Drugom svetskom ratu, a koji se nalazi u parkiću na samom ulazu u naše mesto iz pravca Pančeva.

Spomenik poginulim crvenoarmejcima podignut je 1945. godine, a podigao ga je Narodni front. Izrađen je od veštačkog kamena u obliku piramide visine dva metra. Ceo spomenik je na stepenastom postolju, ograđen betonskim stubićima koji su povezani gvozdenim lancima. Na njemu je ispisan tekst na srpskom i ruskom jeziku. Radove na restauraciji i rekonstrukciji obavlja firma “Gruping“ iz Beograda a poslovi su otpočeli sa radom 16. aprila. Planirano je da se sama restauracija spomenika završi u maju mesecu a nakon toga je planirano da se ceo prostor oko spomenika uredi. Po rečima izvođača radova njihov posao je da naprave potpuno nov spomenik po izgledu na stari. Poslove na uređenju parka koji okružuje spomenik obaviće “Zelenilo“. S obzirom na to da u blizini ovog spomenika Mesna zajednica Starčevo i JKP “Starčevac“ uređuju zelenu površinu na raskrsnici ulica Pančevački put i Proletnje, ovaj prosto, preko puta benzinske stanice dobiće novo, savremeno i nadamo se - veoma lepo izdanje.

P. Stanković

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…