Odštampajte ovu stranicu

POSTAVLJEN KAMEN - TEMELJAC ZA NOVU FABRIKU - Nemački “Brose“ stiže u naš grad

12 april 2020
(0 glasova)

Pančevo, 6. mart 2020. Danas je kompanija “Brose“ postavila kamen - temeljac za razvojni i proizvodni kompleks u Srbiji. Svečanost je održana, uz prisustvo gostiju iz politike i privrede, kao i predstavnike medija.

“Brose“  planira da od leta 2021. na lokaciji koja obuhvata 220.000 kvadratnih metara u Pančevu pokrene serijsku proizvodnju motora i elektronike za module ventilatora za hlađenje.

            - “Brose grupa“ snabdeva automobilsku industriju sa oko 200 miliona električnih motora godišnje. Odgovaramo na sve veću potražnju za našim proizvodima širenjem naše globalne razvojne i proizvodne mreže i jačanjem naše konkurentnosti, objasnio je Tomas Špangler, izvršni potpredsednik za poslovanje “Brose grupe“.

            Ovo je “Broseova“ prva lokacija u Srbiji i njihova deveta fabrika u svetu koja proizvodi elektromotore. Pored proizvodnog pogona u kome će se proizvoditi automobilske komponente takođe se gradi i razvojni centar.

            U prvoj fazi gradnje u Pančevu se gradi proizvodni pogon i upravna zgrada sa oko 60.000 kvadratnih metara prostora. Završetak je planiran za naredno proleće. Upravni odbor je već odobrio 120 miliona evra za ulaganje u novi “Brose“ fabrički kompleks. Kompanija se priprema kako bi bila konkurentna na tenderima za električne motore i elektroniku, i kako bi do 2025. godine u Srbiji ostvarila planiranu prodaju od oko 440 miliona evra. To uključuje i do 1.100 radnih mesta za zaposlene u sektoru razvoja, prodaje, nabavke i proizvodnje.

            - Ulaganja u istočnoevropska tržišta sastavni su deo našeg globalnog programa “Future Brose“, koji želimo da iskoristimo da značajno umanjimo troškove i istovremeno poboljšamo inovativne sposobnosti. Na ovaj način stvaramo uslove da “Brose“  nastavi uspešan razvoj i širenje poslovanja, naglasio je Mihael Stošek, predsedavajući “Brose grupe“.

            “Brose“ se odlučio za Srbiju i Pančevo na osnovu analize tržišta širom Evrope. Prednosti industrijske zone koja se nalazi severno od Beograda su visok potencijal kvalifikovanih stručnjaka, kao i blizina univerziteta u Beogradu i renomiranih fakulteta. Konkretno u ovom fabričko - razvojnom kompleksu biće potrebni programeri softvera i hardvera, sistemski i projektni inženjeri - kao i rukovodioci i zaposleni u sektorima proizvodnje, logistike, kontrole i ljudskih resursa.

            - Prepoznali smo srpsku Vladu i vlasti kao konstruktivne partnere. U ime Upravnog odbora i rukovodstva “Brose grupe“, želim da vam se zahvalim na profesionalnoj saradnji i brzim odlukama, rekao je Tomas Špangler i dodao: - U narednih nekoliko nedelja intenziviraćemo kontakte sa Univerzitetom.

            - Dolaskom “Brosea“ uspeli smo da inovativan i dugoročno orijentisan porodični posao dovedemo u Srbiju. Zadovoljstvo mi je što ovako uspešan i svetski poznat dobavljač za automobilsku industriju obezbeđuje izuzetno radno okruženje i atraktivna radna mesta. Na taj način kompanija “Brose“ doprinosi jačanju ekonomske snage Pančeva i privrednom razvoju Srbije, rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Petar Andrejić

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…