Odštampajte ovu stranicu

LETNJI PROGRAM PO 24. PUT U STARČEVU: “Dani druženja 2019.“

08 septembar 2019
(0 glasova)

Dani druženja 2019

Starčevački letnji program počeo je 25. jula a završio se 11. avgusta. U 18 dana održano je više od 70 programa a obeležene su i obe slave

Ovogodišnje “Dane druženja“ otvorio je turnir u šahu koji je održan u “Kafanici kod Terze“. Deset prijavljenih takmičara ove misaone igre borilo se za najbolje pozicije da bi na kraju turnira skor bio sledeći: osvajač turnira sa ubedljivom pobedom bio je Radiša Matić, drugo mesto osvojio je Miša Sokolović a trećeplasirani je bio Nikola Radović. Turnir je sudio Stefan Pavlov.

Dani druženja 2019

            Usledilo je takmičenje u pikadu. Interesovanje u muškoj konkurenciji bilo je izuzetno veliko dok je, nažalost,  bilo nedovoljno pripadnica lepšeg pola pa je, u dogovoru, takmičenje preimenovano u mešovitu konkurenciju. Od preko dvadeset takmičara nakon kvalifikacionih mečeva ostalo je četvoro polufinalista. U prvom polufinalnom meču Dragan Rančić je pobedio Slobodana Nikolića dok je u drugom susretu Milan Milanović bio bolji od Ivana Kapunca. U borbi za treće mesto, bronzu je osvojio Slobodan Nikolić. U finalu se Milan Milanović okitio zlatnom medaljom dok je Dragan Rankić Zuba morao da se zadovolji srebrom.

Dani druženja 2019

            Jedna od najpopularnijih video igrica “Fifa 2019“, popularni PES, okupila je dvanaest igrača u “Pinbetu“.  Nakon dugotrajne borbe po grupama prvo mesto i zlatnu medalju osvojio je Stefan Jovanović Đovani, drugi je bio Mihajlo Simanić a Bojan Negovan treći. Pored pehara, medalja i majica koje je za najbolje takmičare obezbedila Mesna zajednica Starčevo,  pobednici su nagrađeni vaučerima  (“Pinbet“ je darovao piće, iznajmljivanje “Soni plejstejšna“, Pekara “Pejić“ i “Starčevačke novine“ su za pobednike obezbedili vaučere za hranu).

Dani druženja 2019

          Program prvog dana završen je u večernjim satima na letnjoj bini na Trgu neolita autorskom predstavom “Tezga kao život“. Starčevce, ljubitelje umetnosti, razgalio je glumac Mikica Petronijević predstavom šaljivog prikaza jednog građanina iz ruralne sredine koji se prijavljuje na audiciju u velikom gradu gde planira uspešnu karijeru.

Dani druženja 2019

            Kao prva aktivnost drugog “dana druženja“, u klubu Saveza nvalida rada održano je takmičenje u dominama. Najbolji je bio Miro Vukmirović kome je nakon šest pobeda pripala zlatna medalja za ovu disciplinu. Srebrnim odličjem okitio se Vujadin Vukosavljević koji je imao pet pobeda dok je bronzanu medalju, sa 4 pobede, osvojio Miloš Nikolić. Igralo se po liga sistemu, svako sa svakim.

            Ponovo su se u “Pinbetu“ okupili ljubitelji video igrica - sportskih simulacija. Ovoga puta tamičenje je bilo u najtrofejnijem srpskom sportu - košarci. Kao i u prethodnom turniru, znalci u ovim igricama bili su veoma vešti i nakon duge borbe istakli su se najbolji. Najspretniji “virtualni košarkaš“ je Luka Kostić, srebrnu medalju osvojio je Marko Vučić, dok je treći bio Nikola Turina. Nikoli Stanojeviću je, kao četvrtoplasiranom, za malo izmakla medalja.

Dani druženja 2019

            Najjači momci iz Starčeva pokazivali su svoju snagu drugog dana starčevačkog letnjeg druženja. Sa podignutih 130 kilograma, najsnažniji je bio Nemanja Đoković. On je zasluženo osvojio zlatnu medalju. Sa podignutih 120 kilograma, drugo mesto i srebrna medalja pripala je drugom Nemanji,  Ćirkoviću, dok je sa podignutih 110 kilograma treće mesto osvojio Nikola Ivanović.

            U večernjim časovima na Trgu neolita, 26. jula, veliki broj Starčevaca okupio se kako bi uživao u zvucima banatske tambure. Tamburaški orkestar “Neolit“, koji je začeo veliki starčevački umetnik Pera Poljak, a koji je veoma dobro nastavio da vodi Željko Radočaj, predstavio se Starčevcima poznatim tamburašim melosom čija je srca razgalio. Prepoznatljive pesme koje uglavnom govore o vojvođanskim ravnicama i životu u njima slikovito su dočarale život Starčevaca u prošlom veku.

Dani druženja 2019

            LJubitelji starih računara mogli su uživati u izložbi ovih nekada veoma popularnih a sada pomalo zaboravljenih preteča sadašnjih kompjutera koji su sastavni deo svakog domaćinstva. Zahvaljujući udruženjima “Once upon a byte“ i “Balkan retro computing“ posetioci ove nesvakidašnje izložbe mogli su čak i da se igraju nekadašnjih igrica na ovim računarima. Jedna od ovih igara je bila i takmičarskog karaktera pa su pobednicima podeljene medalje - zlatna Starčevcu Andriji Velimiroviću, srebrna Mirku Trubarcu iz Pančeva a bronzana Ognjenu Miloševiću iz Brestovca.                             

Izbor starih modela kompjutera bio je izuzetno veliki pa su se pored poznatih “Komodora“ i “Spektruma“mogli videti i pravi rariteti kao što je prvi personalni računar na svetu “ZX-81“ i naša domaća “Galaksija“.

Dani druženja 2019

            Predveče je na Trgu neolita gostovao svojevrsni pesnički karavan. Starčevačkoj publici predstavili su se: Dragan Petković iz Jabuke, Grozdana Crepajac, Mirko Aleksić, Dušan Dojčinovski i Miloš Simonović iz Starčeva a iz Pančeva je došla velika ekipa pesnika: Violeta Pačevski, Jovanka Jančić, Aleksandar Marić, Miloš Diklić, Milivoje Jovanović, Nada Ranković, Stojan Tomić, Ružica Tomić, Dobrinka Jokić, Galina Vuksanović,  Boris Matijević i Dragojla Lacković.

            Turnir u malom fudbalu odigran je na Opštinskom stadionu na kraju trećeg “dana druženja“. Igralo se na terenu sa veštačkom travom a nakon interesantnih mečeva pred mnogobrojnom publikom, turnir je osvojila ekipa pod nazivom “Bebe“, drugo mesto pripalo je “Zalutalima“ a treće “Veteranima“.

            “Bebe“ su u polufinalu pobedili “Veterane“ s rezultatom 6:4, dok je u drugom meču polufinala pobedila ekipa “Zalutali“ koja je nakon izvođenja penala savladala tim “Nikola Janićijević“ sa 3:2 (u regularnom delu meča bilo je 2:2). U finalu su “Bebe“ bile bolje od “Zalutalih“ nakon penala 3:2 (2:2), a u borbi za treće mesto “Veterani“ su bili bolji od tima “Nikola Janićijević“ opet nakon penala - 5:4 (4:4). Za pobednički tim nastupili su: Mladen Tanasić, Igor Bošković, Nenad Mitrović, Dragan Maksimović, Predrag Vučić i Krsto Bukumirić.

            U nedelju su se sastali lovci iz okoline na takmičenju u gađanju glinenih golubova. Ekipno, najprecizniji bili su brestovački lovci, potom Jabučani a za njima Starčevci. U pojedinačnoj konkurenciji istakli su se Brestovčani koji su zauzeli prvo i drugo mesto: Jovan Štrban (prvo), Stevan Đurin (drugo mesto), dok je trećeplasirani bio  Zoran Dodić iz Jabuke. Nakon takmičenja druženje se nastavilo zakuskom u Lovačkom domu.

            U popularnoj kartaroškoj igri remi oprobalo se devet takmičara. Oni su se podelili u dve grupe od kojih je jedna brojala pet a druga četiri igrača. Nakon kvalifikacija,  zbog dugog vremena koje je potrebno za igranje ovog turnira, nisu se igrali polufinalni mečevi već su se prvoplasirani iz grupe borili za prvo a drugoplasirani za treće mesto. U borbi za bronzu Petar Pešić je pobedio Vujadina Vukosavljevića i osvojio treće mesto dok je u borbi za zlato u neverovatnom preokretu “hendiranjem“ Nikola Radović pobedio Peru Oreškovića i osvojio prvo mesto.

            Najjači Starčevci ponovo su odmerili svoju snagu petoga dana starčevačkog letnjeg druženja, ovoga puta u disciplini “obaranje ruku“. Od 12 takmičara koji su odmerili snagu  nakom dva kola po sistemu ispadanja, ostala su trojica najsnažnijih. Oni su nakon sučeljavanja svako-sa-svakim podelili medalje. Milan Milanović je oborio ruku svima sa kojima se takmičio pa mu je pripala zlatna medalja, a drugo mesto i srebnu medalju osvojio je Stefan Paravinja dok je Vladimir Gerdić zauzeo treće mesto.

            U smiraj tog oblačnog dana u Starčevu, šetače na Trgu neolita te večeri razgalio je di-xej Gule koji je pre tri decenije žario i palio u nadaleko čuvenoj diskoteci “Lav“ u ulici JNA. Repertoar te večeri sastojao se uglavnom od lagane “sentiš“ muzike iz tog vremena, sa ponekom novijom pesmom.

            Mesna zajednica Starčevo je, 30. jula, obeležila svoju slavu Ognjenu Mariju. Tom prilikom, u prostorijama MZ Starčevo, oba pravoslavna sveštenika starčevačkih parohija obavili su rezanje slavskog kolača. Pored mnogobrojnih gostiju, predstavnika drugih mesnih zajednica, ustanova, udruženja građana i drugih, ovoj svečanosti prisustvovali su i gradski većnici: Nemanja Rotar, Zoran Grba i Milenko Čučković. Nakon slavskog obreda za goste je u Svečanoj sali upriličen koktel a otvorerna je i mini-izložba fotografija pod nazivom “Starčevo iz vazduha“, panoramskih fotogafija našeg mesta koje su nastale snimanjem iz vazduh, dronom. Domaćini i gradski većnici, obišli su zatim radove na budućem starčevačkom muzeju.

            Slavskog dana u popodnevnim satima, starčevačka udruženja građana  (Udruženje žena “Neolit“ i njihovi gosti, Društvo pčelara “Starčevo“ i Udruženje vinara, vinogradara i destilera) predstavili su se svojim sugrađanima na svojevrsnom bazaru rukotvorina, vina, domaćih rakija i pčelinjih proizvoda. Trg neolita je toga dana bio šarenolik i prepun raznovrsnih proizvoda a nedaleko odatle,  u parku su se prodavale vašarske stvari.

            Nakon otkazivanja gostovanja od strane novosadske “Vojvodine“ fudbaleri starčevačkog “Borca“ ugostili su ekipu “BSK“-a iz Borče. Fudbaleri gostujućeg tima su odmah krenuli veoma ofanzivno pa se na odmor otišlo rezultatom 1:4. U drugom poluvremenu trener fudbalskog kluba iz Starčeva je isprobao skoro sve igrače pa su gosti to iskoristili i napunili mrežu “Borca“. Krajnji rezultat ovog prijateljskog meča bio je 2:12, što ipak nije bilo u prvom planu.

            U ranim večernjim satima mališane je na Trgu neolita zabavljao klovn Šašavko. Stotinak mališana uživalo je u predstavi koja je bila zabavna čak i starijima. Dok je trajala zabava klinci i klinceze su se sladili slatkim mafinima koje su pripremile članice udruženja žena iz Starčeva uz pomoć Mesne zajednice, koja je za najmlađe Starčevce obezbedila i osveženje u vidu sokića, balone i konfete.

            Uveče, u prostorijama Likovne sekcije Doma kulture,  starčevački umetnik Nikola Poljak je, uz pomoć Doma kulture,  organizovao veče posvećeno velikom starčevačkom umetniku Peri Poljaku. Bilo je tu muzike u izvođenju pančevačke pevačice šlagera Nade Popaz ali i poezije koju su izvodili autori iz Starčeva i okoline a druženje umetnika trajalo je do kasnih noćnih časova.

            Tokom popodneva i večeri Starčevci i njihovi gosti šetali su Trgom neolita dok je u parku bio vašar koji je ponudio razne đinđuve i igrališta za najmlađe.

            Omladina se okupila u dva lokala koji su te večeri organiozovali muzkku uživo pa je slavski dan završen u veseloj atmosferi.

            Veterani fudbalskog kluba “Vojvodina“ iz Novog Sada gostovali su veteranima starčevačkog “Borca“ na revijalnoj utakmici odigranoj drugog dana slave na Opštinskom stadionu. Gosti su i ovoga puta bili bolji od naših fudbalera i pobedili s rezultatom 6:1. Ipak, treće poluvreme bilo je značajnije nego sama utakmica pa su se veterani oba kluba družili do večernjih časova. Gosti su bili oduševljeni dobrodošlicom Starčevaca pa je stiglo obećanje o skorašnjoj uzvratnoj poseti.

            Na samom početku dečije pozorišne predstave koja je održana u sredu, 31. jula, počela je da rominja kiša ali je vrlo brzo prestala, pa je predstava ipak održana kako je i planirano. Nažalost, jedan broj dece je verovatno odustao zbog vremena ali je pedesetak najhrabrijih mališana ostalo do samog kraja. Nisu pogrešili, jer su glumci dečijeg pozorišta bili veoma interesantni pa su dogodovštine malog Laze i njegove mame nasmejali starčevačke klince koji su i nešto naučili o porodičnim odnosima.

            Ovaj, sedmi “dan druženja“, završio se muzikom: u Kreativnom kulturnom klubu održano je veče muzike “Južnog vetra“ a na Trgu neolita di-xej Gule puštao je disko muziku.

            Najstarije udruženje građana iz našeg mesta, organizovalo je pokaznu vatrogasnu vežbu na Trgu neolita u ranim poslepodnevnim satima prvog dana avgusta. Najmlađim vatrogascima su se priključili mališani koji su došli da gledaju prezentaciju. Vrlo brzo su shvatili šta je potrebno raditi. Nakon vežbe sa brentačama pomoću kojih su mlaznicama gađali konzerve, vatrogasci su napravili improvizovani požar koji su klinci gasili protivpožarnim aparatom. 

            U kafe baru “Čaplin“, osmog “dana druženja“ odigran je turnir u stonom fudbalu. Devet prijavljenih ekipa podeljeno je u dve grupe od kojih su se po dve najbolje plasirale u završnicu turnira. Nakon finalnih mečeva najbolji su bili začetnici ovog turnira od pre desetak godina - Jordan Filipović i Miloš Đorđević. Drugo mesto u ovoj disciplini je osvojila “Ekipa iz xipa“ za koju su se takmičili Slobodan Pejić i Miroslav Dramićanin. Treće mesto i bronzana medalja pripala je ekipi “Bogota“ za koju su nastupali Nemanja Vučić i Stevan Vujinović.

            Turnir u atraktivnoj diciplini koja je pobudila veliko interesovanje organizovali su čelnici Odbojkaškog kluba “Borac“, Jovan Jović i Zoran Manić. Za učešće na ovom turniru prijavilo se 10 ekipa od kojih su formirane dve grupe. U grupi je igrao svako sa svakim a zatim su po dve prvoplasirane ekipe iz grupe otišle u polufinale. Nakon veoma uzbudljivih završnih mečeva prvo mesto i zlatna medalja  pripali su Nemanji Miletiću i Davoru Miloševću. Oni su pored toga dobili i 12.000 dinara nagrade koju je obezbedio OK “Borac“. Drugoplasiranima, Vladimiru Latkovićšu i Filipu Mijajloviću je, pored srebrne medalje, pripalo 6.000 dinara. Treće mesto osvojili su Ivan Veličković i Vladimir Jovanov a oni su od organizatora dobili 4.000 dinara i bronzanu medalju. Treba napomenuti da se učešće nije plaćalo i da su svi učesnici mogli uživati tokom takmičenja u dobroj muzici i osveženju.

            Petak, 2. avgust, bio je kišovit. Svi programi su otkazani, osim večernjeg nastupa gitariste Ike. Tokom  dvočasovne svirke, šetači na Trgu neolita imali su priliku da uživaju uz poznate domaće pop-rok hitove.

            Jedanaesti međunarodni ragbi turnir veterana održan je u subotu, 3. avgusta, na Opštinskom stadionu. Ove godine Starčevački ragbisti bili su domaćini ragbistima iz Zenice (Bosna i Hercegovina), Siska (Republika Hrvatska), kao i pojedincima-ragbistima iz Italije i Norveške. Kao i prethodnih godina, Starčevcima su u goste došli ragbi-veterani iz Gradskog ragbi kluba ”Vršac”, kluba ”Balkanski komarac” iz Beograda i pančevačkog ”Dinama”. Starčevački ragbi-turnir za cilj prvenstveno ima druženje, tako da pobednika nije bilo a ”treće poluvreme” trajalo je do kasno u noć.

            Turnir u bilijaru organizovan je popodne u “Čaplinu“. Za ovaj turnir se prijavilo 12 takmičara koji su se borili u ovoj veoma popularnoj veštini. Najprecizniju i najmirniju ruku je imao Krsto Bukumirić koji je veoma često osvajao medalje na “Danima druženja“ prethodnih godina. NJemu je pripala zlatna medalja dok se srebrom okitio Dejan Brkić, a treće mesto i bronzanu medalju osvojio Nemanja Vučić.

            Uveče su na letnjoj bini na Trgu neolita gostovale  mažoretkinje  Zbog lošeg vremena, program je počeo malo kasnije od zakazanog termina ali, kao i prethodnih godina, Plesni studio “Lana“ i “Lavice“, profesionalno su prikazali svoj program.

            Za kraj programa predviđenog za 3. avgust, na letnjoj bini na Trgu neolita nastupio je akustičar Željko Tođeraš Tođa. Popularan među Starčevcima, ni ove godine nije propustio šansu da nastupi na Trgu neolita uživo u okviru “Dana druženja“ razgaljujući prisutne notama i stihovima večitih muzičkih numera sa ovih prostora.

            Udruženje sportskih ribolovaca “Nadel“ organizovalo je takmičenje u pecanju na plovak za decu uzrasta od 5 do 14 godina u nedelju, 4. avgusta. Iako nije ulovljena ni jedna riba, organizator je deci priredio prigodne poklone. Ujedno, u sklopu takmičenja i druženja, zvanično je otvoren novi letnjikovac. Organizatori se dogodine nadaju ulovu, s obzirom na to da su započeli sa poribljavanjem ovog prelepog terena.

            Fudbalski klub “Borac“ ove godine je, pored sportskih, po prvi put organizovao i gastronomsko takmičenje - u kuvanju svinjskog gulaša. Za ovu vojvođansku kulinarsku majstoriju prijavilo se šest ekipa. Žiri u sastavu: Boško Milakara, Radovan Janić i Živko Cvetković imao je težak zadatak jer su se svi takmičari dobro pripremili. Razlika u kvalitetu nije bila velika ali su, ipak, prvo mesto u ovoj disciplini odneli Saša Ćuća i Bojan Mladenović, drugi gulaš je bio onaj koji je pripremio Petar Milošević sa svojim timom, dok je još jedan Petar ali ovoga puta Brkić, predvodio tim koji je osvojio treće mesto. Treba napomenuti da su se svi pripremljeni specijaliteti vrlo brzo pojeli u slast.

            Šesti po redu skup oldtajmera održan je u nedeljno popodne na Trgu neolita. Ove godine najstariji izloženi automobil bila je “zastava 750“, popularni “fića“, proizveden 1968. godine a koji je u vlasništvu porodice Ban, koji su i organizatori ovog događaja. Pored automobila, bilo je izloženo i nekoliko  vremešnih dvotočkaša, a saznavši za ovaj događaj na društvenim mrežama, skupu se pridružio sa svojom “bubom“ jedan Zrenjaninac, a izložbeni model “rođen“ je 1970. godine i izgleda - kao da je danas izašao iz fabrike.

            Na kraju jedanaestog “dana druženja“, na letnjoj bini na Trgu neolita odigrana je pozorišna predstava za decu pod nazivom “Svetlucava i Sjajna“. Tročlana ekipa glumaca animirala je mnoštvo najmlađih Starčevaca koji su kući otišli zadovoljni.

            S obzirom na to da je KK “Borac“ organizovao turnir za aktivne članove kluba, pionire i kadete, nekadašnji igrači našeg najtrofejnijeg sporta su se samoorganizovali i napravili turnir za malo starije igrače. Od osam ekipa koje su ukrstile košarkašku loptu prvo mesto je osvojila ekipa pod nazivom “Cigani i Šone“ za koju su se takmičili Marko Vučić, Nenad Bojović i Stefan i Danijel Stanković. Drugo mesto pripalo je ekipi “Stara škola“ za koju su nastupali: Predrag Vulović, Nikola Tasković, Nemanja Vukosavljević i Nemanja Miletić. Za trećeplasiranu ekipu “Jaka priča“  igrali su: Dragan i Goran Nikolić, Marko Erdeljanac i Nikola Bekić.

            Kafe-picerija “Mehh-M“ organizovao je takmičenje u pevanju pod nazivom “Prvi glas Dana druženja“. Uz podršku “Mega herc“ benda, koji je ujedno bio i stručni žiri u ovom takmičenju. Po njihovom mišljenju najbolje se u ulozi pevača snašao Miloš Savić, drugo mesto podelile su Teodora Jović i Maja Petrović koje su pevale u duetu dok su treće mesto osvojili Dragana Radanović i Kristijan Tuba.

            Dvanaesti dan letnjeg programa otvoren je “biciklijadom“, takmičenjem u sporoj vožnji bicikla za decu. U konkurenciji onih malo starijih mladih biciklista pobedio je Darko Meničanin, dok je Stana Spasenoska bila druga, a Kristina Varga treća. U kategoriji mlađih biciklista pobedila je Anđela Popadić, Mihajlo Dodić bio je drugi dok je na trećem mestu bio Aleksa Isailović.

            Program je najstavljen u parku na Trgu neolita izložbom kućnih ljubimaca. Starčevci vole ovaj događaj te se u parku okupilo mnogo dece sa svojim ljubimcima. Ove godine to su bile, kao i obično, u najvećem broju kuce, a bilo je i mačaka, ptica pa čak i jedan - gušter! Svo ljubimci dobili su nagrade u vidu hrane i igračaka koje je pripremila Mesna zajednica zajedno sa “LS market“ pet šopom i VS “Minić“.

            Odbojkašku mrežu na školskom terenu dvanaestog dana starčevačke manifestacije “Dani druženja“ zamenili su  golići za mali fudbal. U ovom izuzetno atraktivnom sportu koji je počeo na dalekoj Kopakabani, u našem mestu je učestvovalo devet ekipa. Oni su se nakon formiranja dve grupe, po prve dve ekipe u svakoj plasirale u polufinale. Nakon polufinalnih i finalnih mečeva prvo mesto su osvojili: Vlado Čalić, Dragan Maksimović i Dejan Pasuljević. Drugoplasirana je bila trojka u sastavu: Stefan Stanković, Stefan Jovanović i Marko Simanić, dok su treće mesto osvojili: Peđa Vučić, Nemanja Venjac i Nikola Stanojević.

            Uveče, u kafe-baru “Čaplin“ ponovo su se bacale pikado strelice. Ovoga puta igrao se turnir u kriket pikadu. Od desetak takmičara, najbolji je ovoga puta bio Dragan Rankić. NJemu je pripala zlatna medalja, a drugoplasirani Josip Babić osvojio je srebro, dok je Ivanu Kapuncu pripala bronzana medalja za treće mesto.

            Poslednjeg utorka druženja u Starčevu, u Klubu invalida rada održan je turnir u jambu. Popularna igra kockicama pobudila je veliko interesovanje pa se za ovaj turnir prijavilo mnogo takmičara. Nakon kvalifikacionih i polufinalnih mečeva, u borbi za treće mesto Dušan Radosavljević  je pobedio Petra Pešića i osvojio bronzanu medalju. U finalnoj borbi Mirela Velimirović iz Omoljice pobedila je Olivera Kostića, pa je tako zlatna medalja u ovom takmičenju otišla u susedno selo, dok je Starčevac Oliver morao da se zadovolji srebrom. 

            Dečija olimpijada je ove godine organizovana po prvi put nakon dužeg vremena. Pobudila je veliko interesovanje pa se za takmičenje prijavilo blizu pedesetak mališana.

            Najpre su se takmičili naši najmlađi sugrađani, stari oko godinu dana. Od deset prijavljenih beba - puzača,  najbrži je bio Miloš Gavrilov. Srebrna medalja u ovoj disciplini pripala je Lenki Lojanici, dok je Dunja Mančić stigla treća na cilj. U kategoriji dece starosti oko dve godine bilo je manje prijavljenih takmičara. Od njih šestoro, najspretnija je bila Ana Gavrilov, drugo mesto je osvojila Anđelka Lojanica a treća je bila Ana Isailović. Sledeća disciplina je bila namenjena uzrastu tri i četiri godine, u kojoj je bilo najviše prijavljenih takmičara. Potrebno je bilo preći poligon i doći do loptice koji treba vratiti na cilj. Interesantno je da je u ovoj disciplini odlučivao “foto finiš“ jer su trojica prvoplasiranih takmičara gotovo istovremeno stigli na cilj. Zlatna medalja je ovoga puta pripala Pavlu Mančiću, drugo mesto je osvojio Nikola Nikolić a treće Mihajlo Isailović. Poslednja takmičarska disciplina, trka u xakovima, bila je za najstarije predškolce i tu je učestvovalo 13 takmičara. Suprotno očekivanjima jedna devojčica je u ovoj disciplini bila uspešnija od dečaka i osvojila zlatnu medalju. Reč je o Lani Ivković. Srebrna medalja je pripala Gordanu Selimovskom dok je po drugi put bronzu osvojio Mihajlo Isailović. 

            Program ovog dana završen je nastupom članova  fitnes kluba “Be fit“ iz Pančeva koje su demonstrirale Starčevcima popularni ples “zumba“. Ovaj ples kombinuje fitnes vežbe sa plesom tako da se na taj način fizičke vežbe postaju interesantnije i zabavnije. Pored članova ovoga kluba mnogo gledalaca se pridružilo plesačima na Trgu neolita.

            Poslednji izazov na ovogodišnjim “Danima druženja“, najsnažniji Starčevci imali su na Opštinskom stadionu u sredu, 7. avgusta, a nadmetali su se u jednoj od najstarijih sportskih disciplina - bacanju kamena s ramena. Darko Janićijević je prebacio čak 13 metara i na taj način osvojio zlatnu medalju na ovom takmičenju. Drugoplasirani Krsto Bukumirić je sa bačenih 11,75 metara osvojio srebrnu medalju, dok je ona bronzana pripala Milanu Milanoviću sa izbačenih 10,55 metara.

            Na košarkaškom terenu u školskom dvorištu KK  “Borac“ je organizovao turnire u košarci za pionire i kadete. Prvi su nastupili pioniri. Za ovaj turnir se prijavilo četiri ekipe. Prvo mesto su osvojili “Ludi rakuni“ za koje su nastupili: Antonije Milanović, Lazar Jovanović, Pavle Keljević i Dušan Krstić. Drugoplasirana ekipa “Basketaši“ je bila u sastavu: Ognjen Veličković, Luka Aleksić, Bojan Dakić i Filip Milenković. Bronzane medalje su osvojili: Lena Mančić, Miljan Raičević, Luka Milanović i Uroš Živanović igrajući za ekipu pod nazivom “Ludi košarkši“. Nakon pionira više od dvadeset košarkaša se borilo za titulu najboljeg “trojkaša“. Najviše ubčenih trojki je imao Danilo Radosavljević pa je njemu pripala zlatna medalja. Srebrnu medalju je osvojio Luka Živković dok  je bronza pripala Stefanu Deningeru za osvojeno treće mesto. Kadeti su nastupali poslednji a u ovoj kategoriji je učestvovalo pet ekipa. Najbolji su bili “Orlići“ koji su nastupili u sledećem sastavu: Danilo Radosavljević, Aleksa Živanović, Nikola Pavlović i Branislav Nikić. Drugoplasirana ekipa je nosila naziv “Starčevo“ a trećeplasirana “Omoljica“. Za Starčevce su nastupali: Đorđe Drinjak, Milutin Vidić i Miodrag Veličković a za komšije: Danilo Smiljković, Luka Živković i Aleksa Mićić.

            Tradicionalni koncert narodne muzike okupio je kao i ranijih godina veliki broj Starčevaca. Orkestar Dejana Vujića pratio je desetak lokalnih pevača koji su interpretirali klasike stare dobre narodne muzike. Na bini im se, sa dva bloka pesama, pridružio i legendarni pevač narodne muzike, naročito poznat starijim generacijama, Radiša Urošević. Druženje je trajalo nekoliko časova a završilo se spletom narodnih kola pa su  prusutni Starčevci i njihovi gosti mogli da se oprobaju u igranju.

            U četvrtak, 8. avgusta, na Trgu je organizovana “rolerijada“. Pored revijalne vožnje rolerima, najmlađi su bili posluženi hladnim osveženjem a onda su pristupili izvlačenjem brojeva i simboličnim nagradama u smislu opreme potrebne za vožnju rolera. Glavnu nagradu rolere osvojila je Anđela Popadić.

            U igraonici “Bambilend“ organizovana je revija dečijih frizura. Petnaestak klinaca i klinceza prošetalo je  pistom svoje kreacije. Žiri, u sastavu: Milica Veselinović, Nataša Cvetković i Gordana Janjić, imao je težak zadatak jer su maleni manekeni imali prelepe frizure. Za devojčicu sa najlepšom frizurom proglašena je Jovana Ćalić, drugo i treće mesto osvojili su dečaci i to “srebrni“ Mitar Gojković i “bronzani“ Andrej Jovanović. Sva deca i njihovi roditelji su se lepo proveli uz igru, slane zanimacije i osveženje koje je pripremila Zorana Pejić, vlasnica ovog lepog dečijeg kutka.

            Tradicionalno izvanredno veče folklora na letnjoj bini na Trgu neolita priredio je starčevački KUD “Neolit“. Starčevci su puna dva časa mogli da uživaju u tradicionalnim igrama iz naših krajeva, uz sve uzrasne grupe ovog društva  - od najmlađih pa do prvog ansambla.

            Starčevačka pravoslavna crkvena opština svoju slavu proslavila je u petak, 9. avgusta. Prepodnevna liturgija u hramu Sv. Pantelejmona okupila je mnoštvo vernika a druženje članova Crkvenog odbora sa gostima nastavljeno je u Crkvenom domu.  U porti je organizovan vašar.    

            Popodne je na Opštinskom stadionu odigrana utakmica seniora između domaćeg Borca i Hajduka sa beogradskog Liona. Iako je rezultat bio u drugom planu, iza druženja fudbalera i evociranja sportskih uspomena, valja napomenuti da je meč završen s nerešenim rezultatom 4:4 (4:2).

            Program predviđen za petak, 9. avgust, završen je na Trgu neolita koncertom Nade Popaz. Posetioci su mogli da uživaju uz velike evergrin hitove a kao muzička podrška sa Nadom Popaz nestupio je i Damir Munćan.

            Dvodnevni turnir u fudbalu za mlađe kategorije održan je na Opštinskom stadionu u subotu i nedelju, 10. i 11. avgusta. Nakon razigravanja, najbolji su bili klinci iz pančevačkog “Dinama“, drugo mesto pripalo je ekipi “Voja Gačić“, takođe iz Pančeva a treće Beograđanima - timu “Nika“.

            Po dobro poznatoj tradiciji mališani (i oni malo stariji) odmeravali su snagu svoje kreativnosti i veštinu umeća pravljenja ozbiljno jeftinih igračaka u nekoliko disciplina na Šestom starčevačkom prvenstvu ozbiljno jeftinih igračaka (S.P.O.J.I.), koje je održano 10. avgusta u Domu kulture. Najuspešniji su kući poneli medalje, diplome i novčane nagrade a svi učesnici nezaboravan doživljaj i dobro raspoloženje. Organizatori manifestacije S.P.O.J.I. su nas još jednom ubedili da je igra ozbiljno važna aktivnost!

            Popodne je održano memorijalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe u kafani “Kod Andre“. U konkurenciji  je bilo 23 kotlića. Glavni sudija bio je Boško Zdjelarević,  “srpski vitez kulinarstva“ a pomoćnik mu je bio Zoran Maksimović. Prvo mesto osvojila je ekipa “Viva protekt“ iz Omoljice, kuvar Sava Vuković, drogo mesto osvojila je ekipa “Mića i vragolani“ iz Ivanova a kuvar je bio Milovan Spasojević dok je treće mesto pripalo Starčevcima, ekipi “Žabari“, a kuvar je bio Saša Filipović.

            Jedanaesti Eks JU Rok Fest počeo je na Trgu neolita u Starčevu  u subotu, 10. avgusta. Festival je otvorila kragujevačka grupa “Vesele osamdesete“, a zatim je nastupio poznati sarajevski sastav  “Nervozni poštar“.           

            Starčevo je jedanaesti put domaćin poznatim rok grupama sa prostora bivše Jugoslavije, a Eks JU Rok Fest pruža priliku i mladim grupama da se predstave publici.

            - Festival  je koncipiran tako da prikaže rok scenu bivše Jugoslavije. Ovo je jedanaesta godina da tako radimo, a da pritom nismo ponavljali grupe koje nastupaju. Više od trideset najpoznatijih sastava sa prostora bivše Jugoslavije  predstavilo se publici u Starčevu - kaže predsednik organizacionog odbora “Dana druženja“ Petar Andrejić.

            Starčevo ima dugu i bogatu rokenrol tradiciju, tako da su posetioci navikli na dobru muziku. Za jedanaest godina održavanja festivala, u Starčevu su nastupila skoro sva poznata imena rok scene iz zemlje i regiona.

            - Starčevci su već navikli da poslednja dva dana u okviru “Dana druženja“ mogu da uživaju u rokenrolu, tako da mi, organizatori, imamo obavezu da održimo nivo i kvalitet zabave koju pružamo meštanima - naglasio je direktor Doma kulture “29. novembar“, Darko Ješić.

            Grupa “Nervozni poštar“ je po prvi put u originalnom sastavu u Starčevu. Smatraju da je postojanje ovakvih manifestacija izuzetno značajno i da bi mladi trebalo da neguju rok muziku.

            - Rok scena današnjice, nažalost, nije kao što je nekad bila. Nove generacije izgleda nemaju vremena, ne samo za rok muziku. To je šteta, jer je rokenrol predivna stvar, to je sloboda - napominje frontmen grupe “Nervozni poštar“, Dragan Đurđelija.

            “JU grupa“ je nakon 35 godina ponovo nastupila u Starčevu, a publika je imala priliku da uživa u njihovim velikim hitovima. Žika Jelić, frontmen “JU grupe“, istakao je da treba da bude više ovakvih manifestacija, kako bi mladi, neafirmisani bendovi, mogli da se predstave publici.

            - Svaki festival posvećen rokenrolu mnogo znači, naročito mladim grupama koje imaju potrebu da se predstave na pravi način. Mladi se bore koliko mogu i zahvaljujući novom načinu prezentacije, internetu, rokenrol zauzima pozicije koje nekada nije imao - istakao je Žika Jelić, bas gitarista “JU grupe“.

Album sa fotografijama sa ovogodišnjih "Dana druženja" možete pogledati OVDE.

P. Stanković, P. Andrejić, G. Milošević

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…