Odštampajte ovu stranicu

AMBASADOR REPUBLIKE HRVATSKE POSETIO STARČEVO: Briga o sunarodnicima

18 avgust 2019
(0 glasova)

Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske u Beogradu, i generalni konzul RH u Subotici, Velimir Pleša, boravili su u nedelju, 14. jula, u poseti pripadnicima hrvatske zajednice u našem mestu.

NJihovi domaćini bili su članovi Parohijskog veća rimokatoličke crkve u Starčevu i predsednik Udruženja banatskih Hrvata, Goran Kaurić. Dva gosta su najpre prisustvovala nedeljnoj svetoj misi u Crkvi sv. Mauricija nakon čega su održali sastanak sa članovima Udruženja i zainteresovanim meštanima u prostorijama Crkvenog doma.

            Teme o kojima se razgovaralo ticale su se uslova za sticanje državljanstva Republike Hrvatske i poteškoća s kojima se mnogi neretko susreću u procesu njegovog dobijanja, mogućnosti za saradnju i konkretnu pomoć pripadnicima hrvatske zajednice od strane matične države, kao i ostvarivanja njihovih zagarantovanih manjinskih prava u Republici Srbiji. Bakota je pažljivo saslušao postavljena pitanja i predložio načine da se svi pomenuti problemi i nedoumice reše u najkraćem roku. On je pružio bezrezervnu podršku nastojanjima banatskih Hrvata da se više aktiviraju u pogledu očuvanja svoje kulture i identiteta i pozvao predstavnike zajednice iz Starčeva da budu njegovi gosti u septembru u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu. Druženje i razgovor sa Starčevcima Bakota i Pleša su nastavili tokom zakuske koju je u parohijskom domu priredilo Udruženje banatskih Hrvata.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…