Odštampajte ovu stranicu

MIRJANA SAVKOV, KOORDINATOR KANCELARIJE ZA MLADE GRADA PANČEVA

16 jun 2019
(0 glasova)

Starčevci su dobri organizatori

            U toku je procenjivanje efekata primene dosadašnje Strategije brige o mladima na teritoriji Pančeva. Da li već sada možete da kažete kakvi su efekti primene dosadašnje Strategije brige o mladima, gde je najviše a gde najmanje urađeno?

 

            - Procena je počela i doneto je Rešenje za izradu nove Strategije brige o mladima kao i za analizu efekata prethodne Strategije. Neke rezultate i procene već imamo na osnovu nekih ranijih projekata i analiza koje su radila udruženja koja se bave mladima. NJihovi izveštaji su nam puno pomogli. Od dobrih efekata tu su konkursi koje Grad raspisuje i koji su realizovani, zatim da mladi prepoznaju Kancelariju za mlade u Gradu Pančevu. Potrebno je da prepoznaju i drugu svrhu Kancelarije za mlade, a to je drugi efekat koji nije postignut, da mladi priđu Kancelariji za mlade, da dođu do odgovora na svoja pitanja i informacija posredstvom nas. Uočili smo nedostatak prostora za mlade za njihovo slobodno vreme. Ima dosta dobrih efekata, kao i loših, ali u narednim mesecima ćemo i to analizirati i pripremiti za poboljšanje u narednom strateškom dokumenta Grada Pančeva namenjenom mladima.

            U kojoj fazi je izrada nove Strategije brige o mladima? Kako će teći proces donošenja novog strateškog dokumenta?

            - Doneto je rešenje o pristupanju izradi Strategije brige o mladima. Trenutno radimo na tome da se formira Tim za analizu i izradu Strategije. Pripremamo ankete koje ćemo podeliti mladima, srednjoškolcima, osnovcima, raznim udruženjima koja se bave mladima. Formiraćemo fokus grupe. Postoji različiti instrumenti koje ćemo primeniti tokom izrade novog strateškog dokumenta.

            Na koji način planirate da motivišete što više mladih da se uključe u kreiranje nove Strategije brige o mladima u Pančevu?

            - Pripremamo ankete i radionice koje planiramo da održimo tokom leta, a namera Kancelarije za mlade je da mladi shvate da je kancelarija tu zbog njih. Planiramo da ih uključimo u različite projekte koje će sama Kancelarija za mlade realizovati u toku godine, kako bismo na neki način stvorili nove kreativce i nove volontere. Sve su to stvari koje mogu da budu primamljive mladoj osobi. Na primer, Kancelarija za mlade je postala član međunarodne organizacije volontera, zatim smo uključeni u međunarodni projekat “Fudbal zajedno“, kao i u još nekoliko projekata kroz čiju realizaciji želimo da dobijemo i odgovore od mladih važne za obogaćivanje i unapređivanje nove Strategije brige o mladima iz Pančeva i da na taj način oni sami daju doprinos lokalnoj zajednici i kreiranju strateškog dokumenta koji se tiče pre svega mladih.

            I ove godine budžetom Grada obezbeđena su sredstva za akciju “Kultura na poklon“. Da podsetimo čitaoce u nekoliko rečenica o kakvoj akciji je reč? Koliko mladih iz Starčeva je preuzelo svoje vaučere u ovoj godini?

            - Akcija “Kultura na poklon“ i ove godine je uspešno aktivirana. U trećoj smo godini realizacije ovog projekta, navikli su se mladi da po punoletstvu dođu do Kancelarije za mlade i preuzmu poklon od Grada - vaučer u iznosu od 3.000 dinara koji mogu da iskoriste za odlazak na neki od koncerata Kulturnog centra ili Doma omladine i dvorane “Apolo“  ili drugi događaj iz kulture. Gradska biblioteka obezbeđuje besplatnu godišnju članarinu u okviru ovog programa. Mladi Starčevci pohađaju srednje škole u Pančevu i kroz brojne akcije u školama imaju priliku da saznaju više detalja o ovoj akciji. Dolaze kod nas u Kancelariju i preuzimaju svoj vaučer. Ima ih, i pozivam Starčevce koji ove godine napune 18 godina da dođu s ličnom kartom do Kancelarije za mlade, na drugom spratu Gradske uprave Pančevo, u kancelariju 204 i preuzmu svoj vaučer.

            Pančevo dugi niz godina raspisuje konkurs u oblasti omladinskog sektora. Konkurs je i ove godine otvoren do novembra. Koliko to znači udruženjima koja okupljaju ili se bave pitanjima mladih?

            - To je veoma značajno za mlade, kao i za udruženja i organizacije koje se bave mladima, jer im konkurs omogućuje da dobiju određena novčana sredstva uz pomoć kojih mogu da realizuju neke svoje ideje, poboljšaju rad svog udruženja, da uključe veći broj mladih, postanu vidljiviji, prepoznatljiviji. Imamo više udruženja koja su postala prepoznatljiva i van Pančeva, vrlo su uspešna u svojim aktivnostima vezanim za omladinski rad. Ovo je jedan od vidova na koji možemo da aktiviramo mlade, da ih više uključimo u rad lokalne zajednice. Uvek ću reći da nikad nije dovoljno udruženja i organizacija koje se bave mladima. Ovo je jedan vid gde mi kao grad možemo da doprinesemo indirektno njihovom razvijanju.

            U Pančevu je obeležen Dan planete Zemlje akcijom sadnje drveća na keju zajedno sa srednjoškolcima. Šta je suština takve akcije koja se ne organizuje prvi put?

            - Otkako je osnovana Kancelarija za mlade u Pančevu bavimo se i ovom tematikom, jer je smatramo veoma važnom temom. Ekologija i očuvanje prirode su u fokusu našeg rada od osnivanja. Ove godine smo odlučili da obeležavanje Dana planete Zemlje ne traje samo jedan dan, već je čitav april bio posvećen ekologiji. Tokom aprila u školama i na drugim mestima mladi su se bavili temama vezanim za ekologiju i kako da poboljšamo našu okolinu.

            Završetak aktivnosti posvećenih Danu planete je bila akcija sadnje drveća na keju, kod Crvenog magacina, sa našim srednjoškolcima koji su ostvarili značajne uspehe na takmičenjima. Uspeli smo u želji da javnosti pošaljemo sliku o tome da mladi vode računa o životnoj sredini, obraćaju pažnju na pitanja ekologije i da ličnim primerom unapređuju kvalitet života u svom gradu.

            Kancelarija za mlade bila je uključena u organizaciju Maturantskog plesa, koji se u Pančevu održava od 2006. godine. Koliko je lako ili teško organizovati jednu ovakvu manifestaciju koja je postala tradicionalna i lepo prihvaćena i od učenika i od njihovih roditelja?

            - Ova manifestacija je veoma lepo prihvaćena od prvog dana. Nije teško organizovati ovako nešto kad imate dobar tim, koji od početka ne menjamo. Imamo ljude koji nam svake godine izlaze u susret, pre svega tu mislim na plesnu školu “Beodens“, koja nam je saradnik od prve godine. Oni čitav mesec rade sa maturantima, uče ih plesnim koracima i plesu koji je za mlade ljude danas uglavnom netipičan i nije sastavni deo svakodnevnog života. Oni igraju kadril na muziku Johana Štrausa. Roditelji su, naravno,  oduševljeni, vole da ih sve vide na jednom mestu. Ove godine imali smo 700 maturanata u Maturantskom plesu, što je jedan od većih brojeva učesnika na platou ispred Gradske uprave, u odnosu na prethodne godine. Lepo je videti mlade da zajedno, sinhronizovano, plešu, pa makar to bilo na pet minuta.

            Kancelarija za mlade svake godine različitim aktivnostima obeležava 12. avgust, Dan mladih. Kako će obeležavanje tog datuma izgledati ove godine?

            - Kao i svake godine, imaćemo različite aktivnosti povodom Dana mladih. To je jedan od datuma koji obavezno obeležavamo i kome dajemo akcenat u avgustu. Planiramo da ceo avgust posvetimo mladima. S obzirom da je u to vreme raspust, namera nam je da osmislimo različite aktivnosti - od radionica, preko sportskih takmičenja i turnira, do muzičkih dešavanja. Na sam Dan mladih biće sportskih i muzičkih dešavanja, a planiramo i da otvorimo i izložbu radova mladih. Mogu da najavim da ćemo otvoriti izložbu na kojoj ćemo izložiti fotografije nastale u aprilu, u okviru obeležavanja Dana planete. Svi učesnici tog događaja su se fotografisali, beležili su fotoaparatom šta su radili tih mesec dana, kako bismo se zajedno podsetili na izložbi svega što smo tada radili.

            Od 4. aprila, svi zainteresovani volonteri i volonterke iz Pančeva i okoline moći će da se raspitaju o mogućnostima volontiranja u inostranstvu, kao i prijave, u Kancelariji za mlade. O čemu je ovde reč?

            - Pančevo je ponovo na mapi volonterskih kampova i volonterskog rada. Sa volonterskim centrom Mladih istraživača Srbije potpisali smo sporazum o saradnji na polju informisanja građana o volonterskim kampovima u inostranstvu. Iako na volonterske kampove najčešće odlaze mladi, ova mogućnost se pruža svim građanima, bez obzira na godine. Najniža granica za odlazak na volonterski kamp je 14 godina, ali ne postoji gornja starosna granica. Volonterski kampovi su odlični jer pružaju mogućnost da se poseti neka država, da se upozna druga kultura i drugi narod, da se uradi nešto korisno za tu zajednicu u kojoj ćeš boraviti tih nedelju, dve ili tri nedelje, u zavisnosti od dužine trajanja kampa. Učešće na tim kampovima je besplatno. U Kancelariji za mlade građani mogu dobiti sve informacije o tim kampovima, gde postoje, u kojim zemljama i na koji način se učestvuje. Možete kod nas popuniti formular. Sve te informacije postoje i na sajtu Mladih istraživača Srbije. Kancelarija za mlade planira da u narednom periodu da što više opcija mladim osobama da se uključe u što više kampova, ili u rad različitih organizacija ili radionica, jer nam je glavni cilj da aktiviramo mlade, da budu aktivni učesnici našeg društva.

            Koliko su aktivni mladi u Starčevu i uključeni u aktivnosti Kancelarije za mlade? Postoje li udruženja mladih ili za mlade u Starčevu i kakva je saradnja s njima?

            - Upravo u okviru konkursa u oblasti omladinskog rada koji raspisuje Kancelarija za mlade svake godine se javljaju organizacije iz Starčeva koje se bave mladima. Najdirektniji kontakt sa njima imamo prvenstveno posredstvom ovih konkursa. Starčevo je veoma aktivno mesto, bogato kulturnim i umetničkim dešavanjima, ima dosta programa za mlade, sportskih dešavanja, za svakoga po nešto. Imamo dobru saradnju s direktorom Doma kulture u Starčevu, kao i sa drugim udruženjima iz Starčeva i veoma su aktivni i dobri organizatori.

            Kancelarija za mlade uključena je i u obeležavanje Međunarodnog dana volontera, 5. decembra. Zbog čega je važno s vremena na vreme građane, a posebno mlade, podsećati na značaj volonterizma?

            - To je takođe jedan od datuma koji obavezno obeležavamo svake godine. Najbitnije pitanje je zašto je značajno biti volonter. Biti volonter u Evropi je veoma cenjena i priznata stvar. Biti volonter znači učiniti nešto za zajednicu bez novčane nadoknade, uraditi nešto što će da te obrazuje na drugačiji način, to su vidovi neformalnog obrazovanja. Moramo davati sve veći akcenat značaju volonterizma, jer sebe kao osobu nadgrađujemo. Volonterizam ti pruža mogućnost da upoznaš različite države, narode, nacionalnosti, tradiciju i kulturu drugih naroda. Može se volontirati i u okviru svoje zajednice i bliže upoznati njeni stanovnici. U Pančevu i okolini žive mnogobrojni pripadnici različitih nacionalnosti i kroz volonterizam može se bliže upoznati neka druga nacionalna zajednica i bolje razumeti, širiti vidike.

Violeta Jovanov Peštanac

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…