Odštampajte ovu stranicu

UOČI RAZLIKU: Mesna kancelarija i Zajednica

16 jun 2019
(0 glasova)

Mnogi žitelji Starčeva smatraju da je Mesna zajednica i Mesna kancelarija jedno te isto. Međutim, ta dva subjekta se potpuno razlikuju.

Razlika je u tome što je Mesna kancelarija istureno odeljenje Gradske uprave grada Pančeva, dok je Mesna zajednica deo organa lokalne samouprave. Naravno, i poslovi su im različiti. Mesna kancelarija je do pre neku godinu pored matičarskih poslova imala mogućnost overa raznih dokumenata, prepisa i potpisa, ali je to odlukom Vlade Republike Srbije povereno isključivo notarima pa su Mesnoj kancelariji Starčevo ostali samo poslovi matičara. Pošto je trenutno matičarka iz Starčeva na porodiljskom bolovanju, menja je kolega iz Mesne kancelarije Omoljica, koji trenutno obavlja te poslove u dva matična područja.

            Radno vreme Mesne kancelarije sa strankama u naredne dve godine biće utorkom i petkom, u vremenu od 8 do 13 časova. Na sreću, nakon umrežavanja svih matičnih područja u Srbiji, od ove godine je moguće da se skoro svi matični poslovi mogu obaviti kod bilo kog matičara u Srbiji. Tako da, ukoliko neko ima vremensko ograničenje, svoje izvode iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu može podići i u Pančevu, Omoljici, Glogonju, Beogradu, Vranju, Nišu... bez obzira gde je rođen.                                   

Mesna zajednica Starčevo je državni organ koji deluje samostalno i ima status pravnog lica. Na izborima se biraju  članovi Saveta Mesne zajednice, koji imaju zadatak da rešavaju komunalne probleme građana ili da ih upute na one koji su za određeni posao nadležni, jer su nadležnosti mesnih zajednica u poslednjih nekoliko godina znatno umanjene. 

            Telefoni: Mesna kancelarija Starčevo: 013/631-001; Mesna zajednica Starčevo: 013/ 631-144 i 630-010.  

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…